Hopp til innhold

Thorning-Schmidt: «Gjennomprylet» katt med ni liv

Hun har gått tilbake i alle valg som partileder. Hun har brutt valgløfter og vært utsatt for ryktekampanjer. Likevel kan Helle Thorning-Schmidt bli gjenvalgt som statsminister.

Nærbilde av svartkledd Helle Thorning-Schmidt som smiler lurt

TÅLT MYE JULING: Thorning-Schmidt utsettes for mange angrep, men satser på at bedringen i dansk økonomi gir henne en sjanse til som statsminister.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Danmarks første kvinnelige statsminister er mer enn Obama-selfies og dyre håndvesker. 48-åringen er også beviset på at det er mulig å overleve i politikken tross regjeringskriser og skandaleoppslag.

Dersom hun vinner valgthrilleren 18 juni, vil Thorning-Schmidt igjen bekrefte at hun er en stayer som ikke lar seg vippe av maktpinnen.

Her lister vi opp sju punkter som forteller mer om Thorning-Schmidts bakgrunn og evne til å lande på begge bena:

1. Fra utskjelt forstad til Europaparlamentet

Helle Thorning-Schmidt sammen med tre andre kvinner i 2000

15 ÅR SIDEN: I 2000 reiste Helle Thorning-Schmidt (t.h.) og tre andre kvinner rundt i Danmark i et fåfengt forsøk i å få folket til å stemme ja til Euroen.

Foto: Bendiksby , Terje / NTB scanpix
  • Dansk kvinneband vekket politisk bevissthet

I desember 1966 fikk lektor Holger Thorning-Schmidt og kontormedarbeider Grete Thorning-Schmidt sitt tredje og siste barn – Helle. Hun vokste opp i en enebolig i Ishøj, en forstad utenfor København med et litt frynsete rykte.

Da hun var ti år skilte foreldrene seg, og Helle flyttet sammen med moren i en leilighet.

Det politiske dyret i henne våknet da hun satt på storesøsterens rom og hørte på det danske bandet Shit & Chanel. Hun skrev skolestiler om det feministiske innholdet i sangene, og dannet foreninger som «Ishøj for fred». Som førstegangsvelger støttet hun partiene på ytterste venstre fløy, men meldte seg inn i Socialdemokratiet da hun studerte ved eliteuniversitetet Europa-colleget i Belgia i 1993. Seks år senere startet hun sin politiske karriere som medlem av Europaparlamentet.

Les mer: «Tynn som en mynde, ubrytelig som silketråd» - slik beskrev Politiken Thorning-Schmidt i 2011.

2. Fikk mannen bak «Gucci-Helle» på sin side

Helle Thorning-Schmidt holder i vesken på vei ut av en bil

VESKE-KRITIKK: Helle Thorning-Schmidt har måttet tåle kritikk for at hun har en for dyr klesstil. Folk har særlig bitt seg merke i veskene.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
  • Etter at hun sammenlignet han med en pose lort

«Nå har vi en som kan koke kaffe» skal partislugger Freddy Blak ha sagt da Thorning-Schmidt ble valgt inn i Europaparlamentet. Deretter kom han og en kvinnelig partifelle på økenavnet «Gucci-Helle», på grunn av Thorning-Schmidts dyre håndvesker.

Den ferske politikeren reagerte med sinne på tilnavnet. Thorning-Schmidt stormet inn på kontoret til Blak og ga klar beskjed om at han ikke hadde noe med å kalle henne Gucci, «bare fordi jeg ikke går rundt og ligner en pose lort, som deg». De to ble etter hvert venner, og Blak ble en av Thorning-Schmidts allierte i Brussel.

Selv om konflikten mellom de to døde, lever tilnavnet «Gucci-Helle» fortsatt.

Les mer: DR beskrev hvordan «Gucci-Helle» gikk verden rundt i 2011

3. Vant intern maktkamp i partiet

Helle Thorning-Schmidt omfavner motkandidat til ledervalg i 2005

FRA UNDERDOG TIL PARTILEDER: Helle Thorning-Schmidt ble partileder etter en urneavstemming i 2005. Her omfavner hun motkandidaten Frank Jensen.

Foto: Keld Navntoft / NTB scanpix
  • Kom fra «intet» ble partileder

Etter valgnederlaget i 2005 trakk Socialdemokratiets leder seg. Da høyrefløyens favoritt gjorde det klart at han ikke ønsket jobben, startet en desperat jakt på et alternativ.

Valget falt på Helle Thorning-Schmidt. Kun to dager etter at hun ble valgt inn i Folketinget for første gang, takket hun ja til å stille som kandidat til partilederposten.

Deretter ventet en maktkamp med venstresidens mann, Frank Jensen. Flere av støttespillerne til Thorning-Schmidt stakk på ferie idet partilederkampen startet, og målinger viste at hun lå langt bak den mer erfarne partifellen.

Men etter at Thorning-Schmidt holdt en kraftfull tale der hun selvsikkert proklamerte «Jeg kan slå Anders Fogh», fikk kampanjen vind i seilene.

For første gang i Socialdemokratiets historie skulle valget avgjøres med en urneavstemming blant medlemmene. Den 12. april 2005 gikk Thorning-Schmidt seirende ut med 53,2 prosent av stemmene.

Les mer: Berlingske skrev i 2007 om Thorning-Schmidts vei til makten i partiet

4. Holder fasaden tross skandaler og personangrep

Helle Thorning-Schmidt midt i et folkhav. Tar selfie med en velger

MIDTPUNKT: Det er ikke bare Obama som får ta selfie med Helle. Midt i folkehavet tar en velger et bilde av seg selv sammen med Thorning-Schmidt.

Foto: Morten Dueholm / Afp
  • Utsatt for rykter om ekteskapet

En blank person som mangler elementær kunnskap om økonomi. En høyreorientert «cafépige» uten tyngde og empati.

Slik ble Thorning-Schmidt omtalt av politiske venner og motstandere før valget i 2011.

Som statsminister har hun måttet avkrefte rykter om at mannen er homofil, forsvare valget om å sende datteren på privatskole, og finne seg i at tabloidene og ukebladene spekulerer i Botox-bruk.

Knud Heinesen, en partiveteran i Socialdemokratiet, har tidligere uttalt at han ikke vet om en eneste partifelle som har blitt utsatt for så mye skittkasting og mediepress som Thorning-Schmidt. Avisen Politiken bruker ordet «gjennomprylet» for å beskrive hva hun har vært gjennom som politiker. Katten med ni liv er en annen beskrivelse som går igjen.

Tross angrepene, eller kanskje på grunn av måten hun har håndtert dem på, har Thorning-Schmidts popularitet økt den siste tiden. På DRs popularitetsbarometer er statsministeren den politikeren som er nest best likt av partilederne.

Les også: Nettavisen hadde i 2013 en gjennomgang av skandalene

5. Skatterot stoppet ikke statsministerdrømmen

Helle Thorning-Schmidt blir intervjuet. Til venstre står ektemannen husband Stephen Kinnock

EKTEPAR: Helle Thorning-Schmidt og ektemannen Stephen Kinnock (t.v) var i hardt vær før valget for fire år siden. Her er de to på vei inn til stemmelokalene i 2011.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
  • Gift med britisk politiker

Én av skandalene Helle Thorning-Schmidt har overlevd, dreier seg om at hun og ektemannen Stephen Kinnock skal ha gitt feilaktige opplysninger til skattemyndighetene.

Saken sprakk først i 2010, og rett før valget i 2011 publiserte avisen BT opplysninger om at Thorning-Schmidt på feil grunnlag hadde fått ektemannens fradrag i seks år. Men siden saken var foreldet, kunne ikke myndighetene ta saken til retten.

Avsløringene ble omtalt som en skandale, men Thorning-Schmidt fikk fortsette som partileder og ble etter valget landets statsminister.

Senere har Kinnock fulgt sin kones politiske fotspor. Ved valget i vår ble Stephen, som er sønn av tidligere Labour-leder Neil Kinnock, valgt inn i det britiske parlamentet for Labour.

De to møttes under studier i Belgia. De ble et par etter at den unge briten la merke til at den danske skjønnheten lo ekstra høyt av spøkene hans.

Men siden 2005 har Kinnocks diplomatkarriere ført til at ekteparet har bodd fra hverandre. Nå som han har kastet seg inn i britisk politikk ser det ut til at paret kommer til å se enda mindre av hverandre.

Les mer: Også Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, har vært i hardt vær på grunn av pengerot

6. Har gått tilbake i alle valg

Helle Thorning-Schmidt ser ned

FORLATT: I januar 2014 møtte Thorning-Schmidt pressen etter at SF trakk seg fra regjeringssamarbeidet. Statsministeren måtte gjøre store endringer i statsrådkabalen.

Foto: KELD NAVNTOFT / Afp
  • Men partifellene slår ring om henne

Etter at hun ble valgt som leder i Socialdemokratiet for ti år siden, har hun ledet partiet gjennom sju valg. Ved samtlige valg – til Folketinget, kommunene, regionene og EU-parlamentet – har Socialdemokratiet mistet oppslutning.

Tross tilbakegangen fikk den røde blokken flertall i 2011, og Thorning-Schmidt ble landets første kvinnelige statsminister.

Regjeringssamarbeidet mellom Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre var preget av intern uro. I 2014 trakk SF seg etter uenigheter om salget av aksjer i energigiganten Dong Energy til Goldman Sachs.

I danske medier spekuleres i om Thorning-Schmidt får fortsette som leder i Socialdemokraterne dersom de taper regjeringsmakten etter valget. Samtidig viser DRs kartlegging at Thorning-Schmidt står sterkt blant sine egne. De viser til at hun har fått dansk økonomi ut av krisen og skapt flere arbeidsplasser.

Les mer: Sjekk Politikens tidslinje over Thorning-Schmidts seire og nederlag

7. Beskyldninger om løftebrudd preller av

Laster Twitter-innhold
  • Snudde ryggen til viktige valgløfter

Er Helle Thorning-Schmidt en notorisk politisk løgner? Dersom man skal tro opposisjonens krasse kampanjer er svaret ja.

I valgkampen lanserte Venstre nettsiden «Nu lover de igen». Et rødt ansikt med en nese som vokser preger skjermbildet. Under følger lange lister over det Venstre mener er løftebrudd fra regjeringens side.

Men en gjennomgang avisen Politiken har gjort viser at 107 punkter i regjeringsplattformen er gjennomført. Til gjengjeld er de ti løftene som er forlatt av stor betydning. Det har for eksempel droppet øremerket fedrepermisjon, bomring rundt København, og høyere avgifter på fett og sukker.

Tidligere har løftebrudd avgjort valg. Ifølge danske aviser er det lite som tyder på at det skjer denne gang.

Les mer: Politiken om hvorfor «løftebruddets forbannelse» ikke plager Thorning-Schmidt

NRK følger valget i Danmark. Her får du siste nytt

Kilder: Danmarks Radio, Politiken, Berlingske tidene, Nettavisen, Information, Wikipedia.

SISTE NYTT

Siste nytt