Hopp til innhold

Russland vil gi omstridt malariamedisin til koronapasienter

Presidentene i Russland, USA og Brasil har gitt grønt lys for å gi en omstridt malariamedisin til koronapasienter. – Uansvarlig å drive ukontrollerte forsøk på så syke mennesker, sier en norsk spesialist.

Gdyk12tGHBw

OMSTRIDT: Malariamedisinen hydroksyklorokin har ifølge kinesiske forskere hatt visse positive effekter på koronapasienter. Men den har også store potensielle bivirkninger, særlig i større doser.

Foto: John Locher / John Locher

Sist uke hadde president Vladimir Putin en telefonsamtale med sin kinesiske kollega Xi Jinping. Da ble det klart at kineserne gir 68 000 pakker malariamedisin av typen hydroksyklorokin i gave til Russland, skriver The Moscow Times.

Tidligere har USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro gitt føringer om å ta i bruk dette legemiddelet på koronasyke.

– Ukontrollerte forsøk kan skade

Olav Dalgard, professor og overlege ved infeksjonsavdelingen på Akershus universitetssykehus, er skeptisk.

– Hva som er god medisinsk behandling, skal ikke bestemmes av politikere, sier han.

Olav Dalgard ved A-hus oppfordrer alle som har tatt narkotika med sprøyte å teste seg for hepatitt C

Overlege Olav Dalgard ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus leder selv et forskningsprosjekt på effekten av hydroksyklorokin.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Hydroksyklorokin har flere bivirkninger som kan være alvorlige for svake pasienter, blant annet hjerteflimmer. Mange har advart mot å bruke medisinen på koronasmittede.

– Det kan ikke være sånn at om vi står med ryggen mot veggen, så skal vi forsøke ut medisiner ut fra «det kan ikke skade»-holdningen. Udokumentert behandling kan skade, særlig svært syke pasienter, sier Dalgard.

Ignorerer advarsel

Russiske myndigheter ser derimot ikke ut til å ta advarslene alvorlig.

U6TKUvWSytc

TAR GAVE I BRUK: Under en samtale som president Vladimir Putin hadde med sin kinesiske kollega, ble det klart at Russland fikk store mengder kinesisk malariamedisin i gave.

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Da det ble klart at Kina tilbød mange tusen pakker malariamedisin i gave, ga russiske helsemyndigheter grønt lys for omfattende bruk på koronapasienter i Russland.

I de fleste land blir bruk av Hydroksyklorokin sett på som eksperimentell behandling. Russiske myndigheter sier at bruken skal overvåkes nøye i tiden som kommer.

Den siste tiden har antallet koronasmittede økt med mellom 4000 og 6000 per døgn i Russland. Per 22. april er det 58.000 smittede i landet og 513 døde.

Leger bedt om å prøve den selv

Tidligere denne måneden rapporterte BBC Russia at leger ved sykehus i Moskva er bedt om å være med i utprøvingen av hydroksyklorokin.

Det skal ifølge en nettside være «fullstendig frivillig» for legene ved ti sykehus i hovedstaden å delta.

DP3n63bme_c

IKKE NOK: Meldingene om at malariamedisinen muligens kan virke mot korona, har ført til mangel ved apotekene i Moskva.

Foto: Manish Swarup / AP

De som er villige til å ta medisinen, får 200 milligram to ganger daglig i to uker, deretter en gang daglig i tre måneder.

Dette er en relativt liten dose.

Rapportene om at preparatet muligens kan brukes i behandlingen av koronavirus, har ført til mangel på medisinen i de fleste apotekene i Moskva.

USA: Flere døde som følge av medisinen?

En fersk amerikansk studie viser at dødeligheten var høyere blant koronapasienter som ble gitt hydroxyklorokin, enn blant pasienter som ikke fikk det.

Verken utvalg eller metode tilfredsstiller vitenskapelige kriterier, men den regnes likevel som interessant fordi den omfattet så mange som 368 koronasyke pasienter.

Donald Trump

USAs president Donald Trump opptrer svært belærende overfor media under sine daglige pressekonferanser om koronapandemien. Han har stor tro på malariamedisinen. Her fra pressekonferansen 21. april.

Foto: Mandel Ngan / AFP/NTB Scanpix

28 prosent av de som fikk malariamedisinen døde, mens tallet var 11 prosent blant de som bare fikk vanlig behandling. Noen fikk også malariamedisinen i kombinasjon med antibiotikaet Azithromycin. Blant dem døde 22 prosent.

– Men var det de sykeste som fikk medisiner? Var sykehuset et sykehus for folk som var spesielt fattige?

– Vi kan ikke bruke slike undersøkelser når utvalget ikke er foretatt på vitenskapelig måte. Det vil si at studien må være randomisert og kontrollert, sier professor Olav Dalgard.

Det vil si at deltagerne fordeles tilfeldig i kontrollgruppe og tiltaksgruppe.

Brasil: Avbrøt forskningsprosjekt

Den brasilianske regjeringen var svært oppsatt på å finne en rask løsning på koronakrisen. Et legeteam ved Det tropiske instituttet i delstaten Amazonas fikk i oppdrag å teste ut ulike doser klorokin på 81 koronapasienter.

Brasils president Jair Bolsonaro på pressekonferanse med den nye helseministeren, Nelson Teich.

Brasils president Jair Bolsonaro (t.v.) sammen med sin nye helseminister Nelson Teich på pressekonferanse 16. april. Bolsonaro sparket sin forrige helseminister fordi de var uenige om hvilken fare koronapandemien representerer for landet.

Foto: Marcello Casal Jr / AFP

En gruppe skulle gis 450 milligram to ganger om dagen i fem dager, en annen skulle få 600 milligram to ganger daglig i 10 dager.

Men allerede etter 2-3 dager fikk mange i gruppen med høye doser hjerteflimmer. På forsøkets 6. dag døde 11 pasienter i gruppen som fikk 1200 milligram daglig.

Da ble forsøket stanset.

Norge: 47 pasienter med i kontrollert testing

Overlege Olav Dalgard leder selv et prosjekt med testing av malariamedisinen på Akershus universitetssykehus.

Hensikten er i første omgang å undersøke om virusmengden reduseres i halsen på pasientene som får hydroksyklorokin. Hvis det er tilfelle, vil man undersøke om redusert virusmengde fører til at pasientene blir raskere friske.

En tilfeldig utvalgt halvpart av pasientene får 400 milligram to ganger daglig i sju dager, mens resten ikke får noe. Dosen minner altså om den laveste dosen pasientene i Brasil ble gitt.

Sol og varme i Oslo

Mange mennesker tok turen til Sørenga bad i Oslo 21. april. Nå spørs det om flere folk i gatene vil føre til at flere koronasmittede.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ideelt sett burde undersøkelsen basert seg på 200 pasienter. Men tilstrømningen av koronasmittede til Ahus har vært mindre enn fryktet.

– Hvis vi får en ny bølge med smittede med den delvise gjenåpningen av samfunnet, kan vi konkludere før sommeren. Men i alle fall kommer vi med en foreløpig analyse før midten av mai, sier Dalgard.

SISTE NYTT

Siste nytt