Hopp til innhold

Thorning-Schmidt trekker seg

KØBENHAVN/OSLO (NRK): Helle Thorning-Schmidt trekker seg etter valgnederlaget. Men først advarte hun de borgerlige mot å rote til et Danmark i toppform.

Socialdemokraterne gikk fram i det danske valget, men det ble likevel blått flertall og regjeringsskifte. Her taler Thorning-Schmidt til sine partikollegaer og trekker seg.

Helle Thorning-Schmidts parti gjorde et godt valg, men det holdt ikke til å kunne regjere videre.

– Jeg har vært formann i ti år. Jeg har elsket hver dag, fordi jeg elsker vårt parti. Jeg elsker også vår evige optimisme på Danmarks vegne, sa Helle Thorning-Schmidt

Kort tid etter fortalte hun tilhørerne at hun går av som leder for Socialdemokratiet.

– Lederskap er også å trekke tilbake på det riktige tidspunktet, og det tidspunktet det er nå.

Nei, nei, mumlet tilhørerne i salen, da partilederen trakk seg. Hos Venstres valgvake, i motsatt ende av Folketinget, jublet de vilt.

– Dere vet at jeg som leder heller har tatt en kule for mye enn en for lite. Som leder har jeg alltid forsøkt å gå foran, sa Thorning-Schmidt til voldsom jubel fra tilhørerne.

Hun overtar trolig etter Thorning-Schmidt

Ble det største partiet

Den røde blokken tapte tross for at Thorning-Schmidts parti Socialdemokratiet oppnår et bedre resultat enn i 2011 og fremdeles er Danmarks største parti. Vennene på rød side, derimot mistet så mange velgere at blå side stakk av med seieren.

 Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt ble Danmarks første kvinnelige statsminister i 2011. Fredag trakk hun seg som leder for Socialdemokratiet etter at den røde blokken tapte valget.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Regjeringspartiet Radikale Venstre, ligger an til å miste ni mandater i Folketinget. Socialistisk Folkeparti, som forlot regjeringen i fjor, mister like mange. Enhedslisten, som lenge har kritisert Thorning-Schmidt for å være for blå, går noe fram. Debutanten Alternativet oppnådde et godt valgresultat og får ni mandater til Folketinget.

Socialdemokratiet fikk sammen med resten av den røde blokken 85 mandater. Det holdt ikke mot de borgerliges 90.

– Vi vant valgkampen, men vi vant ikke valget. Vi ble slått på målstreken. Våre venner i Radikale Venstre har ikke fått det valgresultatet de fortjener, men jeg vil takke dem for samarbeidet. Vi har ikke vært enige om alt, men vi har ført Danmark i riktig retning, sa Thorning-Schmidt til partiet de har regjert sammen med i fire år.

– Nå er det opp til Lars Løkke Rasmussen å danne en regjering og jeg ønsker ham det beste. Han skal være glad for at han overtar et Danmark i toppform, sa Thorning-Schmidt før hun la til:

– Kjære borgerlige partier, la nå være å rote det til denne gangen.

LES OGSÅ: Thorning-Schmidt: «Gjennomprylet» katt med ni liv

– Ikke behov for selvransakelse

Da finansminister og sosialdemokrat Bjarne Corydon møtte pressen natt til torsdag, sa han at det er «andre steder i rød blokk» som har behov for selvransakelse.

– Man kan ikke peke på noe, som vi kunne ha gjort annerledes, sa han.

Uttalelsen tyder på at Socialdemokraterne legger skylden på alle andre enn seg selv når de skal forklare hvorfor de mistet regjeringsmakten

Klarte nesten å snu vinden

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt drev valgkamp helt til siste minutt. Her under en frokost på valgdagen.

Foto: Borberg Thomas / Ap

Til tross for at den danske regjeringen har fått mye kritikk og har gjort det dårlig på meningsmålingene de siste fire årene, klarte Thorning-Schmidt igjen å snu vinden i årets valgkamp. I meningsmålingene de siste tre ukene har det vært nærmest dødt løp mellom de to blokkene og mange trodde at Thorning-Schmidt ville klare å vinne et nytt valg. Det holdt imidlertid ikke helt til mål og Helle Thorning-Schmidt må konstatere at Danmark får en borgerlig regjering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

SISTE NYTT

Siste nytt