Hopp til innhold

Prorussiske separatister ønsker nye fredssamtaler

Separatister i Øst-Ukraina ønsker å føre nye fredssamtaler med myndighetene i Kiev, men våpenhvilen kan bli avsluttet i morgen.

Prorussiske separatister i Slavjansk

Fortsatt bevoktes rådhuset i Slavjansk av væpnede prorussiske separatister.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

En ny runde med samtaler for å få slutt på den blodige konflikten vil bli holdt fredag i Donetsk øst i Ukraina. Det bekrefter separatistlederen Andrej Purgin.

Utløper fredag morgen

Den ukelange våpenhvilen, som partene inngikk i forrige uke, går ut fredag morgen.

Tidligere denne uken advarte Ukrainas president Petro Porosjenko om at våpenhvilen kan bli opphevet etter at den har blitt brutt flere ganger.

Utspillet om nye fredssamtaler kom etter Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel hadde møttes torsdag for å diskutere nødvendigheten av å forlenge våpenhvilen i Ukraina.

Under møtet, som Tyskland tok initiativ til, fortalte Putin at den humanitære krisen er forverret i Ukraina.

I utgangspunktet skal Merkel ha fortsatt presset for å finne en diplomatisk løsning på krisen, mens Putin framholdt viktigheten av å forlenge våpenhvilen.

Vladimir Putin påpekte at det har vært en stor økning i antallet flyktninger fra Ukraina til Russland. Ifølge lederen av den russiske nasjonalforsamlingen kan så mange som en halv million flyktninger ha kommet til landet så langt.

Ifølge det føderale migrasjonsbyrået har mer enn 95.000 ukrainske borgere registrert seg og søkt flyktningstatus, asyl, bosted eller midlertidig innkvartering i Russland, melder det statlige russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Blodig våpenhvile

Ukrainas president Petro Porosjenko anklager Putin for å ikke ha gjort nok for å ende blodbadet øst i landet.

– Fredsplanen vil kun fungere dersom Russland samarbeider. Til nå har dessverre støtten fra Moskva vært utilstrekkelig, sa Porosjenko til Europarådet torsdag.

På tross av våpenhvilen har den siste uken vært alt annet enn fredelig. Begge sider har anklaget hverandre for å ha brutt avtalen, men onsdag understreket den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin viktigheten av å fortsette våpenhvilen ut den avtalte tiden.

Også torsdag melder lokale medier at prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker har skutt på hverandre på en flyplass i byen Kramatorsk i regionen Donetsk.

Omfordeling av makt

I dag presenterte også Porosjenko endringer i grunnloven som blant annet gir mer makt til regionene, grep som kan bidra til å dempe opprøret blant de prorussiske separatistene i øst. Men eksperter tviler på om dette er nok til å stanse separatistenes krav om uavhengighet og deretter på en eller annen måte innlemmelse i Russland.

Sent onsdag kveld erklærte separatistene at de hadde slått sammen de to opprørsgruppene «Donetsk Folkerepublikk» og «Luhansk Folkerepublikk» til den nye gruppen «Union av Folkerepublikkene».

Lovendringene gir også presidenten større makt til å avskjedige lederen av påtalemyndigheten og den øverste sjefen for etterretningstjenesten uten godkjenning fra nasjonalforsamlingen. Ansettelsen av nye vil imidlertid fortsatt kreve godkjenning fra de folkevalgte.

På samme tid som Porosjenkos forslag ble kjent, krevde USAs utenriksminister John Kerry at Russland viser samarbeidsvilje gjennom avvæpning av separatistene i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt