TV 2: Benåding av overgrepsdømt nordmann (53) i Gambia skal ha blitt trukket tilbake

Den overgrepsdømte nordmannen i Gambia, som for noen uker siden ble benådet, blir likevel ikke benådet etter sterke protester.

Overgrepstiltalt nordmann utenfor rettslokalet i Gambia

DØMT: Den overgrepsdømte nordmann utenfor rettslokalet i Gambia i 2011. Han risikerer straffeforfølgelse i Norge.

Foto: Ebrima Jallow

Komiteen som i slutten av august vedtok å benåde en overgrepsdømt nordmann, skal etter sterke protester i Gambia ha trukket tilbake benådningen, melder TV 2 tirsdag.

Gambiske medier meldte før helgen av mannens benåding var trukket tilbake etter protester og misforståelser, blant annet i sosiale medier.

Ifølge Gambias utenriksminister Ebrima Mballow til gambiske medier, var avgjørelsen om benåding basert på utilstrekkelig informasjon med tanke på alvorlighetsgraden i handlingene nordmannen er dømt for.

– Vi tenker at oppstyret er forståelig, og det er derfor vi måtte vurdere saken på nytt, sier han.

Jobber med å få det bekreftet

53-åringens forsvarer Sigurd Klomsæt, som tidligere har besøkt mannen i fengselet i Gambia, sier til NRK at han registrerer dette, men vil ikke kommentere utviklingen i saken ytterligere.

Overfor TV 2 bekrefter norsk politi at de jobber med å få verifisert opplysningene.

– Vi har også notert oss denne informasjonen og vi jobber med å få dette bekreftet via våre offisielle kanaler. Foreløpig har vi ikke fått svar fra Interpol Banjul, sier politiadvokat Iselinn Håvarstein i Oslo politidistrikt til TV 2.

Utenriksdepartementet henviser til Oslo-politiet i arbeidet med denne saken.

Benåding kritisert

Ba Tambadou

UTTALELSE: Justisminister i Gambia, Ba Tambadou, kom 26. august med en uttalelse der han sier han vil komme til bunns i hva som har skjedd vedrørende nordmannens benåding.

Foto: Skjermdump/Uttalelse

21. august ble mannen benådet, ifølge det gambiske justisdepartementet. Nordmannen sto på en liste over sju personer som var benådet.

I gambiske medier fikk avgjørelsen om å benåde den overgrepsdømte nordmannen kraftig kritikk i dagene etter at nyheten ble kjent.

Usikkerheten rundt den annonserte benådningen skjøt ytterligere fart 25. august. Da gikk justisminister Ba Tambadou skrev i en uttalelse at han aldri hadde anbefalt en benådning av nordmannen.

– Jeg vil gjøre det klart at jeg ikke var klar over dette, eller gjorde noen anbefalinger til presidenten, skrev han i uttalelsen.

Justisministeren varslet at når han kom tilbake fra pilegrimsreise i Saudi-Arabia, ville jobbe med å komme til bunns i saken, og finne ut hvordan dette kunne skje.

Mannen, som ble dømt til tre års fengsel i Gambia i 2012, er også siktet i en overgrepssak i Norge. Han reiste til Gambia to måneder etter at han ble anmeldt for overgrep mot en gutt i barneskolealder i Oslo.

Begjært utlevert til Norge

Mannen ble i november 2012 siktet for å ha forsøkt å rømme fra det beryktede Mile Two Central Prison i hovedstaden Banjul i forbindelse med et fangeopprør.

Oslopolitiet har tidligere uttalt at de vil vurdere å etterlyse ham og få ham utlevert til Norge dersom han skulle bli løslatt i Gambia. Han risikerer 21 års fengsel dersom han blir dømt i Norge.

I mai 2017 begjærte Oslo-politiet mannen utlevert til Norge.

Mile 2

MILE 2: Bak murene her i det beryktede Mile-2 fengselet utenfor Gambias hovedstad Banjul sitter 53-åringen fra Telemark.

Foto: Stringer / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.