Gambiere krever erstatning fra den norske stat

Gambiere i Norge vil på vegne av familiene i Gambia kreve erstatning fra staten etter at en nordmann er sikta for seksuelle overgrep mot gambiske barn.

45-åring overgrepssiktet i Gambia

Her bodde den 45 år gamle nordmannen, som er sikta for seksuelle overgrep mot flere mindreårige. Han skal ha bygd dette huset selv i Gambia.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

overgrepsmistenkt Gambia

Her ble nordmannen pågrepet med seks smågutter på rommet.

Foto: Meek, Tore / Scanpix
Kari-Janne Lid

Kari-Janne Lid er leder ved sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

En 45 år gammel nordmann sitter fengsla i Gambia, sikta for seksuelle overgrep mot seks mindreårige gutter. Mannen ble pågrepet av gambisk politi i slutten av desember, etter at de hadde fått ei bekymringsmelding fra norsk politi. Rettssaken er venta å starte 17. januar.

45-åringen er tidligere dømt for seksuelle overgrep i Norge, blant annet mot sin egen sønn, men avviser anklagene som er retta mot ham i Gambia.

I tillegg til den gambiske siktelsen, er mannen også sikta for overgrep mot en gambisk gutt i Oslo.

Forholdet ble anmeldt i september, men først flere måneder senere innleda politiet etterforskning i saken. Da hadde mannen allerede reist til Gambia, der han begikk flere overgrep.

Reagerer sterkt

Talskvinne for arbeidsutvalget for det gambiske fellesskapet i Norge, Maimuna Sey, sier til NRK at gambiere i Norge reagerer sterkt på at politiet ikke pågrep mannen i fjor høst. Han ble heller ikke etterlyst, og kunne derfor fritt reise til Gambia.

– Hadde de gjort mer, ville ikke mannen reist til Gambia og gjort det han gjorde, sier hun til NRK.

Nå har det gambiske miljøet engasjert en advokat. På vegne av familiene i Gambia, vil de kreve erstatning både fra mannen som er sikta for de seksuelle overgrepene og fra den norske stat.

De mener staten må ta ansvar for at politiet innrømmer å ha gjort en dårlig jobb.

Mener staten er ansvarlig

Også Ola Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne mener den norske stat er ansvarlig for å betale erstatning.

– Det at politiet ikke gjorde jobben sin og tillot denne mannen å reise utenlands og begynne med nye overgrep, gjør det helt klart at den norske stat er ansvarlig for å gi rettferdsvederlag, sier han til NRK.

Han mener de berørte familiene kan ha krav på mellom 50.000 og 200.000 rkoner per barn.

– Burde etterforska tidligere

Politiet sier nå at de burde prioritert overgrepssaken annerledes.

– I ettertid ser vi at vi absolutt burde prioritert å iverksette etterforskning av saken tidligere. Når vi kom i gang med etterforskninga, forsøkte vi å finne mannen på angitte adresser, men det viste seg at han ikke hadde fast bopel i Oslo. Vi lyktes derfor ikke å hente ham inn til avhør før han reiste til Gambia, sier Kari-Janne Lid, som er leder ved sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

Hun utelukker ikke at mannen, som hadde en bred kontaktflate i det gambiske miljøet i Oslo, kan ha begått flere overgrep.

Ber flere melde fra

Maimuna Sey håper folk vil si fra dersom de kjenner til flere forhold som burde vært meldt til politiet, men frykter at folk synes det er for vanskelig å snakke om.

– Folks kjennskap til pedofili og overgrep i vår kultur, er veldig liten. Folk vet lite om hvordan disse menneskene fungerer, både de hjemme og de i Norge, sier hun.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med gambiernes norske advokat.

Mile-2 fengselet i Gambia

Den overgrepssiktede nordmannen sitter varetektsfengslet i Mile 2-fengslet i Gambia.

Foto: Stringer / Scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger