Hopp til innhold

Dømt til fem nye år i fengsel for å ha fornærmet staten Bahrain

Den profilerte menneskerettighetsaktivisten og Raftopris-vinneren Nabeel Rajab må i fengsel fordi han fornærmet Bahrain og Saudi-Arabia i sosiale medier.

Nabeel Rajab

Menneskerettsaktivisten Nabeel Rajab har blitt dømt til fem nye år i fengsel fordi han har fornærmet staten Bahrain i sosiale medier.

Foto: Hasan Jamali / AP

Bahrains høyesterett konkluderte mandag med at dommen mot menneskerettsaktivisten Nabeel Rajab på fem års fengsel opprettholdes. Rajab er dømt for å ha tvitret fornærmelser mot staten.

Den høyt profilerte aktivisten soner fra før av en to år lang fengselsdom for å ha kritisert myndighetene i landet.

Rajab har vært en ledende figur i protestene mot golfstatens sunni-ledede monarki.

Han har ifølge retten «fornærmet staten ved å bevisst formidle falske og ondsinnede nyheter i sosiale medier». I tillegg har han kritisert Saudi-Arabias militære framferd i Jemen og slik offentlig fornærme en fremmed stat.

Menneskerettsaktivist Nabeel Rajab, Bahrain

Demonstranter i Bahrain holder opp bilder utenfor hjemmet til Nabeel Rajab i 2015. De krever at menneskerettsaktivisten løslates fra fengsel.

Foto: Hasan Jamali / AP

Retten mener han også har satt Bahrains militære operasjoner i Jemen i fare. Bahrain er del av den Saudi-ledede koalisjonen som har kjempet mot den iranskstøttede sjiamuslimske Houthi-militsen i Jemen siden 2015.

Rajab tvitret også kritikk av måten Bahrain behandler fanger.


Bahrain ligger mellom de rivaliserende landene Saudi-Arabia og Iran, og har i mer enn to århundrer blitt styrt av Al-Khalifa-dynastiet.

Flere titalls høyprofilerte aktivister er arrestert, mens både religiøse og verdslige opposisjonsgrupper er blitt oppløst av myndighetene siden sjiamuslimer i landet begynte å kreve politiske endringer i 2011. Mange aktivister er også blitt fratatt sitt statsborgerskap i Bahrain.

Nabeel Rajabs satt fengslet da hans organisasjon Bahrain Center for Human Rights fikk Raftoprisen i 2013.

Politiet skyter tåregass mot demonstranter i Bahrain

Politiet skyter tåregass mot demonstranter i Bahrain som krever at Nabeel Rajab løslates.

Foto: Mohammed Al-shaikh / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt