Flere medier ble nektet å møte Trumps presserådgiver: – Uakseptabel utvikling

Donald Trumps pressesekretær Sean Spicer er i hardt vær etter at han håndplukket hvilke medier som fikk lov til å være med på en pressebrifing fredag. Flere medier raser mot håndplukkingen, som skjer bare timer etter at Trump bedyret at han «elsker ytringsfrihet».

Journalister forlater pressemøte i Det hvite hus

FORLOT MØTET: Journalister forlater pressemøtet i Det hvite hus, etter at store medier som CNN, New York Times og Politico ble nektet å delta.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Ifølge CNN ble flere medier, deriblant CNN, New York Times, Politico, Buzzfeed og BBC, nektet å delta på et pressemøte i regi av Trumps medierådgiver Sean Spicer fredag.

Meldingen kommer bare timer etter at Trump nok en gang hamret løs mot store deler av den amerikanske pressen fra talerstolen på den konservative CPAC-konferansen.

Ifølge CNN skal Trumps medierådgiver selv ha håndplukket mediene som fikk tilgang til presseseansen, som ble holdt i stedet for den ordinære pressekonferansen i Det hvite hus fredag.

– Flere medier var representert

Sean Spicer

STENGTE DØRA: Donald Trumps presserådgiver Sean Spicer skal ha nektet flere medier å delta på et pressemøte fredag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

NBC, ABC, CBS og FOX skal ha fått lov til å delta, sammen med Washington Times, One America News og kontroversielle Breitbart News. Trumps sjefstrateg Steve Bannon var tidligere leder for Breitbart, som han beskrev som en plattform for «alt-right»-bevegelsen.

Associated Press og TIME skal ha boikottet fredagens pressemøte som følge av Spicers håndplukking av medier. Journalistene som ble nektet adgang, jobber for medier som Trump tidligere har kritisert og anklaget for å formidle såkalte falske nyheter.

CNN skrev tidligere fredag at Det hvite hus ikke ga noen forklaring til mediene som ikke fikk delta på pressemøtet. En talskvinne for Det hvite hus sier imidlertid til The Hill at det ikke medfører riktighet at medier ble nektet adgang.

– Det var en felles pool-ordning, så flere ulike medier var representert, skriver Stephanie Grisham i en e-post til nettstedet.

Oppfordrer til å dele stoff

Grishams benektelse er neppe nok til å stilne kritikken fra mediene som ble nektet adgang. Foreningen for korrespondenter til Det hvite hus (WHCA) skriver i en uttalelse at de mener episoden er problematisk.

– Vi oppfordrer nå mediene som fikk slippe inn om å dele materialet de fikk med den delen av pressen som ble nektet, sier WHCA-president Jeff Mason.

Peter Baker, som er New York Times' korrespondent i Det hvite hus, er blant dem som reagerer kraftig på avgjørelsen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Vi er sterkt imot utestengelsen av The New York Times og andre nyhetsorganisasjoner. Medias frie tilgang til en åpen regjering er helt opplagt til det beste for en nasjon, heter det i en uttalelse fra NYTs sjefredaktør Dean Baquet.

Laster Twitter-innhold

CNN har kommet med en egen uttalelse om hendelsen, der de omtaler den som en del av en uakseptabel utvikling fra Det hvite hus.

– Det er tilsynelatende slik de slår tilbake mot fakta de misliker. Vi vil fortsette å bedrive journalistikk likevel, heter det i uttalelsen.

Laster Twitter-innhold

Trump: – Jeg elsker ytringsfrihet

Trump hold fredag en 50 minutter lang tale på på den årlige konservative konferansen CPAC fredag. Trump brukte deler av talen til å anklage medier for å finne på nyhetssaker, og tok til orde for at pressen ikke bør få bruke anonyme kilder i nyhetsdekning.

– Jeg er imot mennesker som finner på historier og kilder. Man burde ikke kunne skrive saker uten at det står et navn der. «En kilde sier at Donald Trump er et dårlig menneske», heter det. Hvem da? La vedkommende si det ansikt til ansikt. Hvis de må sette et navn på sakene, hadde det ikke kommet flere saker. Det hadde tørket inn.

Trump hyllet samtidige journalister han oppfatter som ærlige, og kom med en karakteristisk uttalelse om det første grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven, altså tillegget som omhandler ytringsfrihet.

– Jeg elsker det første grunnlovstillegget. Ingen elsker det bedre enn meg. Ingen, sa Trump fra talerstolen i Maryland tidligere fredag.

Foreløpig har hverken Trump selv eller pressesekretær Spicer kommentert utestengelsene på sine Twitter-profiler.

SISTE NYTT

Siste nytt