NRK Meny
Normal

Tysk politi: - De fleste overgriperne vil forbli ustraffet

BERLIN (NRK): Så mange som 1200 kvinner ble utsatt for overgrep i tyske byer nyttårsaften, ifølge en politirapport som har lekket til tyske medier. De fleste av overgriperne vil aldri bli straffet, mener politiet.

Hovedjernbanestasjonen i Köln

Hovedjernbanestasjonen i Køln, der 650 kvinner var ofre for seksuelle overgrep på nyttårsaften.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I utkastet til rapporten fra det tyske føderale kriminalpolitiet (BKA) som avisa Süddeutsche Zeitung og tv-stasjonene NDR og WDR har fått tak i, skal så mange som 1200 kvinner ha vært ofre for seksuelle overgrep i Köln, Hamburg, Stuttgart, Düsseldorf og andre tyske byer på nyttårsaften.

2000 gjerningsmenn skal ha vært involvert, men så langt er kun 120 mistenkte identifisert og bare fire er dømt.

Vanskelig etterforskning

– Etterforskningen er ikke ferdig, men vi må regne med at det ikke vil være mulig å løse alle disse sakene, sier lederen for det føderale kriminalpolitiet, Holger Münch til nyhetssendingen Tagesschau hos ARD.

Årsaken skal være dårlige overvåkningsbilder og fordi det har vært vanskelig for kvinnene å beskrive overgriperne.

Under ett år i Tyskland

Halvparten av de mistenkte etter overgrepene på nyttårsaften hadde bodd under ett år i Tyskland.

- I så måte er det allerede en sammenheng mellom forekomsten av fenomenet og den sterke innvandringen allerede i 2015, sier Münch, ifølge Süddeutsche Zeitung.

De fleste av de mistenkte skal komme fra Nord-Afrika.

- Ikke planlagt

Ifølge rapporten skal det ikke være noen bevis for at angrepene i de tyske byene var planlagt.

Dette står i sterk kontrast til det den tyske justisministeren Heiko Maas sa rett etter nyttårsaften, om at dette dreide seg om organisert kriminalitet.

Som en konsekvens av etterforskningen vil Münch ifølge de tyske mediene oppfordre til at man får mer synlig politi og mer videoovervåkning.

Rapporten skal publiseres snart og med henvisning til det, ønsker politiet derfor ikke å kommentere opplysningene nå.

Strengere voldtektslov

Den tyske forbundsdagen vedtok i forrige uke enstemmig en strengere voldtektslov som en konsekvens av overgrepene nyttårsaften.

Den nye loven, som har fått tilnavnet «Nei betyr nei», utvider definisjonen av voldtekt ved at den tar hensyn til både fysisk og muntlig motstand fra offerets side.

Tidligere har offeret måttet bevise at det har gjort fysisk motstand, før man kunne kalle noe for en voldtekt. Nå er det med den nye loven nok å vise til at man har sagt nei.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt