Varsler blodig vår

Taliban-militsen truet med 2000 selvmordsbombere da NATO-styrkene i Afghanistan fikk ny sjef i dag.

påtroppende ISAF-sjef Dan McNeill (t.v) kan få det tøft.
Foto: RAFIQ MAQBOOL / AP

Den amerikanske generalen Dan McNeill har overtatt kommandoen over de 35.000 NATO-soldatene i Afghanistan.

Han avløste søndag sin britiske forgjenger David Richards i en seremoni i den afghanske hovedstaden Kabul med Afghanistans president Hamid Karzai til stede.

- Blodigere 

Men samtidig truet Taliban-lederen mulla Hayatulla Khan  med "det blodigste året hittil" for de utenlandske styrkene i Afghanistan, melder nyhetsbyrået Reuters.

-  Kampen begynner for fullt så snart våren kommer. 2.000 selvmordsbombere står klare til å slå til når snøen begynner å smelte, hevdet mullaen.

Og han tilføyde at de 2.000 som nå er klare til å ofre livet i selvmordsangrep, bare utgjør 40 prosent av de frivillige som har meldt seg til slike oppdrag.

Det betyr i så fall at 5.000 mennesker er villige til å sprenge seg selv i lufta i kampen mot det de oppfatter som utenlandske okkupanter.

Hvis det skulle stemme, vil krigen langt på vei endre karakter. Selvmordsaksjoner var en nesten ukjent taktikk i Afghanistan inntil  aktivister i fjor begynte å kopiere tilsvarende aksjoner i Irak.

Religiøse ledere

Det blir også meldt at to religiøse ledere søndag ble skutt og drept på åpen gate i Kandahar sør i Afghanistan.

Ukjente gjerningsmenn på motorsykler skjøt nestlederen for det religiøse rådet i Kandahar og den ansvarlige for en av landets viktigste helligdommer på et marked i byen.

Ingen har påtatt seg skylden  for ugjerningen, men politiet tror at Taliban står bak.

Fredsarbeidere

Politiet opplyser også at fire fredsarbeidere i går kveld ble  bortført av Taliban sør i Afghanistan..

De fire arbeidet for den nasjonale kommisjonen for fred og forsoning, som forsøker å overtale militante talibanere til å støtte myndighetene.

Fredsarbeiderne var på vei til Kandahar i Sør-Afghanistan da bilen deres ble stanset av væpnede Taliban-medlemmer like utenfor provinshovedstaden Tirin Kot i Uruzgan-provinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt