Feststemt Obama spøkte om Putin og fredspris

Midt under krisa i Ukraina spøkte president Barack Obama i sin tale til pressekorpset i Det hvite hus om at Russlands president Vladimir Putin kunne fått Nobels fredspris.

President Obama holdt natt til søndag sin tale til journalistene i Det hvite hus, spekket med humor.

VIDEO: Obama holdt sin tale til pressekorpset i Det hvite hus natt til søndag.

Michelle Obama

Presidentfruen lo godt av ektemannens vitser under korrespondentmiddagen i Det hvite hus.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Obama på storskjerm under korrespondentmiddag Washington

Obama på storskjerm under korrespondentmiddagen som foregikk på Hilton-hotellet i Washington DC:

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

– I fjor sa Pat Buchanan (konservativ journalist og politiker, journ. anm.) at Putin er på vei mot Fredsprisen. Han sa det, jeg vet det høres sprøtt ut. Men for å være rimelig, det virker som om hvem som helst kan få den i disse dager, sa Obama, som selv ble overrasket da han fikk prisen i 2009. Putin er blant årets nominerte.

En gang i året møtes USAs presidentpar og pressekorpset i Det hvite hus til fest. I år var middagen lagt til pressefrihetens dag. Høydepunktet er presidentens tale, der han vitser om seg selv, politiske motstandere og media.

Spøkte om brutale nyheter

–Jeg har fortsatt jetlag etter flyturen til Malaysia, sa presidenten som kom tilbake fra en rundtur i Asia denne uka.

– Vi må strekke oss langt for å få dekning på CNN i disse dager, sa Obama med et smil og tydelig referanse til kanalens tunge dekning av det savnede passasjerflyet. – Jeg tror CNN fortsatt leter etter bordet sitt, flirte han.

– NBC er begeistret over å være her. De har aldri før sett et så stort publikum, fortsatte presidenten.

Også den konservative kanalen Fox fikk klar melding fra podiet:

– Fox News kommer til å savne meg når jeg har gått av. Det kommer til å bli vanskeligere å overbevise det amerikanske folk om at Hillary var født i Kenya.

I den 20 minutter lange talen viste Obama også til det tøffe året som er gått. Blant annet har han fått mye kritikk for utrulling av hjemmesiden Healthcare.gov, der amerikanere kan kjøpe forsikringer i den nye helsereformen.

– På et tidspunkt var det så galt at 47 prosent ringte til Mitt Romney for å be om unnskyldning, sa presidenten. Han sa også at skandalen har blitt en av årets største filmer. Storskjermene i salen viste filmtittelen «Frozen».

Popkulturelle referanser

Lupita Nyong'o

Den Oscar-vinnende skuespilleren Lupita Nyong'o var blant gjestene på 'nerdeballet'.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Presidenten tok også tak i samarbeidsproblemene med republikanerne. Men med en ny vri.

– Republikanerne i representanthuset gir John Boehner (husets leder) mer hodebry enn meg. Det må bare bety at «Orange is the new black», sa Obama, med referanse til strømmeserien og Boehners hudfarge.

Nerdenes ball

Gjestene på gallamiddagen er kjendiser, næringsdrivende, politikere og pressefolk. Det er journalistforeningen White House Correspondents’ Association som står bak arrangementet, som de siste åra har blitt omtalt som «nerdenes ball».

Det til tross for at det ikke er et ball, og heller ikke mange nerder blant de inviterte.

Det er en av de få dagene i året Hollywood-kjendiser flyr inn til hovedstaden for å spise med presidenten. Billetter får de av de store mediehusene, som daglig dekker Det hvite hus.

Oscarvinner Lupita Nyong'o, Jared Leto og Robert De Niro var blant dem i salen.
Komikeren Joel McHale underholdt også og slengte bemerkninger til presidenten og de oppmøtte.

I tillegg opptrådte både visepresident Joe Biden og presidentfrue Michelle Obama i en 7 minutter lang morofilm med skuespiller Julia Louis-Dreyfus:

SISTE NYTT

Siste nytt