Hopp til innhold

Hockey-VM kan redde opposisjonen

EU har innført utvidede sanksjoner mot Hviterussland og har satt 12 nye personer på listen over personer som nektes innreise til unionen. Den hviterussiske opposisjonen – på sin side – får ikke forlate landet. Nå setter mange sitt håp til ishockey-VM.

Alexander Lukasjenko spiller ishockey

President Aleksandr Lukasjenko er ihuga ishockeyfan og demonstrerer sine kunster under en oppvisningskamp i 2008. Nå kan yndlingssporten føre at han må slakke litt på jerngrepet om nasjonen.

Foto: DIMA KOROTAYEV / Afp

Morten Jentoft, Hviterussland

På Internasjonalnaja-gaten i sentrum av den hviterussiske hovedstaden Minsk går livet tilsynelatende sin vante gang.

Utenfor det nyrestaurerte Hotel Europa vaier både det hviterussiske flagget, og et litt ubestemmelig blått flagg, som dog ikke er EU-flagget med de 12 gule stjernene.

Hviterussland og Minsk er på mange måter et paradoks, her er det reint og ordentlig, folk er høflige og snakker gjerne med utenlandske journalister.

Men på toppen av samfunnet troner Aleksandr Lukasjenko.

President siden 1994 og en mann som tilsynelatende er urokkelig i sin tro på at han og bare han vet hva som er best for de 10 millioner innbyggerne i dette landet som ligger i skjæringspunktet mellom Øst-Europa og Russland.

Femtekolonister

Opposisjonen i Hviterussland er liten og ofte splittet. Og for sikkerhet har skyld Lukasjenko sørget for at flere av dem, blant annet lederen for menneskerettighetsgruppen Viasna, Ales Bialiatski, sitter i fengsel, formelt dømt for skattesvindel.

– Trygghet for vanlige folk, ja, det er det viktigste for folk både i Norge og Hviterussland, sa Aleksandr Lukasjenko da han møtte Norges ambassadør Jon Fredriksen i slutten av februar.

Samtidig advarte han om at nye sanksjoner mot Hviterussland ville føre til kraftige mottiltak.

Og det er nettopp det som har skjedd. De siste ukene har forholdet mellom Hviterussland og EU godt fra kjølig til full isfront.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Hviterussisk strid med EU

EU ble enige om å innføre innreiseforbud for toppene i Hviterussland.

– Myndighetene i Hviterussland strammer grepet om det sivile samfunnet. I stedet for å fortsette med undertrykkelsen, må Hviterussland umiddelbart løslate sine politiske fanger, sa EUs utenriksansvarlige Catherine Ashton i går.

Den beinharde undertrykkelsen er grunnen til at EUs utenriksministermøte i går vedtok å innføre innreiseforbund for 12 nye hviterussiske borgere med tilknytning til regimet. Det legges også restriksjoner på hviterussiske firmaers virksomhet i Europa.

Passet til Stanislav Sjusjkevitsj

I passet til Stanislav Sjusjkevitsj finnes et stempel som gjør at han ikke slipper ut av landet.

Foto: STAFF / Reuters

Aleksander Lukasjenkos svar på sanksjonene er å nekte landets opposisjonspolitikere å reise ut av landet.

En av dem er Hviterusslands første leder etter selvstendigheten i 1991, Stanislav Sjusjkevitsj.

– Han tilhører gruppe av femtekolonister som undergraver sitt eget folk ved å gi opplysninger til fremmede makter om hvem som skal nektes innreise til EU, sa en tydelig rasende Lukasjenko da han var på besøk i Moskva tid 21. mars.

Tilbake til sovjettiden

I Minsk sitter dermed en rekke ledende opposisjonspolitikere fast med et stempel i passet som sier at de ikke kan forlate landet.

En av dem er Anatolij Lebedko, lederen for Det forente borgerpartiet.

Han mener at det som nå skjer, gjør at Hviterussland og hviterusserne er tilbake der de var da de var borgere av Sovjetunionen og innbyggerne ble nektet å reise til utlandet.

– Listen med navn over folk som nektes utreise kommer til å vokse fordi det er tusenvis av folk i Hviterussland som ikke ser verden med samme øyne som Aleksandr Lukasjenko, sier Anatolij Lebedko til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Ytringsfrihetspris til fengslet hviterusser

Konen til Ales Bialiatski, Natallja Pintsjuk, møtte Den norske forfatterforening i hjemmet i Minsk. Mannen er i fengsel, sønnen flyktet til Polen og utenfor står etterretningspolitiet.

Regimets utsendte forsvarer

I det hviterussiske utenriksdepartementet er det pressetalsmann Andrej Savinykh som oftere og oftere får den utakknemlige oppgaven å forsvare den kontroversielle Aleksander Lukasjenkos politikk.

Savinykh tror at EU til slutt vil gi opp konfrontasjonslinjen og normalisere forholdet til EU.

Andrej Savinykh

Andrej Savinykh forsøker å forsvare regimet utad.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

– Vi er klar til å starte forhandlinger når som helst, men jeg vet ikke om EU er det, sier Andrej Savinykh til NRK.

Men akkurat nå ser det ut til å være ønsketenkning, og fredag sa Savinykh at EUs ambassadører, som midlertidig er trukket hjem fra Minsk, ikke er velkommen tilbake inntil videre.

Slaget om hockey-VM

Nå må Savinykh og Lukasjenko å forberede seg på det neste store slaget, VM i ishockey i 2014, som Hviterussland har fått tildelt.

Europaparlamentet oppfordret tidligere denne måneden Det internasjonale ishockeyforbundet å flytte VM på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland.

– Det vil være helt galt å blande politikk og sport på denne måten» sier Andrej Savinykh.

Men for de meget sportsinteresserte hviterusserne med president Lukasjenko i spissen, kan det kanskje bli nettopp denne saken som gjør at de til slutt gir etter for presset og letter på undertrykkelsen av opposisjonen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt