Hopp til innhold

Dansk politi: – Siktede har gitt oss forskjellige forklaringer

Dansk politi er i gang med å undersøke ubåten «Nautilus» som sank utenfor København fredag morgen. De mener den er senket med vilje.

Peter Madsen og Kim Wall på Nautilus

SANK: Kim Wall og Peter Madsen på ubåten «Nautilus» bare timer før Wall forsvant og ubåten sank utenfor København.

Foto: RITZAU FOTO

– Det er ingen personer, hverken levende eller døde i ubåten, sier Jens Møller i Københavnpolitiet på dagens pressekonferanse.

Politiet tok seg like før klokken 11 i formiddag inn i ubåten som sank utenfor København fredag. Selv om de ikke har funnet Wall i ubåten betrakter de fortsatt ubåten som et gjerningssted.

– Det virker som at det er en bevisst handling som gjør at ubåten har sunket, sier Møller.

Har avgitt sprikende forklaringer

Møller forteller at Kim Walls familie er informert og sier at politiet fortsatt håper på å finne den svenske kvinnen i live.

Madsen har tidligere forklart at han satte av Kim Wall på en kai torsdag kveld. Den forklaringen har oppfinneren senere endret.

– Siktede har gitt oss forskjellige forklaringer. Vi valgte i den første pressemeldingen å si at han hadde forklart at han hadde satt henne av klokken 22:30 på Reshaleøen. Det er riktig at vi senere har fått en annen forklaring, sier Møller ifølge Ekstra Bladet.

Det pågår i øyeblikket en større leteaksjon etter Wall både langs land, i vannet og også fra luften. På spørsmål om det er flere mistenkte i saken avviser Møller dette.

– Våre teknikere kommer til å jobbe på ubåten i hele dag. Det vil gå noen dager før vi har resultatet av undersøkelsene, sier Møller.

DENMARK-SUBMARINE/

ENDRET FORKLARING: Den danske oppfinneren og eieren av ubåten, Peter Madsen, skal ifølge dansk politi har avgitt forskjellige forklaringer på hendelsesforløpet.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Varetektsfengslet i 24 dager

I går ble den danske oppfinneren og eier av ubåten, Peter Madsen, varetektsfengslet i 24 dager for uaktsomt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Avgjørelsen ble tatt av dommer i København byrett, Kari Sørensen, bak lukkede dører. Det skal være Madsens egen forklaring som har gitt grunnlaget for varetektsfengslingen, men hva som er kommet frem i retten er enda uklart.

Ubåten ble av Walls kjæreste meldt savnet natt til fredag. Morgenen fredag ble Madsen reddet fra den synkende ubåten.

Undersøker ubåten

Lørdag startet arbeidet med å heve ubåten fra havbunnen. Politiet har ifølge Ekstra Bladet brukt natt til søndag på å tømme den for vann og like før klokken 11 søndag formiddag tok de seg inn i den hjemmelagde konstruksjonen som nå står på land i Nordhavn i København.

På TV-bildene kan man se teknikere utstyrt med oksygentanker og beskyttelsesmasker heise seg inn i toppen av ubåten.

DANMARK UBÅT

TOM: Politiet tok seg søndag formiddag inn i den hjemmebygde ubåten «Nautilus». De mener at den skal være senket med vilje.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

– Hvis ubåtens indre er intakt vil det sannsynligvis være spor etter en eventuell forbrytelse, sier den erfarne drapsetterforskeren Kurt Kragh til Ekstra Bladet.

Kim Wall var ifølge Expressen i ubåten for å lage en reportasje om Madsens pågående prosjekt med å skyte opp en rakett i september.

Familien gir ikke opp håpet

– Vi følger mediene, det er det eneste vi kan gjøre. Vi har ikke gitt opp håpet. Jeg tror at alle vet hvordan vi har det nå. Men vi har fått veldig mye støtte og det er vi veldig takknemlige for, sier savnede Walls mor, Ingrid Wall, til Kristianstadsbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt