Hopp til innhold

Ukraina nekter å gi opp Krim-halvøya

Ukraina nekter å anerkjenne at Krim innlemmes i Russland, opplyser myndighetene i Kiev. Nå vil de nasjonalisere all russisk eiendom i landet.

Russiske flagg dominerer Lenin Aquare på Simferopol

Russiske flagg dominerer Lenin-plassen i regionhovedstaden Simferopol, men Ukraina avviser å la Krim bli russisk.

Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / NTB scanpix

– Vi anerkjenner ikke og vil aldri komme til å anerkjenne den såkalte uavhengigheten og den såkalte avtalen om å integrere Krim i Russland, sier Jevgen Perebyinis, talsmann for det ukrainske utenriksdepartementet.

– Dette dekretet er verken demokratisk, juridisk holdbart eller fornuftig, sier Perebyinis.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tirsdag et dekret som gjør at Krim-halvøya kan bli en del av Den russiske føderasjonen. Også de selvutnevnte lederne for Krim undertegnet dekretet.

Bare noen timer senere erklærte den ukrainske justisministeren at de vil foreta grep for å sikre sine interessert.

– Hvis Russland offisielt anerkjenner Krims handlinger, forbeholder Ukraina seg retten til å ta passende skritt for å kompensere for disse tapene på bekostning av eiendom som tilhører Russland på ukrainsk territorium og i andre stater, sier Ukrainas justisminister Pavlo Petrenko

– Urealistisk at Krim vil bli ukrainsk igjen

Jakub M. Godzimirski

Jakub M. Godzimirski er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: NUPI

Den russiske nasjonalforsamlingen vil i løpet av få dager begynne ratifiseringen av traktaten som skal gjøre Krim-halvøya til en del av Russland.

Når nasjonalforsamlingen har ratifisert traktaten, vil den gjelde som en del av det russiske lovverket.

NUPI-forsker Jakub Godzimirski sier til NRK at «det er helt urealistisk å tenke seg at Krim vil bli ukrainsk igjen.»

– Innlemmelsen av Krim-halvøya i Russland er et faktum. Den eneste muligheten Ukraina har til å få Krim tilbake, er ved bruk av militær makt, sier Godzimirski.

Møter sterke reaksjoner

Russlands annektering av Krim-halvøya har blitt fordømt av mange internasjonale ledere.

– Russlands handlemåte på Krim vil aldri vil bli akseptert av det internasjonale samfunnet, sier Polens statsminister. Donald Tusk.

Storbritannias utenriksminister William Hague sier landet stanser alt militært samarbeid med Russland etter annekteringen av Krim-halvøya.

USAs visepresident Joe Biden sier det nesten er uvirkelig det som skjer på Krim, og advarer om at det vil komme flere sanksjoner mot Russland.

– Det er nå viktig at venner står sammen, det Russland gjør blir avvist av en hel verden, sier Biden.

USA innførte mandag sanksjoner mot sju navngitte russere som vil få sine eiendeler og kontoer i USA frosset. Sanksjonene er ment å ramme personer i den russiske ledelsen som har vært innblandet i krisen rundt Krim.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og portugisiske statsminister Pedro Passos Coelho holder pressekonferanse.

DIREKTE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel holder pressekonferanse sammen med statsminister i Portugal, Pedro Passos Coelho.

Krim i våre hjerter

Tirsdag talte president Vladimir Putin til den russiske nasjonalforsamlingen.

– Folkeavstemningen på Krim ble holdt i full overensstemmelse med demokratiske prosedyrer og folkeretten. Den er derfor både lovlig og demokratisk, sier Vladimir Putin.

Vladimir Putin

Putin gjorde det klart at han mener det er hensiktsmessig å undertegne en traktat som gjør at Krim halvøya igjen blir en del av Russland

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Han trakk opp lange historiske linjer. og erklærte at Krim hadde stor historisk og symbolsk betydning for Russland – både under det russiske tsarimperiet, 2. verdenskrig og sovjettiden.

– Krim har alltid vært svært viktig for oss historisk. Den har vært vår store stolthet. Og i våre hjerter har Krim alltid vært og er en umistelig del av Russland, sa Putin.

Sammenligner med den amerikanske revolusjonen

Vladimir Putin skryter av Kina og India for at de ser på situasjonen på Krim på en «objektiv måte». Samtidig refser han USA for å ha fordømt folkeavstemningen.

– USA bør gjenkjenne at Krim ønsker uavhengighet akkurat slik USA gjorde fra Storbritannia, sier Putin.

Putin understreket også i talen at Russland ikke har noen ønske om å splitte Ukraina og at de ønsket et vennskapelig forhold til nabolandet.

– Men Krim har stor strategisk betydning og bør og må være under stabil kontroll. Den stabiliteten er det kun Russland som har i dag, sa Putin, til trampeklapp fra de folkevalgte.

SISTE NYTT

Siste nytt