Tyskland åpner opp for et tredje kjønn i fødselsattester

Landets høyesterett kom i dag med en bestemmelse som sier at det må være et alternativ å registrere et tredje kjønn i fødselsattester. Norsk kjønnsforsker mener dette kan få utfordringer.

interseksualitet tyskland

130 MILLIONER: Er tallet på interseksuelle personer i verden ifølge tall fra FN.

Foto: Sara D. Davis / AFP

Den nye rettsavgjørelsen vil gjøre Tyskland til det første landet i Europa som kan tilby interseksuelle personer valget om å ikke måtte identifisere seg som mann eller kvinne.

Dette ble avgjort onsdag, etter en sak om en «kvinne» som etter en kromosomtest viste seg å ikke være noen av de to tradisjonelle kjønnene.

Aktivister beskriver det hele som en «liten revolusjon», skriver den britiske rikskringkastingskanalen BBC.

Satt frist til ut 2018

Den føderale forfatningsdomstolen i byen Karlsruhe, har gitt tyske myndigheter til ut året 2018 med å utarbeide en lov som skal gjelde andre kjønnskategorier enn mann og kvinne.

Domstolen uttalte at dagens forskrifter var diskriminerende for interseksuelle, og at kategorien skal omfavne både interseksuelle og «annet».

– Vi vil etterkomme domstolenes bestemmelse, skal en talsperson for den tyske forbundsdagen ha sagt.

Aktivistgruppen «Third Opinion» har kjempet lenge for å få gjennom forslaget, og skriver på Twitter at de er både overveldet og målløse over avgjørelsen.

Laster Twitter-innhold

Interseksuelle kan også være gutter og jenter

Marit Vaula Rasmussen er kjønnsforsker og sosialantropolog, og mener en tredje kjønnskategori kan ha utfordringer fordi det ikke er helt klart hvem det er for.

– Det er ikke gitt at man ikke identifiserer seg som mann eller kvinne selv om man er født med et tvetydig kjønnsorgan, så det er ikke sikkert at alle liker å bli satt i en egen kjønnskategori. Man bør kunne ha et åpent alternativ slik at interseksuelle barn selv kan velge hvor de vil høre til når de blir eldre, sier Rasmussen.

Kjønnsforskeren påpeker at barn allerede fra toårsalderen kan ha en formening om hvilket kjønn de tilhører, og at man som forelder til interseksuelle barn bør være lydhør for omgivelsene.

– Har man et interseksuelt barn må man se hvilke sammenheng barnet vokser opp i. Noen barnehager har et romslig forhold til kjønn, der for eksempel alle er i samme garderobe og gutter kan gå i prinsessekjole, seier hun.

Når det kommer til utviklingen i Norge er Rasmussen usikker, men utelukker ikke at en lignende lovendring kan være like i nærheten.

– Det politiske klimaet har vist radikale endringer på kort tid rundt dette temaet. Det har vi sett før, når det for eksempel kommer til transseksuelle som vil endre kjønn og en nylig endring av navneloven, sier hun.

Gjelder 130 millioner mennesker

Tall fra FN viser at 1,7 prosent av verdens befolkning kategoriserer seg som interseksuelle. Dette er rundt 130 millioner mennesker.

Tallene er basert på offisielle dokumenter fra land som Australia, India, New Zealand, Nepal og USA, hvor de første fødselsattestene for interseksuelle ble utsendt i fjor.

India åpnet allerede opp for et tredje kjønn i 2005.

I Tyskland har det vært mulig å gi blankt svar hvis man skal krysse av for kjønn siden 2013. Før dette kunne man kun velge blant mann og kvinne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt