Hopp til innhold

– Fredelige protester fungerer ikke

Militærets aksjoner på Perleplassen i Bahrain viser at det ikke fungerer med fredelige protester, sier folk i Bahrian til Sveriges Radios Nils Horner.

Natt til torsdag gikk plutselig militæret til angrep på demonstrantene som overnattet på Perleplassen i hovedstaden Manama.

Minst fire personer skal være døde etter sammenstøtene , og flere hundre er skadet.

I dag har militæret inntatt plassen med stridsvogner , og sagt at de kommer til å bruke alle midler for å opprettholde sikkerheten i landet.

Usikker fremtid

Etter aksjonen har det vært folketomt i gatene i Manama, og det er nå usikkert hva som vil skje fremover, sier Sveriges Radios utenriksreporter Nils Horner fra Bahrain.

Nils Horner, Sveriges Radio

Sveriges Radios reporter Nils Horner.

Foto: Sveriges Radio

– En del sier at dette viser at det ikke fungerer med fredelige protester, andre sier de vil intesivere fredelige protester for å vinne mer demokrati i dette landet, sier han til NRK.

Horner har tidligere i dag besøkt et sykehus der mange av de skadede ble fraktet.

Han forteller at folk er sjokkerte over det som har skjedd, og at de er sinte på regimet.

– Jeg møtte blant annet en lege som var på torget i natt, og som ble angrepet av sikkerhetsstyrkene. Han sa han ble angrepet og truet på livet, og at det ikke hjalp å forklare at han var en lege som var der med fredelige hensikter. De slo ham likevel, slik at han trodde han skulle miste livet.

Ikke flere unnskyldninger

I tillegg til de døde og sårede, skal minst 60 personer være savnet. Horner forteller at ingen vet hvor de er - om de er pågrepet av sikkerhetsstyrkene eller hvor de har tatt veien.

– Det er an alvorlig situasjon her, og mange sier at de ikke forstår hvordan sikkerhetsstyrkene kunne gå til angrep slik de gjorde.

Etter at to personer ble drept tidligere denne uken , gikk kongen ut og ba om unnskyldning.

– Mange mente at det var et tegn på at det ikke skulle bli flere voldelige angrep. Og det var grunnen til at mange hadde tatt med seg familiene sine til Perleplassen, sier Horner.

Flere Horner har snakket med i dag sier de føler seg sveket av landets ledelse, og vil ikke ha flere unnskyldninger.

Hensynsløse soldater

Flere sier også at mange i militæret ikke er bahrainske borgere, men at de kommer fra andre land.

– De mener at militæret derfor er mer hensynsløse når de blir satt inn i en slik sammenheng, sier Horner.

Det kan dermed se ut som at det ikke blir noen nye demonstrasjoner i dag, ifølge Horner. Det går ikke å komme i nærheten av Perleplassen, som er omringet av militæret, forteller han.

– I går var det en veldig fredelig atmosfære. Det var forventninger i luften og mange snakket om Egypt og Tunisia. Folk viftet med flagget og sang, og det var ingen som ventet noen voldelige aksjoner, sier han.

Soldatene står klare i Bahrain

Soldatene står klare til å slå ned på nye protestaksjoner.

Foto: Hasan Jamali / Ap

Alene i verden

I dag er det så godt som folketomt i gatene. Folk som ikke har nødvendige ærend, holder seg hjemme eller på sykehus - enten som pasienter eller pårørende.

– Jeg har ikke sett at det har vært så mye politisk aktivitet i dag, og jeg har heller ingen klar oppfatning av hva som vil skje fremover, eller om demostrasjonene i det hele tatt vil fortsette, sier Horner.

Han forteller også at han har inntrykk av at folk i Bahrain er skuffet over hvordan omverdenen har forholdt seg til dem.

– De vet ikke om de har venner i verden, og kjenner seg sviktet og overlatt til seg selv akkurat nå.

Hør NRKs intervju med Horner her:

SISTE NYTT

Siste nytt