Hopp til innhold

Jagland sammenlignet hviterussisk president med Stalin

Glem frie valg i Hviterussland under dagens regime, sier Europarådets leder Thorbjørn Jagland, som i morgen tar opp situasjonen i landet med Russlands president Dmitrij Medvedev.

Thorbjørn Jagland på seminar om Hviterussland på Litteraturhuset i Oslo

INGEN FORHÅPNINGER: – Lukasjenko skapte kaoset under valget i 2010, sa Europarådets leder Thorbjørn Jagland på et seminar om Hviterussland på Litteraturhuset i Oslo fredag, i regi av Den norske Helsingforskomité.

Foto: Anders Nielsen/Den norske Helsingforskomité

– Vi må slutte å tro at det kan bli frie valg i Hviterussland under president Aleksandr Lukasjenkos regime, sa Jagland på en konferanse i regi av Den norske Helsingforskomité på Litteraturhuset i Oslo.

Europarådets leder skal diskutere situasjonen i Hviterussland med Russlands president Dmitrij Medvedev og utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva fredag.

Alexander Lukashenko

DIKTATUR: Aleksandr Lukasjenko har vært president siden 1994 i Hviterussland, som har blitt kalt «Europas siste diktatur».

Foto: Scanpix

Jagland har tidligere i mars kritisert Lukasjenko for at han ikke ville stanse to dødsdommer etter terrorangrepet i Minsk i fjor.

Sammenlignet med Stalin

Lukasjenko har vært president siden 1994 i Hviterussland, som har blitt kalt «Europas siste diktatur». Han ble sist gjenvalgt i 2010, men OSSE stemplet valget som langt fra demokratisk.

På Litteraturhuset torsdag sammenlignet Jagland Lukasjenko med Stalin.

– Stalin sa til sin utenriksminister Molotov at han ville ha frie valg. Da sa Molotov at det var risikabelt, fordi han kunne risikere å tape valget. Men da sa Stalin: «Ta det med ro, jeg teller stemmene», fortalte Jagland.

– Ikke nok med det: Lukasjenko skapte kaoset under valget i 2010, fastslo Europarådets leder.

Saken fortsetter under bildet

Opprørspoliti på Uavhengighetsplassen i Minsk

BRUTAL BEHANDLING: På valgkvelden under sist presidentvalg i Hviterussland, i desember 2010, satte regimet inn opprørspoliti mot demonstranter i hovedstaden Minsk. Flere hundre demonstranter ble arrestert, samt flere opposisjonspolitikere.

Foto: Sergei Grits / Ap

Menneskerettighetsbrudd

På valgkvelden i desember 2010 satte regimet inn opprørspoliti mot demonstranter i hovedstaden Minsk, og flere hundre demonstranter ble arrestert. Syv av de ni motkandidatene i presidentvalget ble pågrepet og én sendt til sykehus.

Dagfinn Høyrbråten på seminar om Hviterussland på Litteraturhuset

BEKYMRING: Dagfinn Høybråten, tidligere leder i Kristelig Folkeparti, er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland.

Foto: Anders Nielsen/Den norske Helsingforskomité

Dette føyde seg inn i rekken av systematiske menneskerettighetsbrudd og undertrykking av opposisjonen i den tidligere sovjetrepublikken. Flere av paneldeltakerne under torsdagens konferanse tegnet et dystert bilde av menneskerettssituasjonen i Hviterussland.

– Først gjorde regimet det vanskelig for trykte medier. Så stengte de opposisjonens tilgang til TV-kanalene. Deretter startet de å drepe journalister, sa journalisten Natallia Radzina fra det politiske nyhetsnettstedet Charter 97.

Hun har selv vært fengslet, og hennes kollega Aleh Byabenin ble funnet død under mystiske omstendigheter i 2010.

– Hvis man ønsker å se et regime som systematisk bryter menneskerettighetene hver dag, med hensikt om å opprettholde sin maktbase, se til Hviterussland, sa Dagfinn Høybråten, tidligere leder i Kristelig Folkeparti med god kjennskap til landet.

Sanksjoner

Etter valgfusket har EU innført flere sanksjoner rettet mot det hviterussiske regimet.

Over 200 Lukasjenko-allierte tjenestemenn står nå på en liste over personer som har visumforbud og som derfor ikke kan reise inn i EU-landene. Alle eiendeler og verdier de måtte ha i EU-landene er frosset. EU har i tillegg laget en svarteliste med hviterussiske selskaper som europeiske land ikke får handle med.

– Jeg støtter EUs tilnærming til nå. Sanksjonene er rettet mot regimet, og selskaper rundt dem, sa Jagland.

Han advarer mot å snakke om sanksjoner på generell basis, og mener vi må være presise med hvem de skal ramme.

Saken fortsetter under bildet

Panelet på seminar om Hviterussland på Litteaturhuset

HVITERUSSISKE INNLEGG: Paneldeltagerne Yury Zisser, Adam Globus, Tatsiana Reviaka og Natallia Radzina holdt innlegg om Hviterussland. Forfatter og journalist Per Anders Todal var debattleder.

Foto: Anders Nielsen/Den norske Helsingforskomité

Tatsiana Reviaka fra menneskerettighetssenteret Viasna, som deltok på konferansen på Litteraturhuset, advarte mot at sanksjonene har skjøvet Hviterussland mot Russland, både politisk og økonomisk.

– Men det er for enkelt å si at press fra Europa vil føre Hviterussland inn i armene på Putin, sa Høybråten.

Sanksjoner

Morten Høglund (Frp), som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, deler langt på vei Jaglands syn på situasjonen i Hviterussland.

– Men vi må fortsette å ha en dialog med regimet og jobbe for endring der, sa Høglund til NRK.

Selv har han vært valgobservatør i landet flere ganger, sist i 2006.

Andres Herkel, spesialrapportør om Hviterussland for parlamentarikerforsamlingen i Europarådet, støtter også målrettede sanksjoner og visumforbud.

– Lukasjenko er trolig svakere enn noen gang. Det er vanskelig for ham å sitte mellom EU og Russland, sa Herkel til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt