Tusenvis tok farvel med kvinnen som ble drept av politiet i Myanmar

Mya Thwate Thwate Khaing (20) har blitt et symbol for demonstranter over hele Myanmar i kampen mot de militære kuppmakerne. Søndag ble kisten hennes fulgt av tusenvis av mennesker til hennes siste hvilested.

z959awIf72s

Kisten til Mya Thwate Thwate Khaing bæres gjennom menneskemengden før bisettelsen.

Foto: STRINGER / Reuters

Titusenvis av mennesker møtte opp for å ta et siste farvel med Mya Thwate Thwate Khaing søndag. De samlet seg i gatene i hovedstaden Naypidaw, langs ruten til begravelsesfølget, skriver Reuters.

Mange av de oppmøtte gjorde også en honnør med tre fingre, som har blitt brukt av demonstranter som et tegn på solidaritet og motstand mot kuppmakerne.

Mya Thwate Thwate Khaing er den første demonstranten som har mistet livet i forbindelse med protestene i landet, siden militæret kuppet makten i landet 1. februar.

Som følge av dette har hun blitt et symbol for demonstranter og motstandere av militærregimet.

Våkenetter er holdt og blomster lagt foran provisoriske minnesmerker. Av mange er hun erklært en martyr, og demonstranter bærer bilder av henne med seg når de tar til gatene for å protestere mot kuppet.

fIgjl4O6i6Q

Tusenvis av mennesker hadde samlet seg for å følge kisten til 20-åringen og ta et siste farvel.

Foto: STRINGER / Reuters

– Fortsetter for henne

– Det er så bortkastet. Jeg er lei meg som om hun skulle vært min egen familie. Jeg vil også ha demokrati, kun da vil hennes offer ikke ha vært forgjeves, sa en kvinne i Yangon til BBC da Mya Thwate Thwate Khaing døde på fredag.

24 år gamle Nay Lin Htet fortalte til Reuters at hun kommer til å fortsette å demonstrere for Mya Thwate Thwate Khaing.

– Jeg er stolt av henne og kommer til å fortsette å demonstrere for henne, til vi har nådd vårt mål.

Den unge butikkarbeideren var ute i gatene i Myanmars hovedstad Naypyidaw den 9. februar, og demonstrerte mot militærets maktovertakelse, da politiet forsøkte å spre mengdene.

TtD9uNeVBJU

Demonstranter holder opp bilde av Mya Thwate Thwate Khaing i Mandalay i forrige uke. Den unge kvinnen har blitt et kraftig symbol for demonstrantene i Myanmar.

Foto: AP

Ble fanget på video

Hun ble skutt i hodet og ble holdt i kunstig koma i ti dager før legene erklærte henne død på fredag. Det hele ble fanget på film, og videoen rystet Myanmar.

Videoen viser henne med rød genser og motorsykkelhjelm. Skudd blir hørt, og hun faller brått om på bakken, før personer rundt henne hjelper henne vekk.

Hun fylte 20 år 11. februar, mens hun lå i sykesengen på intensivavdelingen.

Hun ble den første, men ikke den siste som har blitt drept av politiet under demonstrasjoner.

Lørdag ble to til drept under protester i Mandalay.

Flere titalls ble såret da soldater skjøt mot demonstranter med gummikuler og skarp ammunisjon, sa den frivillige helsearbeideren Hlaing Min Oo til AFP.

Tross dødsfallene ble det søndag gjennomført store demonstrasjoner både i landets største by Yangon, og den nest største byen Mandalay lenger nord i Myanmar.

Fordømmer volden

Verdenssamfunnet har fordømt volden i Myanmar på det sterkeste.

FNs generalsekretær António Guterres tok til Twitter natt til søndag norsk tid og skrev at han «fordømmer bruken av dødelig vold» i landet.

– Bruken av dødelig makt, trusler og trakassering mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, la han til.

Også EUs utenrikssjef Josep Borrell uttalte seg på sosiale medier etter den blodige lørdagen i Mandalay.

– Jeg fordømmer på det sterkeste militærets vold mot fredelige sivile demonstranter. Jeg oppfordrer militæret og sikkerhetsstyrkene i Myanmar til å umiddelbart stanse volden mot sivile, skrev han.

Han la til at EUs utenriksministre vil diskutere hendelsene i Myanmar på et møte mandag for å ta de «nødvendige beslutningene».

SISTE NYTT

Siste nytt