Hopp til innhold

Tunisiske regjeringen i krisemøte

Den tunisiske regjeringen sitter i krisemøte på grunn av de store protestene som har herjet landet etter drapet på den andre sekulære politikeren. Landets største fagforening sier de vil avgjøre Tunisias skjebne i ettermiddag.

Tunisias statsminister Ali Larayedh og regjeringen i krisemøte

Den tunisiske statsministeren Ali Larayedh samlet alle sine ministre i dag. Spørsmålet er om en upolitisk samlingsregjering kommer i stedet.

Foto: FETHI BELAID / Afp

For fjerde dag på rad er det store demonstrasjoner i hovedstaden Tunis. Gjennom natten var over 10.000 ute i gatene, for vise at de holder stand overfor myndighetene og regjeringen.

Det samme gjør innbyggerne i Sidi Bouzid, hvor den arabiske våren tok til og som var hjembyen til den sekulære politikeren Mohamed Brahmi (58) som ble skutt og drept sist torsdag. Brahmi representerte den nå så velkjente småbyen i nasjonalforsamlingen.

I Tunis skal hæren i formiddag ha gått inn og tømt en plass som har vært en fast sted for demonstrasjoner, både for og mot regjeringen. Plassen er nå erklært for «lukket militær sone» ifølge nyhetsbyrået Reuters, men demonstrantene lover at de snart er tilbake.

I Sidi Bouzid har politiet grepet til tåregass for å spre folkemengdene mens demonstrantene svarer med steinkasting, rapporterer AFP.

Taktfast har demonstrantene gjentatt budskapet om at regjeringen, som er ledet av det moderate islamistpartiet Ennahda, må gå av. De krever også at det holdes nyvalg snarlig.

I Sidi Bouzid blokkerer protestantene i tillegg bygningen hvor distriktets guvernør holder til og nekter statsansatte å ta seg inn.

Guvernøren anses for å ha nære bånd til regjeringspartiet.

Samme drapsvåpen

Ennahda og partiets leder får skylden for drapet på Brahmi, som for fire dager siden ble drept foran øynene på kone og barn i nærheten av sitt hjem utenfor Tunis. Kroppen ble gjennomhullet av 14 skudd.

Drapsvåpenet skal være det samme som ble brukt under drapet på Chokri Belaid i februar.

Ennahda tar sterk avstand fra drapsbeskyldningene og hevder at en ekstrem islamist med tilknytning til en Al Qaida-gruppe trolig står bak drapet på de to politikerne.

Dette preller av på sinte tunisiere. De svarer at hvis Ennahda ikke står bak drapene så makter de i hvert fall ikke å beskytte vanlige tunisiere og sekulære politikere mot ekstreme islamister.

De krever at regjeringen slår hardere ned på salafistmiljøene som har vokst frem og fått innflytelse etter at diktatoren Zine El Abidine Ben Ali ble styrtet i 2011.

Til forskjell fra Belaid var Brahmi praktiserende muslim, men politisk representerte han et lite sosialistiske parti i nasjonalforsamlingen.

Han var mindre profilert i offentligheten enn Belaid og ikke fullt så kritisk mot Ennahda. Men han var en like sterk motstander av ekstrem islamisme.

Lørdag ble han begravet med full militær honnør side om side med Belaid på El-Jellaz-gravlunden i hovedstaden.

Regjeringen i krisemøter

Drapene på de to sekulære politikerne har også utløst politisk uro.

Etter drapet på Chokri Belaid sprakk den tunisiske regjeringen. Statsminister Hamadi Jebali ønsket en bred og upolitisk samlingsregjering for å vise et opprørt folk at de tok protestene og situasjonen på alvor.

Forslaget ble støttet av flere av de sekulære partiene som var med i regjeringen, men statsministeren fikk nei fra sin egen partiledelse i Ennahda.

Jebali trakk seg deretter som statsminister og innenriksminister Ali Larayedh overtok.

Nå sitter Larayedh og resten av regjeringen atter en gang i krisemøter, for å diskutere hvordan de skal møte uroen og de omfattende protestene.

Seks politiske partier har trukket seg fra nasjonalforsamlingen og oppfordrer nok en gang Ennadha til å ta initiativet til å sette sammen en upolitisk kriseregjering.

Samtidig sier landets største fagforening UGT at de i ettermiddag skal avgjøre landets skjebne. Hva som ligger i det er ikke klart.

Fredag arrangerte UGT generalstreik i protest mot volden og politikerdrapene.

Mange av de unge sekulære som stod i front i kampen for et fritt og demokratisk Tunisia hevder at revolusjonen har blitt kuppet av intolerante religiøse partier.

SISTE NYTT

Siste nytt