NRK Meny
Normal

Dette vil Hollande og Merkel snakke med Putin om

MOSKVA (NRK): François Hollande og Angela Merkel kommer til Moskva i ettermiddag. Russisk ekspert advarer mot å ha forventninger til rask løsning for fred.

Ukraina - Statsleiarar

I dag skal Angela Merkel, François Hollande og Vladimir Putin snakke sammen om situasjonen i Øst-Ukraina.

Foto: Reuters/AFP/AP

I ettermiddag norsk tid møtes Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president François Holland og den tyske forbundskansleren Angela Merkel i Moskva for å diskutere en mulig plan for å få slutt på konflikten øst i Ukraina.

Hollande og Merkel har vært i den ukrainske hovedstaden Kiev, der Ukrainas president Petro Porosjenko skal ha gitt et forsiktig ja til det forslaget som nå skal diskuteres.

I dag kom det også for første gang på mange uker noen positive nyheter fra krigføringen på bakken. Partene ble nemlig enige om en humanitær våpenhvile i området rundt byen Debaltseve, slik at sivile kunne evakueres.

Kan åpen for større selvstyre

Foreløpig er det lite som er sivet ut om innholdet i denne planen, men det russiske nyhetsbyrået Interfax skriver at Hollande og Merkel skal støtte et forslag som gir utvidet autonomi til Donetsk og Luhansk fylker, innenfor en ukrainsk statsdannelse.

  • Russisk språk skal likestilles og få offisiell status sammen med ukrainsk, noe som har vært svært viktig for de i hovedsak russisktalende områdene øst i Ukraina.
  • Områdene skal få stor økonomisk og administrativ uavhengighet fra Kiev.
  • En eventuelt avtale om fred med russisk støtte må trolig inneholde en eller annen form for garanti om at Ukraina ikke blir medlem av NATO.
  • Russland og Moskva skal ikke lenger kunne diktere Ukrainas valg av samarbeidspartnere.

For et av de vanskeligste punktene i forhandlingene blir spørsmålet om Ukrainas internasjonale status etter en eventuelt fredsavtale.

Russland og president Vladimir Putin har gang på gang understreket at et NATO-medlemskap for Ukraina nærmest er en krigserklæring.

Mens for Ukraina og president Petro Porosjenko har det vært viktig å kunne selv bestemme hvilke land de vil samarbeide med. Dette synet har også USA støttet, seinest under den amerikanske utenriksministeren John Kerrys besøk i Ukraina i går.

– USA sitter med nøkkelen

professor Vladimir Jevsejev

Professor Vladimir Jevsejev mener USA sitter på nøkkelen i konflikten.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Og nettopp USAs rolle i denne konflikten kan være avgjørende for om det nå blir mulig å få til en fredsløsning eller ikke.

– Spørsmålet om våpenhvile og en mer varig fred blir ikke avgjort her i Moskva i dag, men når Angela Merkel på mandag møter den amerikanske presidenten i Washington, sier professor Vladimir Jevsejev til NRK.

Jevsejev er en av Russlands mest kjente kommentatorer på sikkerhetspolitikk, og er kjent for gode kontakter med den politiske ledelsen i landet helt opp til president Putin.

– Det er amerikanerne som sitter med nøkkelen, sier Jevsejev og sier at planene om amerikansk våpenhjelp til Ukraina bare vil tilspisse situasjonen og gjøre det vanskeligere å få til fred.

– Jeg tror vi skal dempe forventningene til at dagens møter her i Moskva vil komme fram til en endelig løsning på konflikten, sier Jevsejev, som ser det som positivt at flere av de forslagene som Putin tidligere har lagt fram for å få til fred, nå ser ut til å ha blitt akseptert at vestlige ledere.

– Og jeg mener det haster, ikke minst for regjeringen i Kiev sier Jevsejev. Hjemmefrontstyrkene, som Jevsejev og de fleste russere bruker som betegnelse på de prorussiske separatistene i Donbassområdet, er på offensiven.

– Hvis ikke krigen stoppes nå, så kan regjeringsstyrkene i Kiev bli tvunget langt tilbake, ja kanskje ut over grensene til Donetsk og Luhansk fylker sier professor Vladimir Jevsejev til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt