Hopp til innhold

Trump avviser at han oppfordret til å drikke rensemidler

En verdensledende produsent av desinfeksjonsmidler gikk ut med en sterk advarsel etter at Donald Trump antydet at inntak av rensemidler kunne hjelpe mot korona. Nå sier Trump at han bare fleipa.

Trump vil utrede om lys og varme kan brukes som korona­behandling.

SIER HAN VAR SARKASTISK: Det var under den daglige pressebriefen i Det hvite hus torsdag at USAs president Donald Trump diskuterte om uv-lys og desinfeksjonsmidler kunne brukes til korona­behandling.

Den amerikanske presidenten har møtt massiv kritikk etter at han under pressebriefen i går filosoferte rundt om man kunne sprøyte inn desinfiserende middel i kroppen som en slags «vask» for å bli kvitt koronaviruset.

– Desinfiseringsmiddelet slår ut viruset på ett minutt. Ett minutt. Er det noen måte vi kan gjøre noe med det, ved å injisere innvendig eller nesten som en rens? spurte presidenten, og la til at det hørtes interessant ut, etter hans mening, å sjekke dette.

Trump la også fram ideen om å bruke lys og varme som behandling inne i kroppen.

Dagen etter så storprodusenten Reckitt Benckiser, som eier de kjente desinfeksjonsproduktene Lysol og Dettol, seg nødt til å understreke at man «ikke under noen omstendigheter» burde injisere, fordøye eller innta deres produkter via andre innganger.

Trump: – Jeg var sarkastisk

Flere leger og medisinske eksperter reagerte også sterkt på Trumps uttalelse, og advarte om at det kunne være livsfarlig.

– For å være tydelig: Stråling med UV-lys i kroppen, eller det å svelge blekemiddel eller isopropylalkohol, kan drepe deg. Ikke gjør det, skrev blant annet New York-lege Dara Kass på Twitter.

De lokale helsemyndighetene i New York sa uttalelsen gjorde at det var viktig å for dem å understreke at:

– Rensemidler er ikke ment for å inntas, verken gjennom munn, ører, eller ved å puste dem inn på noen måte. Å gjøre dette kan sette folk i stor fare, sa dr. Oxiris Barbot.

DAGEN ETTER: – Jeg stilte spørsmålene sarkastisk til journalister som deg, bare for å se hva som kom til å skje, sa han til journalistene som spurte om hva han mente dagen før.

Fredag ettermiddag svarte Donald Trump på kritikken med å si at han hadde vært «sarkastisk». Presidenten avviser at han oppfordret folk til å drikke desinfeksjonsmidler, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg stilte spørsmålene sarkastisk til journalister som deg, bare for å se hva som kom til å skje, sa han til journalistene som møtte i Det hvite hus.

50.000 koronadøde i USA

Trump har tidligere skapt bekymring fordi han ville innføre malariamedisin mot koroanapasienter umiddelbart.

I de fleste land blir den kontroversielle malariamedisinen Hydroksyklorokin sett på som eksperimentell behandling, og bivirkningene kan være alvorlige for svake pasienter.

50.000 mennesker i USA så langt mistet livet i forbindelse med koronaviruset. Tilstanden for rundt 15.000 andre koronasmittede i landet omtales som alvorlig eller kritisk.

SISTE NYTT

Siste nytt