Hopp til innhold

Folk strømmer til den populære paven

I løpet av 2013 har mer enn 6,6 millioner kommet for å høre pave Frans i Roma. Han er langt mer populær enn sin forgjenger, melder Vatikanet.

Pave Frans

Pave Frans hilser på fremmøte på Petersplassen.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Tallene fra Vatikanstaten viser at folk setter stor pris på det nye overhodet for den katolske kirken. Fra han ble valgt i mars i 2013 kom altså over 6,6 millioner mennesker for å høre ham tale. Til sammenligning var det året før 2,3 millioner som kom for å høre pave Benedict XIV.

«Årets person»

Tallene er beregnet både ut fra billettsalget til forskjellige arrangementer og begivenheter der paven er til stede, blant annet fellesaudienser, private audienser og messer, og fra andre arrangementer der det ikke har vært solgt billetter, som når paven viser seg fram til folk på Petersplassen fra sitt vindu i Vatikanet.

Pave Frans er kåra til Årets Person 2013

«Årets person» 2013.

Foto: Ap

Pave Frans, som er den katolske kirkens første latinamerikanske leder, har tidligere blitt kåret til «Årets person» av amerikanske Time Magazine.

Paven har oppfordret den katolske kirken til å ikke være så opptatt av «trangsynte regler», men heller legge vekt på medfølelse heller enn fordømmelse i forbindelse med vanskelige saker som abort, homoseksualitet og prevensjon.

Paven har også gått hardt ut mot idealiseringen av penger, og han har sagt at det er en global skandale at en milliard mennesker ikke har nok mat.

Nå skal det riktignok nevnes at Frans ikke er det første kirkelige overhodet på forsiden av Times. Også Pave Johannes XXIII og pave Johannes Paul II ble kåret til «Årets person».

Vasket føtter

I desember uttalte pave Frans at han ikke ville dømme om noen var homofile og samtidig ønsket å følge Herren. Dermed kåret også «The Advocate», som er USAs eldste magasin for homofile, ham til «årets person».

Vatikanet offentliggjorde tallene etter at paven hadde holdt sin tradisjonelle nyttårstale der han blant annet ba verden stå samlet mot vold.

Han har tidligere skapt avisoverskrifter ved å vaske føttene til innsatte i fengsler. Slik Jesus ifølge Johannesevangeliet vasket de tolv disiplenes føtter under det siste måltidet for å vise at herren ikke er større enn sin tjener.

Han har også markert seg som en mer uformell pave enn sine forgjengere. Til forskjell fra sine forgjengere har han ikke tatt i bruk de luksuriøse og rommelige gemakkene bak vinduet siden han ble valgt i mars. Han unngår i stedet overdådigheten i den katolske kirken og foretrekker å bo i mer beskjedent i Vatikanets gjestehus.

Ifølge BBC er det ventet at han kommer til å annonsere reformer i den katolske kirke i løpet av 2014.


SISTE NYTT

Siste nytt