Valgdagsmåling i Italia: Usikkert om Berlusconis høyrekoalisjon får flertall

ROMA/OSLO (NRK): Valgdagsmålingen i Italia viser at Berlusconis høyrekoalisjon ser ut til å få flest stemmer. Femstjernersbevegelsen ser ut til å bli landets største parti.

Berlusconi

VALGDAGSMÅLING: Berlusconis høyrekoalisjonen ligger an til å få flest stemmer, viser valgdagsmålingen søndag. Koalisjonen ser derimot ut til å være langt unna å oppnå flertall.

Foto: Miguel Medina / AFP

Høyrekoalisjonen ligger an til å få flest stemmer, viser valgdagsmålingen søndag. Koalisjonen ser derimot ut til å være langt unna å oppnå flertall.

Den høyreorienterte koalisjonen består av tidligere statsminister Silvio Berlusconis (81) parti Forza Italia, Lega (tidligere Lega Nord), Fratelli d'Italia (Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske, samt det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l'Italia (Oss med Italia).

Maurizio Martina

VALGNEDERLAG: Italias regjeringsparti Partito Democratico ser seg slått i søndagens valg, erklærte landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Foto: Andrew Medichini / AP

Ifølge målingen, som ved tidligere valg har vist seg å være relativt upresis, ligger koalisjonen best an til å sikre seg rundt 35,5 prosent av stemmene, skriver NTB.

– Dette er helt opplagt et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye og vil gjøre en evaluering i morgen tidlig, sier landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Valgdagsmålingen viser en oppslutning på under 20 prosent for partiet.

– Velgerne har uttrykt seg klart og tydelig. Populistene har vunnet, og Partito Democratico har tapt, skriver folkevalgt Andrea Marcucci på Facebook.

Usikkert flertall

Berlusconis høyreallianse lå også best an på målingene før valget, men det er høyst usikkert om de klarer å få flertall.

Luigi Di Maio

LEDER: Leder av Femstjernersbevegelsen, Italias største parti ifølge valgdagsmålingen, Luigi Di Maio,

Foto: Carlo Hermann / AFP

Femstjernersbevegelsen er ifølge valgdagsmålingen Italias største parti med mellom 28 til 30 prosent. Berlusconis Forza Italia har mellom 13,3 og 15,5 prosent av stemmene, ifølge målingen.

Femstjernersbevegelsen sier den ikke vil samarbeide med noen, så det er vanskelig å forutsi hvem som da vil støtte hvem når valgresultatet er klart. Partiet ble stiftet i protest mot korrupsjon og vanstyre under eurokrisen av komikeren Beppe Grillo.

Italienske valgdagsmålinger kan være usikre, sier korrespondent Philip Lote.

Nytt system

Det gamle valgsystemet i Italia ga automatisk en majoritet til et parti eller allianse som vant 40 prosent eller mer av stemmene. Det nye valgsystemet som ble vedtatt i oktober i fjor, gjør ikke det.

Nå velges 1/3 av setene ved å kåre en valgvinner i enmannskretser tilsvarende valg i Storbritannia. 2/3 velges gjennom proporsjonal representasjon.

Også det nye valgsystemet er fordelaktig for større allianser, fordi partiene i alliansen kan la være å konkurrere mot hverandre i enmannskretsene. Dermed kan de ved å samarbeide forsøke å fordele valgkretser og mandater seg imellom.

Uten en avklaring blir det på et tidspunkt nyvalg og det store politiske slaget i Europa i 2018 vil gå til ekstraomganger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt