Trump hylles av sine egne: Mener pressen ikke bør få bruke anonyme kilder

Donald Trump fikk en varm mottagelse da han inntok talerstolen på den årlige konservative konferansen CPAC fredag. Trump fortsatte sitt korstog mot det han kaller falske nyheter og sier mediene ikke burde få bruke skjulte kilder i nyhetssaker.

Donald Trump

PÅ TALERSTOLEN: Donald Trump på talerstolen under CPAC-konferansen. Konferansen blir blant annet sponset av National Rifle Association of America og Breitbart News.

Foto: Evan Vucci / AP

Trump gjorde sin debut på den konservative konferansen for seks år siden. Den gang var Trump akkompagnert av «money, money, money»-refrenget fra TV-serien «The Apprentice». Publikum var imidlertid alt annet enn imøtekommende mot den forhenværende demokraten.

Fredag var stemningen på CPAC, den største konferansen for konservative aktivister, en helt annen. Om lag 20 minutter forsinket inntok Trump talerstolen mens countrysangen «I'm Proud to be an American» runget over høyttalerne. Publikumsfrieriet startet umiddelbart.

– Dere har endelig fått deres president. Det er patrioter som dere som fikk dette til å skje. Dere elsker barna deres, dere vil gi landet en framtid, og dere vil gjøre «America great gain», proklamerte Trump, og fikk umiddelbart stående applaus.

– «USA, USA, USA», lød det taktfaste svaret fra de konservative tilhørerne.

Vil nekte mediene å bruke anonyme kilder

Deretter gikk Trump over til å snakke om en av sine mange kampsaker: Kampen mot «falske nyheter». Trump viste til uttalelser han kom med i forrige uke, der han langet ut mot flere navngitte medier han mener sprer falske nyheter.

Trump hevder imidlertid at han er feilsitert, og aldri mente å si at «mediene er folkets fiende».

– De tok vekk ordet «falske» og det ble hetende at jeg sa at «media» er fiendene. Jeg er ikke mot pressen eller media. Jeg har ikke noe imot negative saker, hvis jeg fortjener det, sier Trump – før han kom med sin egen løsning på problemet:

USAs nyvalgte president vil nekte mediene å bruke anonyme kilder.

– Jeg er imot mennesker som finner på historier og kilder. Man burde ikke kunne skrive saker uten at det står et navn der. «En kilde sier at Donald Trump er et dårlig menneske», heter det. Hvem da? La vedkommende si det ansikt til ansikt. Hvis de må sette et navn på sakene, hadde det ikke kommet flere saker. Det hadde tørket inn.

President Donald Trump taler i konservative CPAC-konferansen

«LOCK HER UP!»: Trumps tilhengere roper «lock her up», med henvisning til Trumps konkurrent i presidentvalgkampen.

– Jeg fikk mye pes for Sverige

Donald Trump kom etter hvert inn på flere av sine favoritt-temaer, som å bygge en mur for å holde ulovlige innvandrere fra Mexico ute av USA. Trump sier han først og fremst er ute etter å hindre at dårlige karer, eller «bad dudes», tar seg inn i landet.

– Vi bygger en mur, ikke vær redd. Byggingen starter snart, langt, langt, langt foran skjema, sier Trump.

Noen minutter senere ble Trump forsøkt avbrutt av tilrop etter uttalelser om Obamacare, som han omtaler som «en katastrofe». Den eller de som kom med tilropene ble tilsynelatende eskortert ut av vakter.

Den nyvalgte presidenten kom også inn på situasjonen i Sverige. Uttalelser Trump kom med i en tale forrige lørdag ble av mange tolket til å handle om et terrorangrep. Det har imidlertid ikke vært noe slikt terrorangrep i Sverige den siste tiden, og Trump presiserte senere at han siktet til et TV-program om innvandring på Fox News.

– Jeg fikk mye pes for Sverige. Også skjedde bråket en dag senere. Jeg sjekket om det ble rapportert, men det ble det ikke, sier han.

Et enkelt Google-søk viser imidlertid at opptøyene i Rinkeby ble bredt omtalt i amerikanske medier. Også fredag koblet Trump Sverige opp mot steder som tilsynelatende ikke har annet til felles enn at de har vært mål for terrorangrep.

