Hopp til innhold

Truer med å drepe dommere i Egypt

Den militante islamistgruppen Sinaiprovinsen, som har bånd til Den islamske staten (IS), ber sine tilhengere drepe dommere i Egypt for å hevne dødsdommene mot medlemmer av Det muslimske brorskap.

Ein egyptisk domstol dømmer Mohammed Morsi til døden

En militant islamistgruppe truer med å drepe dommere i Egypt etter at eks-president Mohamed Morsi i helgen dømt til døden sammen med 106 andre fra den politiske og religiøse bevegelsen Det muslimske brorskap.

Foto: Ravy Shaker / Ap

Trusselen ble framsatt i en kunngjøring på en jihadistisk nettside onsdag, få dager etter at seks av gruppens medlemmer ble henrettet etter å ha blitt dømt til døden for angrep mot regjeringssoldater.

– Det er galt av tyrannene å fengsle våre brødre. Forgift maten deres, overvåk hjemmene og bevegelsene deres, ødelegg hjemmene deres med sprengstoff om dere kan, lyder oppfordringen fra Abu Osama al-Masry, en av gruppens ledere.

Hevner dødsdommer

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om drapsoppfordringene. Det er ikke fastslått om kunngjøringen, som ble publisert i form av et lydopptak, er ekte.

Militante islamister har stått bak en rekke angrep mot dommere den siste tiden, noe som har skjedd i takt med at stadig flere medlemmer av Det muslimske brorskap og andre islamister er dømt til døden og henrettet.

Islamistgruppene har også gjennomført hundrevis av angrep mot regjeringsstyrkene siden hæren, under ledelse av daværende forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, styrtet landets folkevalgte president Mohamed Morsi i juli 2013.

Morsi har sittet fengslet siden kuppet og ble dømt til døden sist helg, sammen med 106 andre medlemmer av brorskapet.

Selv om domstolene i Egypt hevder å være uavhengige, anklages mange av landets dommere for å løpe hærens og kuppmakernes ærend.

Det eskalerende felttoget mot egyptiske dommere kan få den noenlunde stabile situasjonen som president Abdel Fattah Al-Sisi nylig har stablet på beina til å rakne.

Den langvarige politiske uroen i Egypt startet med opprøret i 2011 mot den daværende presidenten, Hosni Mubarak.

SISTE NYTT

Siste nytt