Frenchs forsvarer: – Tidsspørsmål før han ikke klarer mer

Situasjonen er forverret for norske Joshua French som sitter fengslet i Kongo. Norske diplomater har i lang tid vært nektet adgang til det militære Ndolo-fengselet.

Joshua French

Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa i februar. Nå er helsesituasjonen hans kraftig forverret, og han har sluttet å spise.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Joshua French er, etter enda en dom i februar, fire ganger dødsdømt og nå to ganger dømt til livsvarig fengsel. Han ble åpenbart syk under rettssaken etter Tjostolv Molands død.

Rettssaken ble gjennomført inne i fengselet i januar og februar. Siden har situasjonen blitt gradvis verre.

– Jeg har påpekt lenge nå at han er alvorlig syk og må ha medisinsk hjelp. Det har han ikke fått, og situasjonen er mer og mer alvorlig, sier Joshua Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold til NRK.no.

– Jeg begynner å bli alvorlig bekymret for at dette kan ende med en verst mulig utgang, kommenterer Graasvold.

De siste ukene har moren Kari Hilde French vært den eneste som har fått komme inn i fengselet med mat til sønnen som sliter under soningsforholdene.

Før og under rettssaken hadde han store problemer med å få sove, noe som ga sterke utslag på den allmenne helsetilstanden. Den siste tiden har han også sluttet å spise.

Etter det NRK erfarer skal det ikke dreie seg om noen sultestreik.

Et tidsspørsmål

Mens de fleste norske pressefolk forlot Kinshasa og Kongo etter domsavsigelsen 19. februar har representanter fra Utenriksdepartementet forsøkt å ivareta nordmannens interesser.

I strid med internasjonale konvensjoner har heller ikke UDs folk sluppet inn i fengselet i en periode på to uker.

– Vi har nå fått tilgang i fengselet igjen, men det har vært mye fram og tilbake, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

Eide tilbake

Han sier det ikke er riktig av UD å kommentere de helsemessige forholdene knyttet til French, men sier at soningsforholdene er blant de temaene som stadig tas opp med kongolesiske myndigheter.

– Vi holder kongolesiske myndigheter fullt og helt ansvarlig for hans helsetilstand og sikkerhet i fengselet, sier Andersen.

Den diplomatiske spesialutsendingen Kai Eide har ikke gitt opp arbeidet med få French ut av fengsel, men har ikke vært i Kongo den siste tiden. Det er imidlertid planlagt at han vil reise tilbake i løpet av kort tid.

SISTE NYTT

Siste nytt