Stoltenberg: – Iran må avstå fra ytterligere vold og provokasjon

Fredag ble en høytstående iransk general likvidert i et amerikansk angrep i Irak. I dag hadde Nato-sjef Jens Stoltenberg innkalt til hastemøte om situasjonen.

Jens Stoltenberg sitter bak pulten på sitt NATO-kontor
Foto: Filip Huygens / NRK

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei har varslet at likvidasjonen av general Qasem Soleimani vil få store konsekvenser. I helgen stemte Iraks nasjonalforsamling for å kaste ut de drøyt 500 Nato-soldatene i Irak som driver opplæring av landets militære styrker.

Blant disse er også norske soldater.

Lørdag sa en talsmann for alliansen at oppdraget i Irak fortsetter, men at «treningsaktiviteten for tiden er satt på vent».

Mandag hadde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalt inn til hastemøte om situasjonen.

Avslutter treningsoppdraget

– Nato og alle Nato allierte tar del i den globale koalisjonen for å bekjempe IS. Natos oppdrag i Irak er et verdifullt bidrag til koalisjonens innsats, sa Stoltenberg etter møtet.

Samtidig understreket han at alliansen ser på sikkerheten til egne styrker som avgjørende viktig.

– Derfor har vi avsluttet vårt treningsoppdrag på bakken. Vi tar også alle forholdsregler for å beskytte alle våre folk. Vi vurderer situasjonen nøye og holder tett kontakt med irakske myndigheter. Nato er forberedt på å fortsette treningsoppdraget når situasjonen tillater det, sa Stoltenberg.

Ble spurt hva han mener om likvidering av general

Ifølge Nato-sjefen redegjorde USA for situasjonen rundt angrep på koalisjonsstyrker i Irak etter angrepet på Soleimani, og om selve likvideringen.

– I flere år har våre allierte uttrykt usikkerhet i forhold til Irans destabiliserende aktiviteter i Midt-Østen. Vi er enige om at Iran aldri må få utvikle atomvåpen, vi deler bekymringen rundt Irans missiltester, og vi er forent i fordømmelsen av Irans støtte til forskjellige terrorgrupper, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen sa også at de allierte ønsket at Iran må avstå fra mer vold og provokasjon.

NRK ba også Stoltenberg kommentere likvidasjonen av Soleimani.

– Den beslutningen ble tatt av USA. Den ble ikke tatt av verken den internasjonale koalisjonen eller Nato. Men alle allierte er bekymret for Irans destabiliserende aktiviteter i regionen, deres støtte til forskjellige terrororganisasjoner og de nylige angrepene mot sivile energistrukturer i Saudi Arabia eller koalisjonsbaser som er viktig for å bekjempe internasjonal terrorisme, sa Stoltenberg.

Likvidert på ordre fra Trump

Qasem Soleimani
Foto: HO

Det er likvideringen av Soleimani som har utløst krisen. Natt til fredag var general Qasem Soleimani i følge med flere andre sentrale skikkelser fra iranskstøttede militser, da bilkortesjen deres på flyplassen ble truffet av et amerikansk droneangrep.

Angrepet ble utført på direkte ordre fra USAs president Donald Trump.

Qasem Soleimani var en sentral skikkelse både i Iran og Midtøsten generelt, og attentatet har vekket kraftige reaksjoner.

Han styrte Irans militære operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon fra kulissene, og nøt kjendisstatus blant de konservative i Iran.

Som ansvarlig for iransk etterretning og hemmelige militære operasjoner, ble han ikke bare betraktet som en av Irans mest utspekulerte og selvstendige militære skikkelser. Han ble også antatt å være svært nær landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og sett på som en potensiell fremtidig leder av Iran.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel bombet mediehus i Gaza

En bygning på Gazastripen som huser flere internasjonale medier, har kollapset etter å ha blitt truffet av raketter under et luftangrep. Israel hevder at militært utstyr som tilhørte Hamas var i bygningen.