NRK Meny
Normal

Tyrkia varsler kamp om gassressurser i Middelhavet

Tyrkia kaster seg inn i kappløpet om utvinning av gass i farvannene rundt Kypros. Allerede denne uka kan leteboring bli satt i gang, sier Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan.

Tayip Erdogan

Ifølge Erdogan vil det tyrkiske sjøforsvaret og luftforsvaret holde det østlige Middelhavet under konstant oppsyn i tida framover.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Vi vil om kort tid sette i gang med leteboring i vår egen økonomiske sone, kanskje allerede denne uka, sier Erdogan, som samtidig fastslår at den økonomiske sonen er et omstridt territorium.

Ifølge Erdogan vil det tyrkiske sjøforsvaret og luftforsvaret holde det østlige Middelhavet under konstant oppsyn i tida framover.

Erdogans uttalelse kommer etter at den greskkypriotiske regjeringen mandag kunngjorde at den kontroversielle leteboringen var i gang i Middelhavet, noe som skaper dårlig stemning mellom Tyrkia og Kypros, skriver BBC.

Kypros har ansatt Texas-selskapet «Noble Energy» til å utføre boringen.

– Boringsarbeidet som greskkypriotene ønsker å gjennomføre i det østlige Middelhavet er en provakasjon. Vi ber dem umiddelbart stanse arbeidet med Noble, sa den tyrkiske energiministeren, Taner Yldiz til journalister i Ankara mandag.

Han advarte om at hvis boringen fortsatte, ville Tyrkia sende sine egne skip allerede neste uke.

Om Tyrkia står ved advarselen sin, vil regjeringen i Kypros sette seg imot, og det kan føre til en militær konfrontasjon, skriver BBCs korrespondent.

Den greskkypriotiske regjeringen, som er internasjonalt anerkjent som den legitime regjeringen på Kypros, inngikk i fjor en avtale med Israel om grensene for landenes økonomiske soner i Middelhavet.

Denne avtalen bestrides av Tyrkia og de tyrkisk-kypriotiske utbryterne nord på Kypros, som mener også de har krav på en del av naturressursene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt