Høytstående iransk general drept i amerikansk angrep i Irak

Den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani er drept i et amerikansk angrep i Irak. Iran kaller drapet en ekstremt farlig eskalering.

General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.

Den iranske generalen Qasem Soleimani er drept i et amerikansk angrep i Bagdad. Her fotografert i september 2016.

Foto: AP

Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, som er Revolusjonsgardens elitestyrke.

Han ble ansett som en av de mektigste personene i Iran, og en mulig fremtidig leder av landet, skriver The New York Times.

Generalen skal ha fløyet inn til Bagdad internasjonale flyplass fra Libanon eller Syria. Natt til fredag var han i følge med flere andre sentrale skikkelser fra iranskstøttede militser, da bilkortesjen deres på flyplassen ble truffet av et amerikansk droneangrep.

Dette bildet offentliggjort av presseavdelingen ved den irakiske statsministerens kontor viser et brennende kjøretøy på den internasjonale flyplassen i Bagdad.

Bildet viser et brennende kjøretøy på den internasjonale flyplassen i Bagdad, og er offentliggjort av presseavdelingen ved den irakiske Statsministerens kontor.

Foto: AP

Ordre fra Trump

Nyheten ble først kunngjort av den irakiske militsen Hashad Shaabi, en paramilitær paraplyorganisasjon i Irak bestående av en rekke militser.

Irans Revolusjonsgarde bekrefter også at Soleimani er død.

USAs Forsvarsdepartement Pentagon bekrefter at Qasem Soleimani ble drept «etter ordre fra presidenten». De opplyser at angrepet var en forsvarshandling.

President Trump tvitret kort tid etter et bilde av det amerikanske flagget.

Laster Twitter-innhold

Fredag ettermiddag, norsk tid, fortsatte presidenten å komme med nye meldinger på Twitter. Han forsvarte beslutningen om å beordre luftangrepet.

– General Qasem Soleimani har drept eller alvorlig såret tusenvis av amerikanere over en lengre periode, og han planla å drepe mange flere, men ble tatt, skriver president Donald Trump på Twitter fredag ettermiddag.

– Soleimani var både hatet og fryktet i landet. De er ikke så lei seg som lederne vil ha omverdenen til å tro. Han skulle ha vært fjernet for mange år siden, skriver Trump.

Hjernen bak Irans militære operasjoner

Qasem Soleimani var en sentral skikkelse både i Iran og Midtøsten generelt, og attentatet vekker kraftige reaksjoner.

Han styrte Irans militære operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon fra kulissene, og nøt kjendisstatus blant de konservative i Iran.

Som ansvarlig for iransk etterretning og hemmelige militære operasjoner, ble han ikke bare betraktet som en av Irans mest utspekulerte og selvstendige militære skikkelser. Han ble også antatt å være svært nær landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og sett på som en potensiell fremtidig leder av Iran.

Qasem Soleimani

Qasem Soleimani er blitt beskrevet av amerikanere som «Midtøstens Darth Vader».

Foto: HO

– Aggressiv trussel

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA ønsker å redusere spenningsnivået etter drapet på den iranske generalen.

– Jeg er takknemlig for at våre allierte innser hvilken kontinuerlig aggressiv trussel den iranske Quds-styrken utgjør, skriver Pompeo på Twitter.

Ifølge Pompeo skal Soleimani ha planlagt en stor aksjon som truet hundrevis av amerikanske liv, skriver nyhetsbyrået AFP.

Angrepet støttes av blant annet Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu sa fredag at USA, på samme måte som Israel, har retten til selvforsvar, og støtter likvideringen av den iranske generalen.

Russlands president Vladimir Putin sier at situasjonen i regionen kan bli «skjerpet» som følge av drapet.

– Denne handlingen kan føre til en alvorlig forverring av situasjonen i regionen, uttalte Putin fredag. Ifølge Kreml er uttalelsen hentet fra en telefonsamtale mellom Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi har våknet opp til en farligere verden, slo Frankrikes viseutenriksminister Amelie de Montchalin fast.

Utenriksdepartementet i Egypt sier i en uttalelse fredag at de ser på situasjonen med bekymring, og at de ønsker at situasjonen i regionen ikke eskalerer videre.

«Midtøstens Darth Vader»

General David H. Petraeus, som ledet USAs styrker i Irak, og den amerikanske diplomaten Ryan Crocker forteller i dokumentaren «Irans militære mesterhjerne» om Qasem Soleimanis innflytelse i regionen.

Amerikanerne beskriver ham som karismatisk, kunnskapsrik, svært profesjonell og et diabolsk ondt menneske.

– Vi ser ham som Darth Vader i samtidens Midtøstenpolitikk, sier Ryan Crocker i dokumentaren, med henvisning til den fiktive skurken i «Star Wars»-universet.

Den iranske generalen Qasem Soleimani på et bilde offentliggjort av kontoret til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei i oktober i fjor.

Qasem Soleimani på et bilde offentliggjort av kontoret til Irans øverste leder Ayatollah Khamenei i oktober i fjor.

Foto: Handout / AFP

Irans utenriksminister: Ekstremt farlig

I Iran ble nyheten om at Soleimani er død kunngjort på statlig TV.

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller USAs attentat mot Qasem Soleimani for «ekstremt farlig» og sier videre at USA må bære ansvaret for alle konsekvenser.

Iran vil slå kraftig tilbake mot USA etter drapet på Soleimani, varsler landets øverste ledere.

Iraqi-Iranian Abu Mahdi Al Muhandis

Abu Mahdi al-Muhandis var nestleder i Folkets mobiliseringskomité, som samler rundt 40 irakiske militsgrupper med både sjia- og sunnimuslimer, kristne og jesidier i sine rekker.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Angrep USAs ambassade

Den internasjonale flyplassen i Bagdad ble truffet av minst tre raketter under angrepet natt til fredag, melder Reuters.

Leder av nasjonalforsamlingen i Irak, Mohammed al-Halbousi, sier at droneangrepet på flyplassen var et brudd på landets suverenitet.

Elleve andre ble også drept i angrepet, blant dem Abu Mahdi al-Muhandis.

Abu Mahdi al-Muhandis er nestleder i Folkets mobiliseringskomité, som samler rundt 40 irakiske militsgrupper med både sjia- og sunnimuslimer, kristne og jesidier i sine rekker.

Flere av deres medlemmer har deltatt i demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene, etter at 25 Iran-støttede militssoldater ble drept i amerikanske flyangrep vest i Irak.

Nyttårsaften forsøkte de også å storme ambassaden, uten hell.

I etterkant av angrepet mot ambassaden har USA bestemt seg for å sender ytterligere 750 soldater til Midtøsten.

USAs ambassade i Irak ble forsøkt stormet nyttårsaften.

Planla angrep

Soleimani har bistått Irak og Syria med å nedkjempe den ytterliggående islamistgruppa IS, og han regnes også som en viktig støttespiller for Hizbollah i Libanon.

Ifølge Pentagon ble han drept fordi han «aktivt la planer om å angripe amerikanske diplomater og militære i Irak og regionen».

Trump-administrasjonen mener Quds-styrken brukes til å samle støtte til antiamerikanske geriljagrupper flere steder i Midtøsten.

To av de største gruppene er Hizbollah-bevegelsen i Libanon og den palestinske Islamic Jihad, skriver BBC.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

 • 26. mai 1908
  Fant olje

  William Knox D’Arcy fant 26. mai 1908 olje i Maidan-i-Naftun i Iran. Det var det første oljefunnet i Midtøsten og førte til at Persia (senere Iran) skulle få en sentral plass i storpolitikken.

 • 15. august 1953
  USA-støttet statskupp

  Irans demokratisk valgte statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet i et militærkupp som var organisert av USA og Storbritannia. Kuppet ble satt i gang etter at Mossadegh to år tidligere hadde nasjonalisert Irans oljeforekomster.

  Mohammed Mossadegh i 1951
  Foto: UNCREDITED / AP
 • 12. oktober 1971
  Feiret 2500-årsjubileum

  Sjahen feriret Det persiske keiserdømmets 2500-årsdag med en ekstravagant fest i ruinene av Persepolis. Fra USA kom visepresident Spiro Agnew for å markere de to landenes nære forhold.

 • 16. januar 1979
  Sjahen flykter - Khomeini kommer

  Sjahen flyktet fra landet etter at det i flere måneder hadde vært stadig større demonstrasjoner mot regimet. Drøyt to uker senere vendte ayatollah Khomeini tilbake til Iran etter 15 år i eksil.

  1. februar 1979 landet Ayatollah Khomeini på flyplassen i Teheran fra eksil i Frankrike.
  Foto: GABRIEL DUVAL / AFP
 • 4. november 1979
  Okkuperer USAs ambassade

  En gruppe studenter okkuperer Den amerikanske ambassaden i Teheran. 66 amerikanske diplomater ble tatt til fange og holdt som gisler. Først etter 444 dager og etter at Ronald Reagan hadde erstattet Jimmy Carter, ble gislene satt fri.

 • 22. september 1980
  Irak angriper Iran

  Styrker fra Irak under Saddam Hussein til angrep på Iran. Krigen varer i åtte år og var en av de blodigste i det 20. århundre. Under krigen brukte irakiske styrker nervegass. Nedgraderte dokumenter har vist at USA hjalp Irak med gassangrepene.

  Iransk kvinne med bilde av sin døde sønn
  Foto: Hasan Sarbakhshian / AP
 • 3. juli 1988
  Passasjerfly skutt ned

  En Airbus A300 fra Iran Air ble skutt over Persiabukta av den amerikanske krysseren «Vincennes». Alle de 290 om bord mistet livet.

  Sørgende bar kister gjennom gatene i Teheran 7. juli 1988
  Foto: Ap
 • 14. februar 1989
  Fatwa mot Rushdie

  Ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en dødsdom mot forfatteren av «Sataniske vers», Salman Rushdie. Khomeini mente at boken inneholdt deler som fornærmet profeten Muhammed fordi den portretterte ham som en bordelleier.

 • 18. juli 1994
  Terrorangrep i Argentina

  Et jødisk foreningslokale (AMIA) i Buenos Aires blir angrepet med en bombe. 85 mennesker ble drept og flere hundre såret. Det er aldri fastslått hvem som sto bak bombingen, men Iran og libanesiske Hizbollah er blant dem som er utpekt.

  Redningspersonell i Buenos Aires søker etter overlevende
  Foto: ALI BURAFI / Afp
 • 12. januar 2010
  Atomforsker drept

  Bilen til den iranske atomforskeren Masoud Alimohammadi ble sprengt utenfor hans hjem i Teheran. I løpet av de neste to årene ble ytterligere tre iranske atomforskere drept

 • 14. juli 2015
  Avtale om atomprogrammet

  Iran inngår en avtale med USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland om landets atomprogram.

 • 8. mai 2018
  USA trekker seg fra avtale

  President Donald Trump kunngjør at USA trekker seg fra atomavtalen. En snau måned senere sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet vil trappe opp sin kapasitet til anriking av uran.

 • 5. november 2018
  Gjeninnfører sanksjoner

  USA gjeninnfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, skipsfart og finansnæring.

 • 3. januar 2020
  Iransk general drept

  Den iranske generalen Qasem Soleimani blir drept i et amerikansk attentat mens han er på besøk i Irak. Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, og ble omtalt som en av mektigste menn i Midtøsten.

  General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.
  Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt