– Vi forlater ikke Irak, sier USAs forsvarsminister, etter brevkaos

I et brev til Iraks militære ledere skriver en av USAs generaler i Irak at den USA-ledede koalisjonen respekterer at Iraks parlament ber dem forlate landet. Det blir kontant avvist av USAs forsvarsminister Mark Esper, som sier at USA ikke vil trekke seg ut.

Amerikansk soldat med sandsekk som skal styrke stillingene rundt USAs ambassade i Irak 4. januar - da den ble angrepet.

En amerikansk soldat med en sandsekk som skulle bidra til å styrke stillingene rundt USAs ambassade i Bagdad 4. januar – da den ble angrepet.

Foto: Sgt. Kyle Talbot / Sgt. Kyle Talbot

– Brevet ble sendt ved en feiltagelse. Det var dårlig formulert. Det sier den amerikanske forsvarssjefen Mark Milley. Han legger skylden på USAs militære toppleder i Midtøsten, sentralkommandoens leder, general Kenneth McKenzie.

– Dette var en feil som ble gjort av McKenzie, er den klare meldingen fra Milley

Milley legger til at brevet bare var et utkast. Det skulle kun informere om behovet for troppeforflyttinger.

Chiefs of Staff Chairman Gen. Milley

Forsvarssjef Mark Milley kritiserer åpent en av sine egne generaler. Han sier at brevet som kunne tolkes som et varsel om tilbaketrekking fra Irak aldri skulle vært sendt.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Brevet som var stilet til Iraks militære ledelse kunne tolkes som en beskjed om at USA forlater Irak:

– Vi vil omgruppere våre styrker i løpet av de nærmeste dagene, heter det i brevet.

Det skal ha vært formulert av general William Seely, eller skrevet på hans vegne. Flere nyhetsbyråer tolket det slik at soldatene skulle omgruppere for å forberede sin forflytting ut av Irak.

Avvist av forsvarsministeren

– Det er ikke tatt noen avgjørelse om å forlate Irak. Det som står i brevet er ikke i samsvar med den situasjonen vi er i nå. Det sa forsvarsminister Mark Esper til journalister i Washington D.C. mandag.

3mHkJx6oU8A

USAs forsvarsminister Mark Esper avviser at USA skal trekke seg ut av Irak. Et brev fra en general i Irak førte til spekulasjoner om tilbaketrekking.

Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Washington Posts byråsjef i Beirut, Lis Sly, har fått tilgang til brevet. Hun gjengir det i en twittermelding.

Laster Twitter-innhold

Brevet ble lekket dagen etter at Iraks parlament krevde at alle utenlandske soldater må forlate landet. Parlamentet vil at Iraks regjering skal sørge for dette.

Iraks parlament krevde at alle utenlandske soldater skal ut av landet.

Iraks parlament krevde søndag at alle utenlandske soldater skal ut av landet.

Drepte iransk general

Den nye og spente situasjonen i Irak oppstod etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep fredag. Det skjedde på irakisk jord, like ved flyplassen i Bagdad.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har annonsert at Nato stanser all militær trening i Irak. Det er en følge av den spente situasjonen i landet. Stoltenberg innkalte til et hastemøte i Nato mandag.

Les også om at norske styrker i Irak hever beredskapen.

Bekymring i EU

EUs utenriksministre skal møtes i Brussel fredag for å drøfte den skjerpede konflikten som er oppstått mellom USA og Iran etter drapet.

Lederne i EU er også bekymret over at Irans ledere nå sier at de vil forlate atomavtalen fra 2015 helt og holdent. USA har allerede forlatt avtalen og innført hardere straffetiltak mot handel med Iran.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har bedt om et møte med sin iranske kollega Javad Zarif for å drøfte atomavtalens framtid.

SISTE NYTT

Siste nytt