Turbodiplomati for å finne en Ukraina-løsning denne uken

Mens statsledere og diplomater møtes i Europa og i USA for å diskutere sanksjoner, våpenhvile eller bevæpning fortsetter kampene på bakken øst i Ukraina.

En ukrainsk soldat på en tanks like ved Artemivsk i Øst-Ukraina

Kampene i det østlige Ukraina har blusset opp igjen. Ukrainske soldater har kontroll over deler av Donetsk som her i Artemivsk bare noen få kilometer fra Debaltseve der det har foregått harde kamper de siste dagene.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

De siste offisielle dødstallene fra FN viser at 5358 mennesker, både soldater og sivile er drept i den snart ett år lange konflikten, men den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine mener tallene nesten kan ganges med 10. Ifølge tyske sikkerhetskilder som avisen siterer så er det reelle tallet på døde nærmere 50.000.

Toppmøte i Minsk

Denne uken er det klart for et politisk toppmøte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Angela Merkel, François Hollande og Petro Porosjenko er alle klare til å reise, mens Russlands Vladimir Putin stiller betingelser om at de fire « må klare å bli enige om en rekke punkter i fredsplanen» innen da.

Og det skal etter forsøkes i Berlin i dag og morgen.

Ifølge Steffen Seibert, talsmann for den tyske regjeringen, vil også representanter for de prorussiske separatistene og for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vil være til stede på Minsk-møtet.

Merkel i Washington

Merkel, Putin og Hollande møtes i Moskva

På fredag møttes Angela Merkel, Vladimir Putin og François Holland i Moskva for å forsøke å finne en løsning på den fastlåste Ukraina-konflikten.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Samtidig som diplomatene forsøker å berede grunnen for Minsk-møtet så er Merkel i Washington for å forsøke å overtale amerikanerne om ikke sende våpenhjelp til ukrainerne før alle diplomatiske-løsninger er forsøkt.

– Jeg er overbevist om at denne konflikten ikke vil kunne løses med militære midler, sa Merkel under sikkerhetskonferansen i München i helgen.

Mens mange i Obamas regjeringsapparat mener Putin ikke er til å stole på og at disse forhandlingene kun er en drøying av tid.

Putin selv er i Egypt der han ber regjeringen i Kiev «lytte til sitt folk».

– Krisen kommer åpenbart til å fortsette inntil ukrainerne selv blir enige med hverandre, sier Putin ifølge en utskrift av intervjuet.

Utsetter EU-sanksjoner

I dag er EUs utenriksministere samlet i Brussel for blant annet bli enige om nye sanksjoner mot Russland.

Ifølge ikke navngitte diplomater som nyhetsbyrået Reuters har snakket med så skulle EU det i dag innføre sanksjoner mot viseforsvarsminister Anatolij Antonov som følge av Ukraina-konflikten.

Noe som hadde medført at Antonov ville bli nektet innreise til EU-land og at verdier han måtte ha plassert i EU-lan, blir holdt tilbake.

I alt skulle 19 nye personer fra Russland og Ukraina bli ført opp på EUs svarteliste,

Ifølge Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, så vil de avvente videre økonomiske sanksjoner mot Russland i påvente av det pågående tysk/franske fredsinitiativet.

SISTE NYTT

Siste nytt