NRK Meny
Normal

Utviser alle svenske diplomater

Hviterussland utviste først den svenske ambassadøren, i dag fikk resten av de svenske diplomatene reisepass. Hviterussland på sin side låser dørene til ambassaden i Stockholm og forlater landet, i et nytt nivå i den diplomatiske krigen.

Alexander Lukashenko

Alexander Lukasjenko kaller hjem alt diplomatisk personell fra Sverige og utviser alle svenske diplomater i Hviterussland.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

– Hans frykt for menneskerettigheter når nye høyder, skriver den svenske utenriksministeren Carl Blidt i sin Twitter-spalte og viser til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Carl Bildt

Den svenske utenriksministeren Carl Bild er ikke særlig diplomatisk i sin omtale av Hviterusslands president.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– Han oppfører seg nå som den bøllen han er, det er ingen tvil om at dette bestemmes av presidenten personlig, supplerer utenriksministeren til det svenske nyhetsbyrået TT.

Diplomater med enveisbillett

I forrige uke ble Sveriges ambassadør Stefan Eriksson utvist fordi han hadde hatt kontakt med hviterussiske opposisjonelle. Nå må resten av diplomatkorpset følge etter hjem til Sverige. Innen utgangen av august må ambassaden være tømt.

Men det blir også «tett trafikk» den andre veien. For Hviterussland har vedtatt å stenge sin ambassade i Sverige, uvisst for hvor lenge.

Sverige nektet - som svar på utvisningen av Eriksson - å godkjenne Hviterusslands nye ambassadør til Sverige og bad to andre diplomater om å forlate landet.

– Som følge av dette har vi sett oss nødt til å legge ned ambassaden i Sverige og kalle hjem alt personell, heter det i uttalelsen fra det hviterussiske utenriksdepartementet.

Det skal til sammen jobbe fem personer på ambassaden, inkludert de to som er utvist.

Teddybjørner over Minsk

Foruten kontakt med hviterussiske opposisjonelle, spiller også teddybjørner en sentral rolle i den eskalerende diplomatiske konflikten.

Hviterussland Teddy-invasjon

Disse teddybjørnene var starten på kranglingen mellom Sverige og Hviterussland.

Foto: Per Cromwell / Ap

For 4. juli regnet det teddybjørner over hovedstaden Minsk.

Teddybjørnene hadde med seg et budskap om demokrati og kritikk mot det sittende regimet anført av Alexander Lukasjenko, som har vært Hviterusslands president siden 1994.

Kosedyrene ble sluppet av det svenske reklamebyrået Studio Total, og i tillegg til kritikken mot Lukasjenko skulle visstnok stuntet også gjøre narr av Hviterusslands luftforsvar.

De små bjørnene falt ikke i god jord hos Lukasjenko, som så på episoden som en flause.

– Sørget for at IKEA ikke kom til Hviterussland

Alexander Lukasjenkos manglende vilje til å gjennomføre demokratiske reformer og harde linje mot opposisjonen i landet, har ført til at Hviterussland ikke står på god fot med Vesten.

Både han selv og flere av hans ministre og rådgivere nektes innreise i de fleste europeiske land og er omfattet av økonomiske sanksjoner.

I dagene før den diplomatiske utvistningskrigen tiltok, ble det i hviterussiske statlige medier hamret løs mot den svenske ambassadøren.

Det ble blant annet hevdet at Eriksson personlig har sørget for at IKEA ikke har etablert seg i Hviterussand.

Det ble også påstått at radikale grupper ble trent opp inne på ambassadeområdet, for å gjøre dem i stand til å angripe hviterussisk politi og sivile personer.

Verken Eriksson eller Bildt har lagt skjul på at ambassaden jevnlig har hatt kontakt med opposisjonelle, men mener dette er vanlig diplomatisk virksomhet. Sverige har i likhet med andre EU-land støttet organisasjoner som arbeider for demokrati og menneskerettigheter innad i landet.

Utenriksministeren holder i dag fast på at vanlige hviterussere fortjener den samme friheten som de fleste andre i Europa har fått og kaller Hviterussland Europas største statsundertrykker.

Han mener også Lukasjenko oppfører seg som «en nykkete diktator som er redd for sin egen fremtid».

Sønnen som politisk arving

Selv om flere av de tidligere sovjetrepublikkene styres av enerådende presidenter som lar makten gå i arv, regnes styret til Lukasjenko som det mest brutale.

Det sies også at han allerede er i ferd med å lære opp sin 7 år gamle sønn, Nikolaj Lukasjenko, eller Kolja som han blir kalt, til å bli landets neste leder.

Gutten skal visstnok oppføre seg som en minidiktator og hviterussiske generaler har fått påbud å hilse til sjuåringen under militære tilstelninger. Han skal også ha fått sin egen gullpistol, som han bærer under jakken ved opptredener.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hviterussland Lukashenko

Kolja og Aleksandr Lukasjenko feirer sjølvstendedagen til Kviterussland, 3. juli 2012.

Foto: Nikolai Petrov / Afp

Gjenvalget av presidenten i 2010 var preget av valgfusk, vold og arrestasjoner.

Et titalls opposisjonelle ble i etterkant arrestert. I år er to dem nominert til Nobels fredspris for sin kamp for menneskerettigheter og økt demokrati.

Det er heller ikke første gang den enerådende presidenten kaster ut diplomater. I februar hjemkalte alle EU-landene sine ambassadører som en reaksjon på at Hviterussland har gitt Polens ambassadør og EU-ambassadøren ordre om å forlate landet.

EU vil holde et krisemøte på fredag hvor reaksjonene mot Sverige skal diskuteres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt