USAs forsvarsminister Mattis på besøk i Oslo – roste Norge

USAs forsvarsminister James Mattis var lørdag på et kort besøk i Norge. – Vi har gjort en avtale om at USA kan komme med inntil 700 soldater, sier Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Jim Mattis, Frank Bakke-Jensen

SAMARBEID: – USA er vår nærmeste og viktigste allierte. Våre soldater jobber sammen over hele verden, inkludert her i Norge, sa Frank Bakke-Jensen under pressemøte med den amerikanske forsvarsministeren James Mattis.

Foto: Jim Watson / AFP

Norge har latt 330 amerikanske marinesoldater trene i Norge, og regjeringen har åpnet for å øke antallet til 700.

I møte med USAs forsvarsminister James Mattis, ble dette en av mange samtaler i Forsvarsdepartemente lørdag.

– Vi har gjort en avtale om at USA kan komme med inntil 700 soldater fordelt på Værnes og Indre Troms. De får veldig god trening her, sier Frank Bakke-Jensen (H).

Han forteller videre at de amerikanske soldatene får veldig godt utbytte av å trene i norske forhold.

– Når de øver sammen med våre styrker, får vi også bedre trening. Så dette er en vinn-vinn situasjon som vi er veldig fornøyd med, sier han.

James Mattis opplyste ikke om når det vil komme flere amerikanske soldater, men han var veldig takknemlig for at Norge har tilrettelagt for det.

Beslutningen om å doble antallet amerikanske marinesoldater for å stasjonere dem nærmere grensen til Russland, har møtt motbør fra blant andre SVs leder og forsvarspolitiske talsperson, Audun Lysbakken.

Laster Twitter-innhold

Mattis og Bakk-Jensen diskuterte også ulike samarbeidsprosjekter mellom Norge og USA.

– Oppdraget vårt for Nato, internasjonale operasjoner, samt fremtiden til de to pilarene som vi bygger det norske forsvaret på: Nasjonalt forsvar og vårt medlemskap i Nato, sier Bakke-Jensen.

Enige om å øke forsvarsbudsjettet

Både Frank Bakke-Jensen og James Mattis viste til det lange og tette samarbeidet mellom de to landene.

Mattis trakk frem Norges historiske rolle som fredsnasjon, og roste landet for de millitære bidragene i Afghanistan og Irak, og for sikkerhetspolitikken i nordområdene.

– Vi vil fortsette å jobbe med å styrke det tette og nære samarbeidet. Vi tar ingenting for gitt, sa Mattis, som også beklaget at det hadde tatt så lang tid før han «kom til Norge for å vise sin respekt».

Norge er det siste stoppet på hans tur til Europa. I begynnelsen av denne uken deltok Mattis på Nato-toppmøtet i Brussel.

Donald Trump, Jim Mattis

TOPPMØTE: Nato-toppmøtet i Brussel var første stopp på Europa-besøket for forsvarsminister James Mattis. President Donald Trump reiste videre til Storbritannia, og drar så til Helsingfors for å møte president Vladimir Putin.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Et sentralt tema under møtet var USAs krav om at medlemslandene må øke sine forsvarsbudsjetter til to prosent av bruttonasjonalproduktet.

Til tross for at Norge foreløpig ikke har møtt to-prosentmålet, legger Frank Bakke-Jensen vekt på at Norge har økt forsvarsbudsjettet med 24 prosent siden 2013. Under lørdagens pressemøte sa han at økningen vil fortsette i årene fremover.

USAs forsvarsminister takket også for at Norge vil jobbe for å bruke to prosent av BNP på forvar innen 2024.

– At Norge under det suksessfulle Nato-toppmøtet, igjen forpliktet seg til å nå to-prosentmålet, viser hvordan Nato står sterkere enn tidligere, sier Jim Mattis.

Jim Mattis

LANDET: Etter Nato-toppmøtet i Brussel, reiste Jim Mattis på sitt første offisielle besøk til Kroatia. Fredag reiste han videre fra Zagreb til Oslo.

Foto: Jim Watson / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt