NRK Meny
Normal

Taler Roma midt imot: Utgir pavens private notater

Erkebiskopen av Krakow utgir 640 sider med pave Johannes Pauls private notater, til tross for at den avdøde paven ba ham brenne alt sammen.

Vatican Pope John Paul II Beatification

Erkebiskop Stanislaw Dziwisz sørger over pave Johannes Paul IIs grav. Nå skal Dziwisz utgi de private notatene til sin gamle sjef i bokform.

Foto: Ap

Vatican John Paul II

Stanislaw Dziwisz var pavens private sekretær.

Foto: PLINIO LEPRI / Ap
Poland Pope's Book

Stanislaw Dziwisz måtte hjelpe paven stadig mer da Johannes Paul fikk parkinsons, før han døde i 2005.

Foto: Luca Bruno / Ap

Man skulle tro at det ikke var noen sikrere måte å havne i skjærsilden på enn å bryte tvert med det eksplisitte ønsket til Sankt Peters etterfølger.

Men kardinal Stanislaw Dziwisz gjør nettopp det når han i dag publiserer pave Johannes Pauls private notater mellom to permer.

Boka «Jeg er så inderlig i Guds hender» består av 640 sider med pave Johannes Paul IIs private notater fra juli 1962, da han fremdeles het Karol Józef Wojtyla og var biskop i nettopp Krakow, og frem til mars 2003, to år før sin død i Vatikanet.

Mot pavens vilje

Problemet er bare at pavens testamente gir eksplisitt ordre om at notatene skulle brennes etter hans død.

– Det har jeg ikke mot til, fortalte kardinal Dziwisz, som var pavens private sekretær, på en pressekonferanse i Polen 22. januar.

– Ved å skrive dette i sitt testamente viste Den hellige far enorm tillit til den som skulle ta vare på notatene, sa Dziwisz ifølge The New York Times.

– Dette er utvilsomt så viktige notater, som vitner om den store pavens åndelighet, at det ville være en skam å ødelegge dem, sa han.

– Mangler respekt for den avdøde

Avgjørelsen har selvsagt skapt kontrovers, under tre måneder før Johannes Paul blir kanonisert til helgen av sin etterfølger pave Frans.

– Etter europeisk tradisjon er et siste ønske alltid bindende, så lenge det ikke strider mot loven og god moral, sier pater Tadeusz Isakowicz-Zalenski.

– Dette kreves ikke bare etter loven og gode manerer, men av respekt for den avdøde. Denne åpenbare ulydigheten kan ikke rettferdiggjøres med at den er bra for kirken, sier Isakowicz-Zalenski.

En smule tunglest

Boka, som utgis på polsk, vil kanskje selge stort, men blir nok neppe lest av så veldig mange. Store deler av notatene består av pavens intrikate religiøse overveielser og tolkninger av bibelvers, noe som vil falle mer i smak hos forskere enn blant folk flest.

Inntektene fra boka vil ifølge utgiveren gå til et museum som hedrer den avdøde pavens minne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt