NRK Meny
Normal

Tyrkere krever handling mot IS

SANLIURFA (NRK): Omfattende sikkerhetsstyrker var ute i gatene da NRK kjørte inn mot den tyrkiske grensebyen Suruc, der 32 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i går.

Innslag i Kveldsnytt 21/7

VIDEO: Begravelser og demonstrasjoner i Tyrkia.

Gårsdagens terrorangrep har vært et sjokk for mange tyrkere.

De fleste tar det for gitt at det er terrorgruppen Den islanske stat som står bak, og i så fall er dette første gang IS gjennomfører en terrorhandling på tyrkisk jord.

Omfattende sikkerhet

Da NRK i kveld kom kjørende inn mot grensebyen Suruc var det et stort sikkerhetsoppbud, med mye væpnet politi i gatene. Og gårsdagens terroraksjon, som krevde 32 dødsofre, er saken som totalt dominerer mediene.

Etter den blodige aksjonen krever folk mer resolutt handling for å møte trusselen fra IS, og mange frykter nye terrorhandlinger i tiden fremover.

Lover handling

På sykebesøk til et av terrorofrene

Tyrkias statsminister besøker en av de skadde etter terroraksjonen i Suruc.

Foto: Halil Sagirkaya / Ap

Mange tyrkere mener myndighetene har vært for tilbakeholdne i kampen mot IS, noe regjeringen benekter.

I en TV-tale i dag lovet statsminister Ahmet Davutoglu en opptrapping.

– Sikkerhetstiltakene på grensen mot Syria blir nå forsterket. Og våre borgere må være forberedet på at det vi ser av krigshandlinger, spenning og manglende stabilitet i våre nærområder nå er en trusel mot freden her i Tyrkia, sa statsministeren.

Balansegang

Men de fleste uavhengige observatører er enige om at den tyrkiske regjeringen driver en bevisst balansegang mellom to interesser: Kampen mot IS, og frykten for at denne kampen skal føre til at kurderne styrker sin stilling både i Tyrkia og i nabolandene.

Det store marerittet for regjeringen i Ankara er at kurderne skal etablere en egen stat i grenseområdene mellom Tyrkia, Syria og Irak.

Og for den tyrkiske regjeringen er målet ikke bare å bekjempe IS, men også å styrte regimet til president Assad i Syria.

TURKEY-SYRIA-ATTACKS

27 av de 32 ofrene for gårsdagens terroraksjon ble stedt til hvile i Suruc i dag.

Foto: BULENT KILIC / Afp
Begravelse i Suruc

Begravde sine døde

I dag ble 27 av de 32 drepte i gårsdagens terroraksjon stedt til hvile i grensebyen Suruc, en seremoni med sterke følelser og enorm oppslutning fra byens folk.

Samtidig kommer meldingen om at tyrkisk politi har arrestert en person mistenkt for å stå bak terrorhandlingen.

– En mistenkt har blitt identifisert, og alle tilknytninger internasjonalt og nasjonalt undersøkes nå, sa statsminister Ahmet Davutoglu i sin TV-tale.

Davutoglu sa at det var svært sannsynlig at angrepet ble utført av en person med tilknytning til terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Sørgende tyrkere legger ned blomster på åstedet for terroraksjonen

Skulle reise til Kobani

Bomben gikk av ved et kultursenter i byen Suruc, en mil fra den syriske byen Kobani, der kurdiske styrker med støtte fra den USA-ledede koalisjonens luftangrep nedkjempet IS i januar.

Flere hundre medlemmer fra en sosialistisk ungdomsforening var samlet til en pressekonferanse da angrepet skjedde.

Gruppen var på vei til Kobani, og skulle bygge et bibliotek og en lekeplass der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt