Innfører sanksjoner mot Putins nærmeste

De sju russerne som USA mandag innførte sanksjoner mot i forbindelse med krisen i Ukraina, er blant toppene i russisk politikk.

Sju russiske politikere.

De sju russiske politikerne som er rammet av de amerikanske sanksjonene: Med klokken fra øverst til venstre: Leonid Slutsky, Vladislav Surkov, Dmitrij Rogozin, Andrei Klishas, Sergej Glazjev, Jelena Mizulina og Valentina Matvijenko.

Foto: AP/AFP/Reuters

USA innførte mandag sanksjoner mot sju navngitte russere som vil få sine eiendeler og kontoer i USA frosset.

Sanksjonene er ment å ramme personer i den russiske ledelsen som har vært innblandet i krisen rundt Krim.

På en pressekonferanse i Det hvite hus mandag sa Obama også at USA er klar til å innføre ytterligere sanksjoner mot Russland.

- Vi vil fortsette å si til Russland at flere provokasjoner fra deres side kun vil føre til at Russlands posisjon i verden blir mindre, sa president Barack Obama.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRK-korrespondent Anders Tvegård om USA's straffetiltak etter folkeavstemningen i Ukraina

Går helt til topps i Russland

Én er regnet som sjefideologen i Kreml, én annen er visestatsminister i Russland, én tredje er leder for overhuset i det russiske parlamentet.

Sanksjonene som USA har innført mot sju russere for deres roller i Ukraina-krisen, går helt til topps i det russiske samfunnet:

  • Vladislav Surkov, en rådgiver til Putin. Den «grå eminense» i russisk politikk.
  • Sergej Glazjev, en rådgiver til Putin.
  • Leonid Slutskij, et ledende medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.
  • Andrei Klishas, leder for Komiteen for grunnlovsspørsmål i det russiske overhuset; Føderasjonsrådet.
  • Valentina Matviyenko, leder for det russiske overhuset; Føderasjonsrådet.
  • Dmitrij Rogozin, visestatsminister i Russland.
  • Jelena Mizulina, et ledende medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.

Det er ikke kjent om de sju også er blant de 21 som EU mandag innførte sanksjoner mot, men anonyme talsmenn innen EU har sagt at det er personer som er på både USAs og EUs liste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vladislav Surkov (t.h.) og Alexander Ankvab

Putins rådgiver Vladislav Surkov (t.h.) sammen med presidenten i den georgiske utbryterrepublikken Abkhazia, Alexander Ankvab, under en militærparade 30. september 2013. Paraden i Abkhazias hovedstad Sukhumi ble arrangert for å markere at det var 20 år siden Abkhazia løsrev seg fra Georgia.

Foto: IBRAGIM CHKADUA / AFP

Kremls sjefideolog

Den kanskje mektigste av de sju er 48 år gamle Vladislav Juryevitsj Surkov.

Han har helt siden 1999 vært rådgiver for den russiske presidenten, og er blitt kalt den «grå eminense» bak makten. Fiender, og enkelte beundrere, har ifølge Reuters sammenlignet ham med historiske maktpolitikere som Kardinal Richelieu og Machiavelli.

Vladimir Putin (t.h.) og Vladislav Surkov

Vladimir Putin (t.h.) og Vladislav Surkov i februar 2012.

Foto: RIA-NOVOSTI/POOL/ALEXEI NIKOLSKY / AFP

Selv hans venner kaller ham hensynsløs, og den hensynsløsheten skal være legendarisk selv i Kremls korridorer.

Han har likt å operere i det stille, men navnet hans kom frem i offentligheten da han ble angrepet av den russiske oligarken og mangemilliardæren Mikhail Prokhorov for drøyt to år siden.

– Det er en som trekker i trådene i dette landet som for lenge siden privatiserte det politiske systemet og som i lang tid har feilinformert ledelsen i landet. Hans navn er Vladislav Juryevitsj Surkov, sa oligarken Prokhorov i det sjeldne angrepet.

Surkov er også mannen bak begrepet «suverent demokrati», et begrep han innførte for åtte år siden for å beskrive det russiske demokratiet og forsvare det mot angrep fra Vesten.

Da daværende president Dmitrij Medvedev i 2009 tok til orde for å åpne opp og modernisere det politiske systemet i Russland, tok Surkov til motmæle og advarte mot endringer som kunne «rive Russland i filler».

Surkov liker å fremstå som radikal, og skal ha plakater av Che Guevara og den amerikanske rapperen Tupac Shakur på kontoret sitt i Kreml, på hver sin side av bildet av Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hans Wilhelm Steinfeld om Moskvas reaksjoner

Russlands tredje høyeste

Valentina Matvijenko og Vladimir Konstantinov

Det var smil på begge sider da Valentina Matvijenko tok imot formannen i parlamentet på Krim, Vladimir Konstantinov, i Moskva 7. mars i år.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Mens Vladislav Surkov trolig er den mektigste av de sju som har fått sanksjoner mot seg, er Valentina Matvijenko den som formelt sett er høyest rangert.

Som leder for overhuset i det russiske parlamentet, Føderasjonsrådet, er hun den tredje høyest rangerte i det russiske makthierarki.

Bare president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev er rangert høyere enn Matvijenko.

Da krisen i Ukraina begynte i februar var Matvijenko den første ledende russeren som sa at det kunne være aktuelt å sende russiske tropper til Krim-halvøya.

I en uttalelse mandag ettermiddag reagerer Matvijenko sterkt på sanksjonene.

– Dette er utpressing. Det er en beslutning uten sidestykke. Selv under den kalde krigen var noe slikt uhørt, sa Matvijenko til nyhetsbyrået Interfax.

Hun la til at hun ikke hadde noen kontoer eller eiendommer i utlandet og derfor ikke ville rammes av sanksjonene.

Visestatsminister

Den tredje av de mektigste som nå rammes av sanksjonene er visestatsminister Dmitrij Rogozin.

Han har ansvaret for den russiske våpenindustrien, og har i den sammenheng hatt flere sammenstøt med USA de siste årene når det gjelder eksport av russiske våpen til land som Iran, Libya og Syria.

Rogozin er blant de russiske politikerne som eksplisitt har sagt at han støtter at Krim blir innlemmet i Russland.

Visestatsministeren valgte å reagere på sanksjonene med å spøke på Twitter: «Endelig verdensberømmelse. Jeg takker Washington.»

Laster Twitter-innhold

– Veldig nær Putin

Også de fire andre som rammes av sanksjonen er valgt ut fordi de er helt i toppen av den russiske makteliten.

– Dette er åpenbart mennesker som står president Putin veldig nær, sier en anonym amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

President Vladimir Putin selv er ikke rammet av sanksjonene.

En høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen sier at det ville vært «et svært uvanlig og ekstraordinært skritt å rette sanksjoner mot en statssjef».

SISTE NYTT

Siste nytt