– Men jeg elsker Sverige. Det er et bra land med mye bra folk. Folket der skjønner hva som skjer. Se hva som skjer i Tyskland, Frankrike. Se hva som skjedde i Nice og Paris, sier Trump.

«Lock her up!»

Den nyvalgte amerikanske presidenten stod på talerstolen Gaylord National Resort and Convention Center i Maryland i om lag 50 minutter.

Mot slutten av talen messet Trump-publikummet «Lock her up!» da han snakket om Hillary Clinton. Presidenten gikk til valg på at hans politiske motstander burde fengsles, men har senere gått tilbake på det. Like etter Clinton-uttalelsene gikk Trump av talerstolen, til ny, taktfast «USA»-roping.

Anslagsvis trekker CPAC (Conservative Political Action Conference) i delstaten Maryland rundt 10.000 deltakere, hvorav nesten halvparten er studenter.

På konferanseprogrammet står blant annet falske nyheter, sosiale mediestrategier, alt-right-bevegelsene og retten til å bære våpen. På sponsorlisten står blant National Rifle Association og Breitbart News, ifølge Bloomberg.

I tillegg til Trump skal også hans omstridte rådgivere Kellyanne Conway og Steve Bannon, samt stabssjef Reince Priebus og visepresident Mike Pence snakke på konferansen.

Langet ut mot FBI

Trump varmet opp til den viktige talen med flere utspill mot FBI på sin Twitter-konto. I to Twitter-meldinger advarte Trump mot at lekkasjene kan få katastrofale følger for nasjonens sikkerhet.

– FBI har lenge vært fullstendig ute av stand til å hindre lekkasjer av betydning for nasjonal sikkerhet. De kan ikke engang finne dem som lekker internt i FBI. Fortrolige opplysninger blir delt ut til mediene og kan ha ødeleggende konsekvenser for USA, tvitret Trump fredag.

Trump oppfordret også FBI til å spore opp dem som lekker.

– Finn dem nå, skrev han i blokkbokstaver, uten at han fulgte det opp i talerstolen på CPAC-konferansen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

FBI vil ikke dementere nyhetssaker

Trump har tidligere uttalt at disse lekkasjene er organisert for å svekke hans egen administrasjon. Flere eksperter har pekt på at den manglende lojaliteten blant etterretningsansatte kan ha sin årsak i at Trump selv har kritisert egne ansatte offentlig.

Trump valgte å gå til det uvanlige skrittet å kritisere FBI i full offentlighet både på Twitter og Facebook, etter anklager om forbindelser mellom Det hvite hus og Russland.

Utbruddet fredag kom samtidig som CNN kjører en sak om hvordan FBI nylig avviste en forespørsel fra stabssjef Reince Priebus om at FBI må avvise nyhetsmeldinger om angivelige forbindelser mellom Trump-ansatte og russiske agenter under valgkampen.

Det var New York Times som i forrige uke henviste til kilder som sier at amerikansk etterretning har avlyttet telefonsamtaler mellom Trump-kampanjens medlemmer og russisk etterretning. FBI har til nå verken kommentert artikkelen eller indikert at byrået kommer til å gjøre det.

– Opptatt av å innfri

Trumps sjefstrateg, kontroversielle Steve Bannon, sa torsdag at formålet med dagens Trump-tale er å takke 70-åringens støttespillere.

– Han skjønner at det på CPAC er det mange, mange stemmer. Det er i denne forsamlingen han fikk sitt springbrett, sa Bannon i en sjelden medieopptreden i forbindelse med den konservative konferansen.

Bannon hevder også Trump er svært opptatt av å innfri de mange løftene han ga de i valgkampen.

– Vår jobb hver eneste dag er å levere på løftene vi ga i valgkampen. Han er manisk opptatt (maniacally focused) av akkurat det, sa Bannon ifølge Time.

  • BAKGRUNN:
Etter 14 dager med Donald Trump som USAs president kan vi konstatere at det går unna i svingene. Har du allerede falt av lasset? Her er en oppsummering av de siste to ukenes mest omtalte Trump-nyheter.

NRK OPPSUMMERER: Donald Trumps presidentperiode så langt

SISTE NYTT

Siste nytt