NRK Meny
Normal

Ukjent scenario: Cuba uten Fidel

Det er uvant å tenke tanken at selv revolusjonskommandant Fidel Castro er forgjengelig. Hva kommer etter El Commandante?

Fidel Castro
Foto: Phil Sandlin / Scanpix/AP

I juni 2001 besvimte 75-åringen mens han holdt en TV-overført tale under en nådeløs karibisk sol.

Folket på Cuba var vitne.

I oktober 2004 snublet statssjefen i en trapp og falt så lang han var igjen for åpne TV-kameraer. Et bein og en arm brakk 78-åringen.

 

Castro faller
Foto: APTN / Scanpix/AP

Og nå, når det skiller noen dager på at han fyller 80, er han operert for indre blødninger i tarmen.

Lillebror overtar

Derfor har han overført sine plikter som statssjef, partisjef og regjeringssjef til lillebror Raul Castro som allerede er forsvarsminister. Fidel Castro understreker likevel i en erklæring som er lest opp i kubansk TV, at det dreier seg om et midlertidig tiltak. Det er gjort nødvendig "fordi vårt land er truet av USA under slike forhold", heter det i erklæringen som bærer Fidel Castros underskrift.

Dette er normalt. Raul Castro, 75 år gammel, er for flere år siden pekt ut som Fidels etterfølger.

Glede i USA

I Miami og andre steder i USA der det bor mange eksil-kubanere, kom det til gledesutbrudd da meldingene begynte å komme fra Cuba om Fidel Castros sykdom.

- Jeg er glad, ,sier for eksempel Bernardo Diegut, en av rundt halvannen million eksil-kubanere i USA: - Det er vanskelig å kjenne lykke over at noen dør, men Castro har ødelagt Cuba og ødelagt kubanere. Det vil vi ha en forandring på, og hvis Fidel må dø for at det skal bli mulig, gleder vi oss over det dersom han dør, sier denne mannen mens andre kubansk-amerikanere vifter med kubanske flagg og jublende omfavner hverandre.

Castro Miami

Et ødelagt Cuba?

Mange kubanere flyktet fra øystaten da Fidel Castro proklamerte den kommunistiske styreform tidlig i 1960-åra. Det var etter den CIA-finansierte invasjonen i Grisebukta som kubanske styrker slo ned.

Det var også etter Cuba-krisen som ble navnet på det sovjetiske forsøket på å utplassere atomraketter på Cuba. President John F. Kennedy offentliggjort beviser på denne hemmelige atomopprustningen 150 kilometer omtrent fra USAs sør-østligste punkt.

Det fulgte en dramatisk uke da verden ikke visste om atomkrigen skulle bryte ut. Til slutt gikk statsminister Nikita Krustsjov med på å trekke rakettene tilbake.

Fra disse åra stammer USAs nesten 45 år lange økonomiske blokade av Cuba. Fra disse åra stammer også Cubas tette økonomiske og politiske og militære samarbeid med Sovjet-Unionen.

Oppløsningen av Sovjetunionen

Cuba ble rammet hardt da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1990-1991. Fra ett år til det neste mistet 11 millioner kubanere forsyningene av billig sovjetisk olje. Det som er av industri mistet tilgangen til reservedeler for maskiner kjøpt inn fra Sovjetunionen. Samtidig mistet landet markedet for eksport av sukker og kaffe først og fremst.

90-åra ble en kaotisk og vanskelig tid i kubansk økonomi. Regimet tydde til dollaren som ble innført som betalingsmiddel fordi så mange eksil-kubanere i USA fortsatte å sende penger hjem til slektninger.

Venezuela overtar

Først i de seinere åra er denne krisen overvunnet. At det skjedde, har Fidel Castro og kubanerne Hugo Chavez å takke for, presidenten i oljerike Venezuela som har erstattet Sovjetunionen som leverandør av billig olje.

Fidel Castro og Hugo Chavez
Foto: Jose Goitia / Scanpix/AP

Betalingen skjer i form av legetjenester, Cuba har rundt 20.000 leger og helsearbeidere i arbeid i Venezuela.

Allianse mot USA

Det også sosialist-styrte Bolivia utgjør sammen med Venezuela og Cuba nå en allianse mot den amerikanske markedsliberalismen. Dette er en folkelig motstand som langt på vei samler venstrekreftene i Latin-Amerika.

Klarest kom det til uttrykk i Cordoba i Argentina for bare noen dager siden. Da tok Argentinas, Brasils, Uruguays og Paraguays økonomiske samarbeidsorganisasjon Venezuela opp som nytt medlem. Med på dette toppmøtet var Fidel Castro, det første han har fått delta i på lenge.

Jimmy Carter og Fidel Castro
Foto: Gregory Bull / Scanpix/AP

Cuba, Venezuela og Bolivia kan ses som spydspissen i flere latin-amerikanske regimers skepsis til amerikansk politikk under George W. Bush. Men det er bare Cuba, Venezuela og Bolivia som målbærer en radikal kritikk av denne politikken. Andre latin-amerikanske regimer kan nok være skeptiske, men tar seg vel i vare for å føre sin eventuelle kritikk offentlig fram.

USA forbereder regimeskifte

I Bush-regjeringen har forberedelsen av et regimeskifte på Cuba begynt for lengst. I Utenriksdepartementet er det opprettet en egen stilling som "overgangskoordinator". Embetsmannen som leder dette arbeidet, heter Caleb McCarry, og det er hans oppgave å påskynde Castro-tyranniets fall, som utenriksminister Condoleezza Rice ga ham som stillingsinstruks da hun utnevnte ham.

Fidel Castros sykdom og tiltakene som er truffet i Havanna, er trolig en oppmuntring for overgangskoordinatoren. Både eksil-kubanere og amerikanere ser trolig fram til å få tilbake eiendommer Fidel Castros revolusjon nasjonaliserte i åra etter revolusjonens seier over det gamle USA-vennlige diktaturet 1. januar 1959.

Fidel Castro taler
Foto: Scanpix/AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt