NRK Meny
Normal

Ukraina trekker ut styrkene fra Krim

Ukrainas forsvarsdepartement har beordret ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut fra halvøya. Det skjer etter trusler og press fra de russiske militære styrkene, sier landets fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

Ukrainske soldater løper i Belbek på Krim

OMRINGET: Ukrainske soldater løper etter at alarmen har gått ved en flybase i byen Belbek på Krim-halvøya. Russiske styrker omringet lørdag basen og truet med å storme den innen en time.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

– Det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet har, etter instruks fra forsvarsdepartementet, tatt en beslutning om å gjennomføre en forflytning av militære enheter stasjonert i Den autonome republikken Krim, og om å gjennomføre evakuering av deres familier, sa Turtsjynov til en gruppe viktige parlamentarikere mandag.

En time senere bekreftet de prorussiske styresmaktene på halvøya at de ukrainske troppene hadde forlat Krim.

Tidligere på morgenen tok russiske styrker fullstendig kontroll over den ukrainske marinebasen i Feodosjia på Krim. De russiske styrkene tok dermed ett av de få gjenværende symbolene på ukrainsk motstand.

Ordren om tilbaketrekning er gitt på grunn av russiske trusler mot de ukrainske soldatene og offiserene som befinner seg på Krim, og familiene deres, sier Turtsjynov ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gradvis kontroll

Russland gjorde i forrige uke Krim til russisk territorium, til tross for internasjonale protester. Verken den nye ukrainske regjeringen i Kiev eller vestlige land anerkjenner annekteringen, mens Russlands president Vladimir Putin mener landet nå «retter opp historiske feilgrep».

De siste dagene har Russland gradvis tatt militær kontroll over halvøya hvor en majoritet av befolkningen er etniske russere.

(Saken fortsetter under bildet)

Russiske soldater arresterer ukrainske soldater i Simferopol

ARREST: Russiske soldater arresterer ukrainske soldater i Simferopol tidligere i mars.

Foto: ALISA BOROVIKOVA / Afp

Stormingen av Feodosjia-basen mandag morgen var den siste av flere baser som har blitt overtatt av russiske styrker de siste dagene.

Ifølge en ukrainsk offiser på marinebasen ble det avfyrt skudd inne på området, der de ukrainske soldatene skal ha vært ubevæpnede. Det er ikke meldt om drepte eller sårede etter stormingen.

Søndag stormet russiske elitestyrker Belbek-basen på Krim. Styrkene avfyrte varselskudd og brukte pansrede kjøretøy. Russiske styrker har også tatt kontroll over andre baser, samt marinefartøy.

Danner nasjonalgarde

Krims såkalte selvforsvarsstyrke, som har bistått de russiske soldatene med å ta full militær kontroll over halvøya, vil bli omgjort til en nasjonalgarde. Det opplyser en representant for de lokale myndighetene på Krim.

Han hevder at de lokale kampene nå er over.

De såkalte militsstyrkene har delvis opptrådt ubevæpnet, men i seinere tid har mange vært utstyrt med automatvåpen og hjulpet russiske styrker med å overta ukrainske militære anlegg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt