Hopp til innhold

Tusenvis tok til gatene i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordret folket til å ta til gatene for å protestere mot kuppforsøket. Tusenvis fulgte oppfordringen.

TURKEY COUP ATTEMPT Attempted coup d'etat in Turkey

Folk har samlet seg over hele Tyrkia for å protestere mot kuppforsøket i landet.

Foto: TOLGA BOZOGLU / Epa

Kuppforsøket i Tyrkia er slått ned, sier en talsmann for den nasjonale etterretningstjenesten i landet, melder nyhetsbyrået AP.

Den tyrkiske statsministeren Binali Yildrim sier situasjonen «stort sett er under kontroll».

I flere tyrkiske byer har folket tatt til gatene. Tusenvis samlet seg for å vise sin motstand mot kuppforsøket landet ble utsatt for.

Tusenvis til Taksim-plassen

TV-bilder fra Taksim-plassen i Istanbul viser at nærmest hele området var fullt av folk, som stilte seg foran militærets kjøretøy og tok over plassen.

Morten Myksvoll, som er i Istanbul, skrev tidligere at flere tusen mennesker var på vei til Taksim-plassen.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Situasjonen i hele Tyrkia er svært spent etter at militæret annonserte at de hadde overtatt makten i landet. President Erdogan og tyrkiske myndigheter har slått tilbake mot dette og sier kuppforsøket ikke vil lykkes. Det er også president Erdogan som oppfordret folk til å ta til gatene.

Atatürk-flyplassen i Istanbul har vært stengt og pansrede kjøretøy har omringet flyplassen. Broene ved Bosporos-stredet har vært sperret av og i løpet av folk forsøkt å ta seg over broene. Det ble da skutt mot folk, og ifølge CNN Turk er minst tre mennesker skadet.

Bilder fra Istanbul viser at demonstrantene klatret opp på flere stridsvogner og dekorert de med tyrkiske flagg. Flere forsøkte også å velte dem.

Turkey Military Coup

Protesterer: Folk har samlet seg på Taksim i Istanbul for å protestere mot kuppforsøket i landet.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Demonstrasjoner over hele Tyrkia

Det ble gjennomført demonstrasjoner mot kuppforsøket over hele Tyrkia i natt. Moskeer i hele Tyrkia oppfordret mennesker om å ta seg ut til offentlige plasser og vise deres «reaksjon mot angrepet mot folket».

Utenfor flyplassen Atatürk i Istanbul stilte folk seg foran stridsvognene for å demonstrere mot deler av militæret som har forsøkt et kupp. Samtidig melder den tyrkiske TV-stasjonen Fox TV at området i Ankara, der blant annet det tyrkiske parlamentet finnes, har blitt bombet nå.

Mann legger seg foran stridsvogn ved Atatürk flyplass

DEMONSTRERER: En mann legger seg foran en stridsvogn i protest mot kuppforsøket.

Foto: STRINGER / Reuters

I den tyrkiske hovedstaden Ankara angrep demonstrantene stridsvogner med steiner. Mens i Antalya tok folk til gatene for å demonstrere mot kuppforsøket mot regjeringen.

Folk prøver å stanse stridsvogn i Ankara

STANS: Demonstranter i Ankara forsøkte å stoppe flere stridsvogner i den tyrkiske hovedstaden.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap
Banner med bilde av Erdogan i Antalya i Tyrkia

ANTALYA: I feriebyen Antalya protesterte flere mot kuppforsøket i Tyrkia.

Foto: Chris McGrath / AFP

Demonstranter tok over TV-studio

TV-kanalen TRT sitt studio så lenge ut til å ha blitt tatt over av demonstranter viser TV-bildene fra kanalen. Hele TV-studioet ble fylt opp av demonstranter etter kuppmakerne tidligere hadde tatt kontroll over kanalen.

Tidligere på kvelden kringkastet flere tyrkiske medier kunngjøringer fra kuppmakerne om at de hadde tatt kontroll over makten i landet.

En nyhetsanker sier hun ble truet med våpen og tvunget til å lese kuppmakernes meldinger.

Folk har inntatt tv-studio i TRT

KAOS: Demonstranter tok kontroll over tv-studioet til den tyrkiske kanalen TRT.

Foto: TRT

SISTE NYTT

Siste nytt