NRK Meny
Urix forklarer

Trekantdramaet i ugandavalgets kulisser

Den som erobrer presidentens elskerinne lever et farlig liv. Det vet Ugandas opposisjonsleder, Kizza Besigye, alt om. Nå er han nok en gang fengslet av sin tidligere venn.

Museveni, Besigye og Byanyima

Tre personer står sentralt i Ugandas maktkamp. Før var de venner. Nå kjemper de på hver sin side om makten i det sentralafrikanske landet.

Foto: Scanpix, AFP, Reuters / Montasje

Sist helg ble resultatet av årets valg i Uganda klart, og valgkommisjonen i landet slo fast at Yoweri Museveni vant - igjen. Og at Kizza Besigye tapte - igjen. Ett par dager etterpå ble Besigye arrestert - igjen.

Opposisjonsleder Kizza Besigye ble arrestert allerede under valgkampen, akkurat som han har blitt ved tidligere presidentvalg. Regimet beskyldte ham for å holde ulovlige demonstrasjoner. Selv kalte han det valgkamp.

UGANDA PRESIDENT

Yoweri Museveni er mannen som tok over makten da Milton Obetes råtne regime kollapset for 30 år siden. Siden den gang har han blitt værende ved makten.

Foto: STR / REUTERS

Han talte i hovedstaden Kampala mot høye priser. Regimet sa han hadde oppfordret til vold. Den samme historien som sist gang det var valg, og før det igjen. I 2006 tilbrakte han valgkampen i en domstol, foran en dommer med svart lapp over øyet. Det er også en historie.

Den gale Amin

Men først tilbake til 70-tallet. Da var Idi Amin leder i Uganda. Denne gale mannen som kalte seg kongen av Skottland, som utnevnte en fotomodell til utenriksminister, og som drømte at Gud ville fjerne alle inderne i landet. Han utviste 80 000 av dem, og konfiskerte eiendommene.

Ugandas nåværende president, Yoweri Museveni, tok den gang ikke sjansen på å bli værende i Uganda under president Amin og reiste til Tanzania i 1971.

Men da Amin året etter selv ble jaget, og tok sine fem koner og 33 barn med seg til Libya, og deretter Saudi-Arabia, så kom Museveni hjem igjen. I årene som fulgte satt han i ulike ministerposter under skiftende ledere.

UGANDA-POLITICS-BESIGYE-JUSTICE

Kizza Besigye har vært ut og inn av fengsel i mer enn ti år. Her fra 2005 i forkant av forrige valg. Også den gangen prøvde han å stille til valg mot Museveni, uten suksess.

Foto: STUART PRICE / AFP

Han stiftet så ett parti, og tapte deretter ett valg - mot Milton Obote. Da dro Museveni i bushen og dannet sin geriljastyrke.

Sammen med Besigye i bushen

Og det var der det begynte, det nære samarbeidet mellom de som nå kjemper om makten i Uganda. Museveni hadde tatt med seg Besigye, som var lege og hadde militær utdanning. Han kunne både drepe og lappe sammen de overlevende. Han ble Musevenis livlege.

Det var også en tredje kriger i geriljaledelsen, en kunstmaler med militær utdanning, Elly Tumwine. Det var godt Besigye var der da kunstmaleren ble truffet i øyet og måtte opereres under et tre. Geriljaen var ledet av disse tre. Museveni, legen og maleren.

Den vakre flyingeniøren

Men det var en til der i bushen. Winnie Byanyima. Hennes familie hadde i sin tid betalt for Musevenis utdanning. Han hadde til og med bodd hos dem en tid og lekte med Winnie etter skolen. Nå var hun blitt voksen, utdannet som Ugandas første og eneste flyingeniør, og ble altså til slutt en geriljasoldat i Musevenis gerilja.

UGANDA OPPOSITION LEADER

Ekteparet Kizza Besigye og Winnie Byanyima har lenge stått sammen i forsøkene på å stanse president Museveni sin tid ved makten i Uganda. De tre var før samarbeidspartnere, men er nå på hver sin side av ugandisk politikk.

Foto: AP

Da Milton Obotes pill råtne regime gikk i oppløsning, kom Museveni ut av bushen. I 1986 ble han president, og tok geriljalederne med seg:

  • Doktor Besigye, 29 år, ble innenriksminister.
  • Kunstmaler Elly Tumwine ble general.
  • Og Winnie ble elskerinne.

Museveni var gift og søkte den katolske kirke om skilsmisse, men ble avvist. Kona var tidligere flyvertinne, men han ville heller ha flyingeniøren Winnie.

Da oppdaget president Museveni at Winnie hadde en annen. Hun var kjæreste med Kizza Besigye, hans egen innenriksminister og livlege. Museveni straffet henne med å få henne ut landet, som ambassadør i Paris. Besigye, som var blitt hans nære rådgiver, ble sendt ut av byen og gitt en jobb i hæren.

Suksesspresidenten

Utover 90-tallet lyktes Museveni, og han høstet ros for å skape fred og utvikling i Uganda. Han innlemmet alle etniske grupper, forbød stammepartier ved å innføre nullparti-demokratiet. Han fikk orden på økonomien og var populær i utlandet. Han hadde skapt en demokratisk stat i Afrika.

Grunnloven var innrettet slik at presidenten bare kunne sitte i to perioder. Museveni hadde insistert på at det skulle være slik. Før han ble valgt sa han at Afrikas, og særlig Ugandas, svøpe var disse statsledere som klamret seg til makten og nektet å slippe andre til.

Men da ord skulle gjøres til handling, og periode nummer to var over, så forhandlet han seg fram til et unntak fra grunnloven. Det ble åpnet for at Uganda kunne ha flere partier, men samtidig fjernet altså Uganda regelen som hindret en president å sitte mer enn to periode.

Slik ble han gjenvalgt, og gjenvalgt, alltid med et kompromiss med opposisjonen. Nå, i 2016, har to perioder blitt til sju.

Fengsel for Besigye

Underveis i Musevenis tid som president vokste det frem en opposisjon, og midt i den sto Kizza Besigye. Og der sto også Winnie, som Kizza nå hadde giftet seg med. Det ble en voldsom valgkamp i 2001, med grove anklager og brutal vold.

Besigye blir satt i forvaring, mens Winnie fortsatte valgkampen. Hun kastet ut beskyldninger mot sin tidligere lekekamerat og elsker, landets president. Det politiske miljø var forgiftet. Besigye rømte landet og dro til USA.

Imens sa folk til hverandre på kafeene: Det er Winnie vi burde stemt på, ikke disse mannfolka.

– These two men …

Den vakre Winnie med det kloke hodet. Det er hun som skaper begeistring. Etter hvert ble hele landet kjent med den store hemmeligheten; at Winnie var elskerinna til Museveni, men ble erobret av Besigye.

Det har gitt ham en del stemmer men ingen snakker høyt om det alle vet. Og Winnie vet at alle vet. Derfor ordlegger hun seg tvetydig. Hun snakker om «these two men ...».

Jeg traff dem i 2006. Nytt valg, og ny arrestasjon. Winnie ristet på hodet, der vi sto utenfor rettsbygningen i Kampala. Han sto for en militær domstol, siden han var tiltalt for høyforræderi. Og dommeren hadde en svart lapp over øyet.

Retten ble ledet av Elly Tumwine, kunstmaleren fra bushen som Besigye hadde operert øyet til. Men han ble ikke dømt av krigskameraten. Men i rettssaken kom det fram at valgjukset hadde vært formidabelt.

Museveni hadde brukt både hæren, politiet og statskassa mens Besigye satt i retten. Der holdt han maska. Jeg ble forbløffet over hvor sindig han opptrådte, der han sto utenfor rettssalen og trakk frisk luft.

Hva syns du, spør han, og sikter til helt motstridende vitnemål om voldtekter og underslag. Fabrikkert, alt i hop. Jeg skulle vært på valgkamp, sukker han. I stedet må jeg stå her og høre på dette vrøvlet.

Kizza Besigye har særlig reagert mot forfølgelsen av homofile. Han kaller det et brudd på menneskerettighetene, mens presidenten og biskopene sier det er brudd med Guds bud.

UGANDA ELECTIONS

Køen var lang ved valget i 2001, og også den gang ble Museveni valgets vinner. Museveni har flere ganger blitt beskyldt for valgjuks.

Foto: JEAN-MARC BOUJU / AP

Besigye vant ikke mange stemmene på det. Han hadde mer igjen for en kamp mot korrupsjonen, hvor han har avslørt at hans gamle kamerat fra bushen stjeler av statskassa, og lar andre gjøre det. Derfor har arrestasjonene vært mange.

Men folk vet samtidig hva som ligger bak. Du krenker ikke en afrikansk machopresident ved å overta hans elskerinne.

Verden for Winnie

Winnie ble medlem av parlamentet, hun er en høyt skattet kvinne i Uganda, om ikke akkurat ved presidentens kontor. I dag er hun leder for den internasjonale britiske bistandsorganisasjonen Oxfam, bosatt i London, men reiser over hele verden.

Og Kizza, mannen, kunne trengt henne nå. Han er de siste ukene blitt arrestert fire ganger, både i byen og på landet.

Imens gjør Museveni seg klar til neste presidentinnsettelse. Han vet med seg selv at han igjen har vunnet hele kongeriket.

Men ikke prinsessa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt