Vurderer å øke Kina-toll med 100 milliarder dollar

President Donald Trump vil øke tollen på kinesiske varer med 100 milliarder dollar, etter at Kina besvarte USAs tollinnførsel med øye for øye onsdag.

Donald Trump

TOLLKRIG: USAs nye tollsatser har skapt frykt for en eskalerende handelskrig der stadig nye tollbarrierer settes opp.

Foto: Evan Vucci / AP

Fra før har presidenten lagt frem en liste over 1300 kinesiske varer som USA skal innføre 25 prosent toll på.

Varene representerer en verdi på om lag 50 milliarder dollar og inkluderer elektronikk, medisin og flydeler.

– I lys av Kinas urettferdige toll-gjengjeldelse, har jeg bedt USAs handelsrepresentant om å vurdere om 100 milliarder dollar ytterligere i tollavgifter vil være hensiktsmessig, sa presidenten i en uttalelse natt til fredag.

Toll-ping-pong

Trump Trade

Handelsrepresentant Robert Lighthizer friga tirsdag en liste over kinesiske varer USA vil innføre toll på, her på en pressekonferanse tidligere i år. I bakgrunnen står USAs president Donald Trump og handelsminister Wilbur Ross.

Foto: Evan Vucci / AP

Etter at de nye amerikanske tollsatsene på stål og aluminium ble innført har Kina, i likhet med EU, svart med å innføre toll på en rekke amerikanske varer.

Den første straffelisten Kina la frem etter at Trump underskrev forslaget om tolløkning, bestod av 128 amerikanske produkter.

Da USA svarte med en liste på 1300 kinesiske varer utover metall og aluminium som vil bli tollbelagt, la Kina til ytterligere 102 produkter på sin liste og innførte toll på blant annet soyabønner.

Det kan ramme amerikanske bønder hardt. 60 prosent av USAs eksport av soyabønner går nemlig til Kina, som for øvrig er det nest viktigste utenlandske markedet for amerikanskprodusert mat.

Denne toll-ping-pongen har ført til negative reaksjoner på børsene rundt om i verden, også i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt