Trump vil at Nato-land skal bruke fire prosent på militærutgifter

USAs president Donald Trump foreslår at Nato-medlemmene forplikter seg til å bruke 4 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar. Det er dobbelt så mye som Nato-landene har blitt enige om.

Trump NATO Summit

MER PÅ FORSVAR: Donald Trump vil at Nato-medlemmene forplikter seg til å brukte 4 prosent av nasjonalproduktet på forsvar.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus bekrefter at Trump luftet forslaget under et møte med Nato-lederne i Brussel onsdag. Det er uklart hvilket tidsperspektiv Trump ser for seg.

På møtet har diskusjonen om Nato-landenes militærutgifter vært en av de store sakene.

Nato har et mål om at samtlige medlemsland skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Før Trump landet i Brussel, kritiserte Trump de andre allierte på Twitter og skrev at «USA bruker mange ganger mer enn noe annet land for å beskytte dem. Ikke rettferdig overfor amerikanske skattebetalere».

NATO-SUMMIT/

MØTTE TRUMP: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, møtte USAs president, Donald Trump på Nato-toppmøtet.

Foto: PAUL HANNA / Reuters

– Vi går i riktig retning

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, ble bedt om å kommentere Trumps nye krav på en pressekonferanse onsdag.

Han ville ikke svare direkte, men sa at det første målet var å få Nato-landene til å bruke to prosent på forsvar.

Tirsdag sa Stoltenberg at forsvarsalliansen «går i riktig retning» og at «det er viktig, fordi vi lever i en mer uforutsigbar verden og da må vi investere mer».

Han viste til at det i 2014 var tre Nato-land som brukte 2 prosent av nasjonalbudsjettet på forsvar. I år blir det trolig åtte land, ifølge Stoltenberg.

Trump: – Må bruke 2 prosent umiddelbart

Men Trump er altså fortsatt ikke fornøyd.

USA har de største militærbudsjettene av Nato-landene og bruker 3,6 prosent av BNP på forsvar. Nå vil han altså at Nato-landene skal bruke fire prosent på militærutgifter.

Rett etter møtet, skrev Trump på Twitter at Nato-landene «må bruke 2 prosent av BNP umiddelbart, ikke i 2025».

Han viste også til at han tidligere i dag gikk til angrep på Tyskland og sa at «Tyskland er etter mitt syn Russlands fange, fordi de får så mye av sin energi fra Russland».

Laster Twitter-innhold
NATO-SUMMIT/PROTEST

DEMONSTRASJON: Flere demonstrerte utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel der toppmøtet pågår.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Enige om slutterklæring

Uttalelsen fra Trump, kommer samtidig som Nato-landene har vedtatt en slutterklæring fra toppmøtet.

Inne på møtet var det ingen som ga uttrykk for noen motforestillinger mot erklæringen, forteller statsminister Erna Solberg (H).

I oppkjøringen til toppmøtet var det stor nervøsitet for konfrontasjoner mellom USA og de øvrige medlemslandene blant annet om militærutgiftene.

– Vi har uenighet, men det viktigste er at vi har beslutninger som bringer Nato framover, sa Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han viste til enighet om å styrke Natos evne til avskrekking og Nato-landenes forsvar, og at mange Nato-ledere har kunngjort at de vil øke forsvarsutgiftene.

I den vedtatte erklæringen vises det til artikkel 5 der det heter at ethvert angrep på et Nato-medlem skal anses som et angrep på alle medlemmene i Nato.

Dermed står USA fullt ut bak dette sentrale punktet.

Makedonia kan bli nytt Nato-medlem

Natos ledere har sendt ut formell invitasjon til Makedonia om å bli medlem i forsvarsalliansen, etter at navnestriden med Hellas nå er løst.

Invitasjonen åpner formelt for at landet kan bli Natos medlemsland nummer 30.

Makedonia og Hellas underskrev i forrige måned en avtale der Makedonia går med på å endre navn til Nord-Makedonia. Til gjengjeld vil Aten ikke lenger blokkere for makedonsk medlemskap i Nato og EU.

SISTE NYTT

Siste nytt