Bekymret for Frenchs helse – møtte fengselsledelsen rett etter dommen

– I fengselet vil Joshua French raskt bli dårligere, frykter forsvarer Hans Marius Graasvold.

Joshua French

HER FALLER DOMMEN: Joshua French og hans lokale forsvarer Marie André Mwila under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Bak Mwila står Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Mary Mbayo, rådgiver for Kongos justisminister

MØTE MED FORSVARER: Mary Mbayo, rådgiver for Kongos justisminister, har fulgt den siste delen av rettssaken, og hadde et kort møte med forsvarer Hans Marius Graasvold etter domsavsigelsen onsdag ettermidddag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Onsdag ettermiddag ble French dømt til livstid i fengsel for drapet på Tjostolv Moland. Retten, med dommer Serge Kabondo i spissen, mener French planla å drepe cellekameraten.

Selv om Frenchs helsesituasjon ikke hadde noen påvirkning på dommen, er situasjonen like kritisk og behovet for behandling på sykehus like prekært, mener forsvareren.

Gikk rett i møte

Rett etter at dommen falt i dag møtte forsvarer Hans Marius Graasvold en representant fra fengselsledelsen og Mary Mbayo fra justisdepartementet.

Det viktigste var nok en gang å påpeke hvor viktig det er at Joshua French får tilstrekkelig helsebehandlng.

– Det får han ikke i fengselet. Han har helt åpenbart behov for å legges inn på sykehus, sier Graasvold til NRK.no sent onsdag kveld.

Han sier han baserer seg på vurderingene både fra de norske og de kongolesiske legene.

– At retten i dag konkluderer med at han ikke har behov for helsehjelp, er helt uforståelig for meg, sier Graasvold.

– NRK har tidligere fortalt at Nganda-sykehuset ikke vil ta imot ham. Hvordan ser du på det?

– Jeg er kjent med de utfordringene. Et sted i Kongo må det være mulig å legge ham inn. Og er det ikke det, må han sendes til Norge, svarer Graasvold.

– French sover på gangen

– Har du snakket med French etter dommen?

– Han var så sliten at han gikk rett tilbake til der han oppholder seg i fengselet. Han hadde behov for å slappe av. Jeg vil ta en prat med ham i morgen tidlig. Men jeg vet fra den perioden vi har hatt i retten, at han opplever en ekstrem belastning som man knapt kan forestille seg, sier Graasvold.

Han er svært kritisk til hvor French nå soner.

– Nå sover han på en madrass på et betonggulv i gangen. Det er bekmørkt, ikke myggnett og fullt av kakkerlakker. Vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor han er der og ikke på en celle, sier Graasvold.

Forsvareren sier at Frenchs helsetilstand må vurderes sammen med en eventuelt anke.

– Det er en sammensatt vurdering. Vi ser hvordan French gradvis er blitt dårligere på grunn av denne rettssaken. Vi har hans helsesituasjon å ta hensyn til, forklarer Graasvold, som påpeker at French allerede sitter på en dødsdom.

Han sier de trolig vil bruke de fem dagene de har til rådighet før de avgjør om de anker saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt