Ukraina signerte EU-avtale: – En historisk dag

BRUSSEL (NRK): Ukrainas president trosset Russlands trusler og signerte samarbeidsavtale med EU. Samtidig gir unionen Russland frist til mandag for å endre sin Ukraina-politikk.

EU porosjenko

SIGNERTE EU-AVTALE: EUs president José Manuel Barroso, Ukrainas president Petro Porosjenko og Det europeiske råds president Herman van Rompuy under EUs toppmøte i Brussel fredag. Moldova og Georgia skrev også under på en samarbeidsavtale med unionen.

Foto: Uncredited / Ap

Under EUs toppmøte i Brussel skrev Ukrainas president Petro Porosjenko under på en handels- og økonomisk samarbeidsavtale med unionen.

Avtalen mellom Ukraina og EU er den samme som Ukraina skulle skrevet under i november, men som daværende president Viktor Janukovitsj valgte å skrinlegge. Janukovitsj' nei til avtalen markerte startskuddet på krisen som har kostet flere hundre personer livet.

Ukrainas vestligorienterte president, Petro Porosjenko, kaller avtalen som i dag ble undertegnet, for historisk.

– Dette er en historisk dag og den viktigste siden selvstendigheten. Avtalen er ikke bare økonomisk og politisk, den er et symbol på tro og ukuelig vilje, sa president Petro Porosjenko før han fredag undertegnet avtalen om økonomisk og politisk samarbeid med EU.

Ikke uventet advarer Russland om å gjøre «nødvendige grep» etter signeringen av avtalen, og beskriver Ukraina som «splittet i to». Samtidig gir EU Russland frist for å endre sin Ukraina-politikk til mandag om de vil unngå flere straffetiltak.

Frist til mandag

EU krever:

  • at de tre grensepostene (Izvarino, Dolzhanskiy, Krasnopartizansk) skal overdras til Urkainske myndigheter.
  • at alle gisler inkludert OSSE-observatører løslates. Torsdag var fire observatører som ble bortført 27. mai løslatt, men fortsatt er flere fanget.
  • forhandlinger for implementeringen av Porpsjenkos fredsplan.
  • en avtale om at OSSE skal overvåke våpenhvilen for at den skal være effektiv.

EU landene har gitt sin fulle støtte til Porosjenkos fredsplan, og er klare til å innføre sanksjoner dersom kravene ikke blir innfridd.

EU har så langt innført Visa-forbud mot rundt 60 russiske og ukrainske personer, og fryst deres økonomiske midler i EU-land. De store sanksjonene mot viktige økonomiske sektorer har imidlertid latt seg vente på.

Unionen er skuffet over at våpenhvilen ikke har fått prorussiske separatister til å legge ned våpnene.

Derfor ber de alle parter om å gjennomføre planen slik at de militære angrepene stanser. De ber den russiske føderasjon om aktivt å bruke sin innflytelse mot separatistene og stanse flyten av våpen og militante over grensene for å få en nedtrapping av konflikten.

Lar seg ikke true

Like etter signeringen i Brussel talte Russlands president Putin i Moskva. Han sa at det ukrainske samfunnet er splittet etter å ha blitt tvunget til å velge mellom Europa og Russland.

Putin
Foto: RIA Novosti / Reuters

Russland har uttrykt seg svært negativ til Ukrainas samarbeidsavtale med EU. I midten av juni kom russiske myndigheter med trusler om iverksetting av handelsrestriksjoner dersom Ukraina undertegner den fulle avtalen.

– Russland vil gjennomføre nødvendige tiltak for å beskytte sin økonomi dersom den blir negativt påvirket av Ukraina, Georgias og Moldovas signering av samarbeidsavtaler med EU, sier talsperson for russiske myndigheter Dimitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået RIA.

Under EUs toppmøte i Brussel har ikke Porosjenko mye til overs for Putin, og lar seg ikke skremme av den russiske presidentens trusler.

– Putins meninger interesserer meg ikke, sa han på pressekonferansen etter signeringen av avtalen i Brussel.

I forkant av EU-møtet i Brussel kalte Putins seniorrådgiver Sergej Glasjev Ukrainas president for «en nazist», og hevdet samtidig at samarbeidsavtalen med EU er illegitim.

– Betalt en høy pris

Ukraina har måttet betale en svært høy pris for sine europeiske drømmer, sier president Petro Porosjenko.

Idet Janukovitsj vendte seg til Russland, mistet han sin makt etter et folkelig opprør. I kaoset som fulgte, grep Russland inn og annekterte den ukrainske halvøya Krim, og prorussiske styrker tok kontroll i flere byer i Øst-Ukraina.

Slavjansk

FLERE HUNDRE DREPT: En mann går i ruinene av huset sitt i Slavjansk 24. juni. Separatistene i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk er omringet av ukrainske styrker og har vært i kamp i over to måneder.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

– I løpet av de siste månedene har Ukraina betalt den høyeste mulige prisen for at hennes europeiske drømmer kan bli virkelighet, sa Porosjenko i talen etter undertegnelsen i Brussel.

Krav om nye reformer

EU-president Herman van Rompuy sa etter undertegnelsen at EU står ved Ukrainas side.

– Dere har vår solidaritet og støtte. Det er ingen ting i denne avtalen som kan skade Russland. Dette er en stor dag for Europa, sier han, og også Moldova og Georgia signerte samarbeidsavtaler med EU fredag.

Samarbeidsavtalene kommer med krav om omfattende reformer, som Porosjenko kaller smertefulle, men overmodne.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.