Hopp til innhold

Budsjettkrisen rammer flere hundre kreftpasienter

Rundt 200 pasienter på et sykehus i delstaten Maryland er blant ofrene for den amerikanske budsjettkrisen, som nå rammer stadig flere samfunnsområder.

Stengte veier i USA

Stengt, stengt, stengt, stengt: Med klokken fra øverst til venstre: Innkjøringen til Switzer Picnic Area nordvest for Los Angeles er stengt. En mann klatrer over en veisperring ved inngangen til Fort Point National Historic Site i San Francisco. En skogvokter ved siden av skilt som viser at veien til geysiren Old Faithfuli Yellowstone National Park er stengt. Et skilt som stopper bilister fra å kjøre inn i Yosemite National Park i California.

Foto: AFP/AP/Reuters

– Budsjettkrisen kan føre til at flere hundre kreftpasienter, inkludert barn, ikke kan starte opp kritisk behandling, sier en talsmann for National Institutes of Health til nyhetsbyrået AFP.

Den amerikanske budsjettkrisen fører til at opp mot 800.000 statsansatte er permittert fra sine stillinger på ubestemt tid.

Blant dem er rundt tre firedeler av de ansatte ved National Institutes of Health (NIH), som driver det største forskningssykehuset i verden.

Selv om klinikken ved NIH fortsatt behandler pasienter, så håndterer sykehuset bare rundt 90 prosent av den vanlige pasientmengden, ifølge et internt skriv.

– Det betyr at rundt 200 pasienter vil bli avvist fra klinikken hver uke så lenge budsjettkrisen pågår, inkludert rundt 30 barn, sier talsmannen til AFP.

Han legger til at rundt ti av barna som vil bli avvist lider av kreft.

NIH er en forskningsinstitusjon, og pasientene ved klinikken får eksperimentell behandling bare når «vanlig medisinsk behandling har mislyktes og andre behandlingsalternativer ikke finnes. Derfor har de ingen andre alternativer», heter det i det interne skrivet.

Totalt er 14.700 ansatte ved NIH permittert på ubestemt tid uten lønn, mens over 2500 er igjen ved sykehuset for å ta seg av pasienter.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Det amerikanske statsapparatet holder stengt for tredje dag på rad. Fortsatt er det ingen tegn til løsning på konflikten mellom demokratene og republikanerne, forteller Anders Tvegård i USA.

– Fortsatt ingen tegn til løsning i USA, forteller korrespondent Anders Tvegård.

Rammer over hele USA

Jocelyn Gonzalez og datteren Delilah

22 år gamle Jocelyn Gonzalez og datteren Delilah i Los Angeles bekymrer seg for hvordan det skal om de ikke lenger får matkuponger fra staten.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Eksemplet fra NIH i Bethesda, Maryland, er bare et av de mange tilfellene fra hele USA der folk rammes av budsjettkrisen.

En av dem er 22 år gamle Jocelyn Gonzalez, en hjemmeværende tobarnsmor i Los Angeles i California.

Jocelyn Gonzalez forteller at hennes mann Alexis jobber som kelner og tjener under 1000 dollar (rundt 6000 norske kroner) i måneden.

De har allerede måttet flytte fra arbeiderklassebydelen Lincoln Heights til et mer kriminelt belastet miljø på grunn av sin dårlige økonomi.

Hun er avhengig av statlig hjelp i form av matkuponger for å brødfø familien. Kupongene gir gratis melk, barnemat, grøtblandinger, frukt og grønnsaker, forteller Jocelyn.

– Det har vært tider der vi ikke har hatt mye penger, men jeg har alltid hatt kupongene å ty til, sier hun.

Nå sier landbruksdepartementet at ordningen med matkuponger kan ta slutt om budsjettkrisen varer frem mot slutten av måneden.

Hvis det skjer, vet ikke Jocelyn Gonzalez hva hun skal gjøre. Å øke familiens inntekt ved at hun tar seg en jobb er ikke mulig.

– Vi har ikke råd til barnehage, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg klarer ikke engang å forestille meg det, så mye hjelper det oss, sier Jocelyn Gonzalez om matkupongene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stengt kirkegård

Budsjettkrisen har fått konsekvenser også utenfor USAs grenser. Den amerikanske krigskirkegården i Normandie i Frankrike har måttet stenge fordi de amerikanske vaktene er permittert.

Foto: Charly Triballeau / AFP

Kan måtte søke jobb på MacDonalds

Også mange av de nesten 800.000 statsansatte frykter for fremtiden, når lønningene nå uteblir.

Myrna Pascual er en 61 år gammel analytiker i Bolig- og byutviklingsdepartementet, som arbeider i San Diego.

Hun frykter at hun kan måtte ta opp et forbrukslån med sikkerhet i huset eller å bruke kredittkortet for å få endene til å møtes. Eventuelt vil hun også se seg om etter en jobb i en hamburgerkjede.

– Jeg vil gjøre det for å få ting til å gå rundt, for jeg har ikke spart opp noe, sier Myrna Pascual til nyhetsbyrået Reuters.

Hvis hun fortsatt er permittert i neste uke vil hun søke om å få arbeidsløshetstrygd, men vet ikke om hun oppfyller kravene for å få trygd.

Hennes mann er pensjonert med lav pensjon og hennes to studerende døtre bor fortsatt hjemme. Familien har nylig leid ut et rom i huset og har begynt å selge eiendeler i hjemmet.

– Jeg har ikke mange muligheter. Jeg bare håper det beste, sier 61 år gamle Myrna Pascual.

Artikkelen fortsetter under videoen.

USAs president Barack Obama gikk i dag til verbalt angrep på flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner, under en tale i Rockville, Maryland.

President Obama ga republikanerne skylden for krisen i en tale torsdag.

Kraftig kritikk av republikanerne

Selve budsjettkrisen så ikke ut til å nærme seg noen løsning torsdag.

President Barack Obama kom med kraftig kritikk av republikanerne da han holdt en tale under et besøk i et bygningsselskap i Washington-forstaden Rockville.

Særlig rettet han kritikken mo John Boehner, som er president i Representantenes hus.

– Grunnen til at John Boehner ikke engang vil la budsjettet få et ja eller nei, er at han ikke vil gjøre ekstremistene i sitt eget parti sinte, sa Obama.

Børsene faller

Også investorene ser ut til å være skeptiske til muligheten for å finne en løsning på krisen.

Torsdag falt børskursene for tredje dag på rad etter at budsjettkrisen startet budsjettkrisen startet og industriindeksen Dow Jones er nå på sitt laveste punkt på nesten en måned.

Torsdag ble det også lagt fram nye tall som viser at aktiviteten i tjenesteytende sektor falt fra august til september.

I dag offentliggjorde også USAs finansdepartement en ny rapport der det varsles katastrofale konsekvenser hvis politikerne i Kongressen ikke blir enige om å heve gjeldstaket innen fristen om to uker.

Virkningene vil ikke bare være katastrofale for finansmarkedene, men også for arbeidsmarkedet, forbruk og økonomisk vekst, heter det i rapporten.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - Budsjettforhandlinger i USA» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt