Trump dropper korrespondentmiddag

Donald Trump dropper den tradisjonsrike korrespondentmiddagen i Washington. – Ha en strålende kveld, skriver han til journalistene på Twitter.

Video Barack Obama raljerer over Donald Trump

GJORDE NARR: I 2011 brukte Barack Obama sin tale på korrespondentmiddagen til å gjøre narr av Donald Trumps planer om å bli president. Nå dropper president Trump den samme middagen.

Middagen er en årlig begivenhet som arrangeres av foreningen for korrespondentene i Det hvite hus siste lørdag i april. Æresgjesten er vanligvis USAs president, som etter tradisjonen holder en humoristisk tale.

I år ser det imidlertid ut til å bli annerledes:

– Jeg kommer ikke til å delta på korrespondentmiddagen i år. Ønsk alle vel og ha en strålende kveld, skriver presidenten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ble latterliggjort

Trump har også tidligere gjestet middagen, muligens med noe dårlige erfaringer. Han satt i publikum da president Barack Obama i 2011 la fram fødselsattesten sin fra talerstolen.

Den daværende presidenten gjorde samtidig narr av Trump, som på den tiden førte en kampanje for å så tvil om hvorvidt Obama var født i USA.

– Ingen er mer fornøyd med at vi kan legge dette bak oss enn Donald. Det er fordi han endelig kan gå tilbake til å fokusere på sakene som betyr noe. Som for eksempel, var månelandingen juks? sa Obama.

  • Se video av Obamas tale og Trumps reaksjon i salen øverst i saken

Donald Trump under pressekonferansen 11. januar

PRESSEKONFERANSE: Donald Trump har et anstrengt forhold til mediene. Her fra pressekonferansen han holdt 11. januar.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Angrep på mediene

Trumps avlysning av journalistmiddagen kan ses i sammenheng med hans kraftige kritikk av mediene.

Denne uken beskyldte han pressen for å dikte opp anonyme kilder, samtidig som journalister fra flere medier ble nektet adgang til en pressemøte i Det hvite hus. I tillegg har flere mediehus blitt beskyldt for å spre falske nyheter av presidenten.

Foreningen som arrangerer middagen, White House Correspondents' Association, er blant flere presseorganer som har reagert på behandlingen.

– Styret vil diskutere saken videre med Det hvite hus' stab, sa foreningens leder Jeff Mason i en uttalelse fredag etter at journalister ble stengt ute fra pressemøtet med Trumps talsmann Sean Spicer.

Utestengte medier

De utestengte journalistene tilhørte medier som har dekket Trump kritisk, deriblant CNN, The New York Times, Politico, Buzzfeed og Los Angeles Times.

I en lederartikkel advarer Los Angeles Times om at Trump har med dette trekket har tatt «Det hvite hus' krig mot den frie pressen» til et nytt nivå.

Les om noen av Obamas tidligere taler på korrespondentmiddagene:

President Barack Obama gjør narr av Donald Trump under korrespondentmiddagen i Washington

SISTE TALE: Barack Obama benyttet også sin siste tale for journalistene til å vitse om Donald Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.