Vil underskrive EU-avtale i neste uke

Neste fredag skal EU og Ukraina undertegne handels- og økonomiavtalen som utløste krisen i landet. Ukrainas nye president Petro Porosjenko er forberedt på sterke reaksjoner fra Russland.

Ukrainas president Petro Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko tar nå landet mot EU og Vest-Europa.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Undertegningen skjer fredag den 27. juni under EUs toppmøte for regjeringssjefer i Brussel.

Avtalen er den samme som den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj vraket like før en planlagt signering i fjor høst. Janukovitsjs begrunnelse var at landet ikke hadde økonomi til å bli usams med nabolandet Russland.

Den russiske presidenten Vladimir Putin hadde da gjort det klart at Ukraina måtte ta de økonomiske konsekvensene av å knytte seg til EU i stedet for å inngå i den nye handels- og tollunionen mellom Russland og tidligere sovjetstater.

I stedet for en avtale med EU inngikk Janukovitsj en assosieringsavtale med Russland, som inkluderte rimelige statslån og fortsatt redusert pris på gassleveranser.

Janukovitsj sin beslutning ble som kjent svært dårlig mottatt av deler av den ukrainske befolkningen og blant politiske motstandere.

Resultatet ble tre måneder lange demonstrasjoner som kulminerte i et hundretalls drepte demonstranter, avsettelsen av presidenten, den russiske anneksjonen av Krim og den nåværende krisen innad i Ukraina og mellom de to nabolandene.

Knytter seg til EU

Selv om forholdet til Russland er mer enn på frysepunktet, går altså Porosjenko videre med EU-avtalen.

Den politiske delen av avtalen ble signert av statsminister Arsenij Jatsenjuk 21. mars, mens økonomi- og handelsdelen måtte vente på grunn av nødvendige lovtilpasninger.

Ukraina må blant annet fjerne importrestriksjoner som var ment å beskytte bønder og stålfabrikker i Øst-Ukraina mot direkte konkurranse fra EU.

EU på sin side har forskuttert fjerningen av importtollen på ukrainske varer til EU-land, i håp om styrke den vaklende ukrainske økonomien.

Russland gjentar truslene

Den amerikanske avisen Wall Street Journal skrev for kort tid tilbake at den nyvalgte presidenten Porosjenko vurderte å utsette signeringen av EU-avtalen inntil økonomien var noe mer stabilisert og situasjonen i Øst-Ukraina var noe mer avklart.

Prorussiske grupper har fortsatt kontroll over flere byer og store områder i øst, hvor store deler av Ukrainas industri er.

I tillegg er både Ukraina og Vesten fortsatt usikre på om Russland akter å gå inn med militære styrer i russisktalende områder, slik de gjorde på Krim.

Ifølge NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fortsetter Russland oppbyggingen av militære styrker langs grensen mot nabolandet

Men Porosjenko valgte altså å kunngjøre i dag at han står fast på å knytte Ukraina mot EU gjennom å undertegne avtalen, som ble fremforhandlet i fjor.

Russland gjentok i dag truslene om handelsrestriksjoner om Ukraina undertegner den fulle samarbeidsavtalen.

Også Georgia og Moldova, begge tidligere sovjetrepublikker, skal skrive under tilsvarende frihandels- og assosieringsavtaler med EU på samme toppmøte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Petro Porosjenko, Andrij Deshchytsia og Pavlo Klimkin

President Petro Porosjenko sammen med Pavlo Klimkin (t.v.) som erstatter Andrij Deshchytsia (t.v.) som Ukrainas utenriksminister. Et skifte ble regnet som nødvendig skal forholdet til Russland forbedres. Andrij Deshchytsia skjelte i forrige ut Russlands president i sterke ordelag.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ny utenriksminister

– Våre prioriteringer er åpenbare: En fredsplan og tettere tilslutning til EU, sa landets nye utenriksminister Pavlo Klimkin til nasjonalforsamlingen.

Karrierediplomaten, som inntil i dag var landets ambassadør til Tyskland, erstatter Andrij Deshchytsia.

Deshchytsia vakte i forrige uke russisk raseri etter å ha betegnet den russiske presidenten Vladimir Putin som en drittsekk, nærmere bestemt med et ord som er synonymt med et mannlig kjønnsorgan.

Klimkin hadde i fjor en viktig rolle i forhandlingene om tilknytningsavtalen med EU, og han har de siste ukene hatt som oppgave å få til en dialog med Russland.

Utenriksministeren vil trolig legge frem en skisse til fredsplanen for Øst-Ukraina allerede under et møte med EUs utenriksministre i Luxembourg på mandag.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa opplyste i dag, torsdag, at de endelig har fått kontakt med to grupper av observatører som har vært savnet i tre uker.

De åtte observatørene pluss en ukrainsk tolk var på oppdrag i Øst-Ukraina da de ble kidnappet, trolig av prorussiske grupperinger. Alle skal være uskadd.

SISTE NYTT

Siste nytt