Hopp til innhold

Flere enn 100 er drept i terrorangrepene i Kabul – USA lover hevn

President Biden sier at USA vil hevne seg mot de som står bak terrorangrepene i Kabul torsdag. En tidligere afghansk minister er blant 1000 personer som er blitt evakuert til Norge.

En person blir fraktet bort med trillebår etter eksplosjoner ved flyplassen i Kabul. Flere skal være skadet og drept. Bildet er sendt til NRK fra et øyevitne.

Flere mennesker er skadet eller drept som følge av eksplosjonene i Kabul. Bildet er sendt til NRK fra et øyevitne. Foto: NRK

Foto: NRK

Siste:

Minst 100 drepte

Tallet på drepte etter terrorangrepene i Kabul stiger.

Helsedepartementet i Afghanistan opplyser til CNN fredag at flere enn 90 afghanere er drept.

Tidligere fredag morgen opplyste Taliban at 72 afghanere ble drept i selvmordsangrepet i Kabul. Blant de drepte afghanerne er 28 Taliban-krigere, skriver Reuters.

I tillegg ble 13 amerikanske soldater drept i eksplosjonene, noe som gjør at det totale dødstallet er minst 103. CNN skriver at minst 150 afghanere er såret.

To bomber gikk av ved flyplassen og ved et hotell i nærheten torsdag. En IS-gruppe sier de står bak angrepet.

Biden fordømmer angrepet

President Joe Biden fordømte angrepene i en tale torsdag kveld etter det som var det største tapet av soldater på én enkelt dag for USA i Afghanistan siden 2011.

Han kalte de døde soldatene helter og sa at USA vil straffe de som sto bak.

– De som utførte dette angrepet skal vite at vi kommer ikke til å tilgi. Vi kommer ikke til å glemme. Vi skal finne dere og «betale» for dette, sa Biden

Presidenten har bedt det amerikanske forsvaret utarbeide en plan for å slå tilbake mot terrorgruppen IS.

– Med styrke og presisjon skal vi slå tilbake på dette. Vi skal velge hvor og når vi skal gjøre det, sa presidenten.

Han sa også at USA vil fortsette evakueringen, men sa ikke noe om hvor lenge den vil pågå.

Minister blant evakuerte til Norge

Totalt har Norge hentet ut i overkant av 1000 mennesker, sier statsminister Erna Solberg torsdag. Blant dem er 390 barn.

Blant dem som er evakuert er også en tidligere minister i Afghanistans regjering, Nargis Nehan. Det bekreftet hun selv på Twitter torsdag. Hun var minister for olje og mineraler i landet.

Nargis Nehan, evakuert til Noreg med familien.
Foto: Skjermdump tatt frå Twitter, 27.08.2021.

Utenriksministeren vil ikke bekrefte det overfor NRK fredag morgen.

– Allerede tidlig bestemte vi oss for å bistå med asyl til mennesker som er særlig utsatt. Det gjelder sivilsamfunnsrepresentanter, menneskerettsforkjempere, kvinnesaksaktivister og journalister. Vi ser at de er o en særlig utsatt situasjon, sier Søreide.

Kan ikke få nye ut

Det norske utenriksdepartementet ber personer i Afghanistan om å ikke dra til flyplassen i Kabul.

Fredag morgen sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK at UD per nå ikke vil kunne hjelpe noen nye mennesker ut, dersom de allerede ikke er inne på flyplassen.

– Nå er situasjonen slik at portene inn til flyplassen er stengt. Vi har dessverre ikke noen mulighet til å bistå med assistert utreise lenger, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Ine Eriksen Søreide på pressemøte om situasjonen i Afghanistan

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun forteller at de som nå blir evakuert er personer som allerede befinner seg innenfor murene på flyplassen i Kabul.

Et fly fra Kabul til Oslo vil lande fredag morgen med 128 om bord. Blant dem er også afghanske familier.

– Vi avslutter ikke arbeidet, men det er helt urealistisk nå å skulle inngi et håp om det finnes en rask løsning for de som ikke har kommet seg ut, fortalte Søreide på en pressekonferanse torsdag.

IS-K står bak

Selvmordsbomberne skal tilhøre en gruppering innenfor Den islamske staten IS og kaller seg IS-K eller IS-Khorasan. De skal være utbrytere fra Taliban i Afghanistan og i Pakistan.

Khorasan er det historiske navnet på området som i dag er Afghanistan, Pakistan og Sentral-Asia. Målet til IS-K er å danne et islamsk kalifat i den regionen.

IS-krigere skal ha åpnet ild

Den ene eksplosjonen skjedde ved en av portene til flyplassen i Kabul, kalt Abbey Gate.

Den andre eksplosjonen skjedde nær Baron Hotel, som ligger rett ved porten. Like ved hotellet ligger også Talibans sjekkpost.

Bombene ble etterfulgt av IS-krigere som åpnet ild, ifølge Pentagon.

Minst 52 mennesker skal ha blitt skadet i den andre eksplosjonen, utenfor Baron Hotel. Det sier en talsperson for Taliban til Tolo News.

Et øyevitne sier til NRK at han talte minst 30 livløse kropper og 50 skadede utenfor flyplassen der den ene eksplosjonen skjedde.

En kilde i Taliban sier til Reuters at barn skal være blant de drepte.

Rapporter om flere eksplosjoner

Torsdag kveld forteller vitner til NRK at det har vært flere eksplosjoner i Kabul. Det er uklart hvor eksplosjonene skjedde. Det skal også ha vært skyting i etterkant av eksplosjonene.

Lokale journalister rapporterer på Twitter at man har hørt flere eksplosjoner. Også ansatte i AFP melder om en stor eksplosjon i Kabul.

Dette er ikke bekreftet av offisielle kilder. Kommunikasjonssjef i FOH, Ole Christian Emaus, sier til NRK at han verken kan bekrefte eller avkrefte at det har vært flere eksplosjoner torsdag kveld.

Også Pentagons Kenneth F. McKenzie ble spurt om det har forekommet flere eksplosjoner på pressekonferanse torsdag kveld. Det ønsket han ikke å kommentere.

En talsmann for Taliban sier til Reuters at en eksplosjon var det amerikanske militæret som ødela ammunisjon.

En kvinne med blod i ansiktet får behandling etter eksplosjon i Kabul.

Flere er skadet etter minst to eksplosjoner ved flyplassen i Kabul.

Foto: Wakil Kohsar / AFP

Norsk personell gjort rede for

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til NRK at alle de norske som er stasjonert på flyplassen i Kabul er gjort rede for etter eksplosjonen.

Forsvaret drifter et feltsykehus på flyplassen. Kommunikasjonssjef i FOH, Ole Christian Emaus, sier at norsk personell er på innsiden, og at det norske feltsykehuset driftes som normalt.

Emaus forteller til NRK at pasienter som har blitt rammet av eksplosjonene blir behandlet på det norske feltsykehuset.

Pasientene som ligger på det norske feltsykehuset på flyplassen vil bli evakuert, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på pressekonferansen torsdag.

Røyk stiger opp på flyplassen i Kabul.

Røyk stiger opp fra flyplassen i Kabul torsdag.

Foto: NRK

Planer for uttrekking

Før eksplosjonen sa oberstløytnant Ivar Moen til NRK at det kom inn en konkret trussel mot flyplassen i Kabul i går ettermiddag.

Forsvaret har sendt flere spesialsoldater til Kabul den siste uken, og har i tillegg personell ved feltsykehuset på flyplassen. Moen forteller at de samarbeider tett med amerikanske styrker. Amerikanerne står blant annet for sikkerheten ved feltsykehuset.

– Vi samarbeider også tett med amerikanerne når det gjelder uttrekking av norske styrker. Vi er en del av deres planer både når det gjelde uttrekking og sikkerhet.

Før eksplosjonen sa forsvaret at de jobbet med flere ulike planer som tar høyde for trusselbildet og andre faktorer som kan utfordre koalisjonen i timene og dagene fremover. Planene skal ifølge Moen omfatte alt fra hurtig uttrekking til å stå ut måneden.

Påvirker trusselen som kom i går norske styrkers mulighet til å gjennomføre oppdraget sitt i Kabul?

– De norske styrkene er en del av koalisjonen, og vi må tilpasse oss og iverksette tiltak basert på det trusselbildet som er til enhver tid. Jeg kan ikke gå inn på hvilke tiltak som er iverksatt, men trusselen som kom i går påvirket oss, sier Moen.

En mann blir båret inn i en ambulanse i Kabul.
Foto: Wakil Kohsar / AFP

Ønsker å skape kaos

En kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet sa onsdag til CNN at de kjente til spesifikke trusler fra IS mot folkemengdene utenfor flyplassen i Kabul.

USA tror at IS ønsker å skape mest mulig kaos og ødeleggelser ved flyplassen. Etterretning tyder på at IS er i stand til å planlegge og utføre flere anlegg.

IS i Afghanistan er fiender av Taliban. Ved å angripe flyplassen oppnår IS to mål; de skader Vesten og de setter Taliban i et dårlig lys.

IS har stått bak en rekke terrorangrep i Afghanistan før Taliban tok makten. Disse har særlig vært rettet mot den sjiamuslimske befolkningen i landet.

Taliban fordømmer angrepet

En talsperson for Taliban fordømmer angrepene ved flyplassen i Kabul, ifølge Reuters.

I en uttalelse på Twitter skriver Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid at Taliban vil følge nøye med på sikkerheten og beskytte sitt folk.

– Det islamske emiratet fordømmer på det sterkeste bombingen av sivile på Kabul flyplass, som skjedde i et område der amerikanske styrker er ansvarlige for sikkerheten, skriver talspersonen.

Fremdeles mange mennesker på flyplassen

Advarslene om et terrorangrep kom for flere dager siden.

Likevel skriver nyhetsbyrået Reuters at store menneskemengder fremdeles prøver å presse seg fram til portene til den militære delen av flyplassen.

Pakistan triumferer etter Talibans seier

Tyrkia sier at de trekker tilbake 500 militære som etter planen skulle overta kontrollen på flyplassen etter at USA hadde trukket seg ut.

Samtidig skal Taliban, ifølge Tolo news, ha bedt Tyrkia hjelpe til med å drive flyplassen videre etter den militære tilbaketrekningen.

Tallet på drepte stiger

Natt til fredag ble det meldt at minst 60 afghanere har mistet livet i de to eksplosjonene utenfor flyplassen i Kabul torsdag ettermiddag. Det skriver Wall Street Journal, som viser til en kilde fra de afghanske myndighetene.

Også BBC meldte at 60 mennesker er drept, og 140 skadet. De presiserer ikke nasjonaliteten på de skadede.

Ifølge Pentagon er tretten amerikanske soldater drept. Ytterligere atten soldater er skadet.

CBS: 90 drepte

En afghansk tjenestemann sier til CBS News at 90 mennesker mistet livet de de to selvmordsangrepene torsdag ettermiddag.

Tallet er ikke bekreftet på annet hold, og det er ikke klart om det inkluderer de 13 amerikanske soldatene som er bekreftet døde.

På en pressekonferanse torsdag kveld sier den amerikanske generalen Kenneth F. McKenzie at det var to selvmordsbombere som sto bak eksplosjonene.

Like etter sier IS at de står bak angrepene i Kabul. Det melder terrorgruppen på sin konto på det sosiale mediet Telegram.

SISTE NYTT

Siste nytt