Ubåteieren varetektsfengslet i 24 dager

Oppfinneren Peter Madsen nekter for å ha drept den svenske journalisten Kim Isabel Fredrika Wall (30) som har vært savnet siden torsdag kveld. Nå er han varetektsfengslet for uaktsomt drap.

Peter Madsen og Kim Wall på Nautilus

SANK: Kim Wall og Peter Madsen på ubåten «Nautilus» bare timer før Wall forsvant og ubåten sank utenfor København.

Foto: RITZAU FOTO

Peter Madsen er varetektsfengslet i tjuefire dager for uaktsomt drap, skriver Ekstra Bladet.

Det kommer frem etter høringen som har pågått bak lukkede dører i København byrett. Madsen ønsket selv å forklare seg med pressen til stede, men av hensyn til pårørende valgte dommeren altså å stenge dørene.

Dommer, Kari Sørensen, fant ikke grunnlag for å varetektsfengsle Madsen for drap på svenske Kim Isabel Fredrika Wall, men altså uaktsomt drap.

Den danske oppfinnerens egen forklaring dannet grunnlaget for avgjørelsen om varetektsfensling. Dommeren begrunnet avgjørelsen med at Madsen kunne påvirke etterforskningen hvis han ble løslatt.

Ifølge Ekstra Bladet smilte Madsen flere ganger da kjennelsen ble lest opp.

Laget reportasje om Madsen

«Det er med stor forferdelse vi mottok nyheten om at Kim er savnet etter et reportasjeoppdrag i Danmark. Vi tror og håper at hun vil bli funnet i god behold», skriver familien i en kommentar gjengitt av Aftonbladet.

Reportasjen Wall arbeidet med skulle ifølge Aftonbladet omhandle siktede Madsen.

Etter en stor leteaksjon rundt København fredag, ble Peter Madsen og den savnede ubåten «Nautilus» funnet. Kort tid senere ble han siktet for drap. Madsen nekter straffskyld, og Wall er fortsatt savnet. Madsen er en kjent oppfinner i Danmark. Ubåten er nå hevet fra havbunnen.

Forsvinningen ble meldt til politiet i Sverige, men det er dansk politi som har ansvar for saken.

Videoovervåkning

Madsen hevder at han satte av den svenske kvinnen på en kai ved Refshaleøen i Københavns havn rundt klokken 22.30 torsdag kveld.

Han har også opplyst at ubåten fikk tekniske problemer, men det er ukjent hva som gikk galt. Siktede skal avhøres og fremstilles for varetektsfengsling lørdag.

Til danske Ekstra Bladet forteller en restauranteier Bo Petersen at de har store deler av området under videoovervåking, noe som kan avsløre hvorvidt Madsen snakker sant.

– Vi håper dette kan være med å oppklare mysteriet, sier Petersen.

Han bekrefter at opptakene er overlevert til politiet, men vil ikke uttale seg om hva det er i videomaterialet.

Danish submarine owner and inventor Peter Madsen lands with the help of the Danish defence in Dragor Harbor south of Copenhagen

Varetektsfengslet: Ubåteieren Peter Madsen (t.h.) i samtale med politiet etter redningen. Nå er han varetektsfengslet for uaktsomt drap.

Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Ble meldt savnet av kjæresten

Ubåten ble sist sett i Københavns havnebasseng klokken 20.30 torsdag kveld. Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

Det danske forsvaret sendte to redningshelikoptre og tre skip for å lete. I tillegg bisto private båter. Klokken 10.45 fredag ble ubåten observert seilende ved Køge Bugt sør for København av en av Forsvarets utkikksposter på land.

Madsen vinket ifølge Berlingske Tidende opp mot redningshelikoptrene, samtidig som ubåten sank. Han ble reddet i land og var i god behold.

Det er Madsen selv som med hjelp fra andre ubåt-entusiaster har bygget den 18 meter lange og 40 tonn tunge ubåten, som ble sjøsatt i 2008. Han er kjent for å bygge både ubåter og raketter.

Ubåten Nautilus er meldt savnet

KØBENHAVN: To redningshelikoptre og tre skip fra forsvaret under søket etter ubåten.

Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

Mottatt flere stipend

Kim Wall har master i journalistikk og internasjonale studier fra Columbia University i New York og har gjennomført kurs i å oppholde seg i fiendtlige miljøer.

Etter å ha jobbet som politisk reporter for det svenske utenriksdepartementet i Australia og for den europeiske union i India har hun jobbet frilans som journalist og fotojournalist i flere anerkjente internasjonale aviser.

Hun har rapportert fra krigsherjede Sri Lanka og undersøkt turisme i Haiti etter jordskjelvet i 2010. De siste årene har hun hatt base i New York og Kina, der hun blant annet har figurert i både The Guardian og New York Times.

Wall har mottatt støtte for sitt arbeid av blant andre New York Foreign Press Association, Pulitzer Center for Crisis Reporting og The International Women's Media Foundation. Hun har også vunnet flere priser for sitt journalistiske arbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt