Hopp til innhold

Beirut: Opp mot 300.000 hjemløse – flere sykehus ødelagt

BEIRUT/OSLO (NRK): Den norske ambassaden i Beirut fikk store skader i eksplosjonen og holdes stengt. Ingen ambassadepersonell er skadet. I tillegg sendes 40 tonn med medisinsk utstyr.

Mange personer har mistet livet og flere tusen er såret etter eksplosjonene i Beirut tirsdag. Slik så det ut dagen etter. Foto: AP/NRK

SE VIDEO: Mange personer har mistet livet og flere tusen er såret etter eksplosjonene i Beirut tirsdag. Slik så det ut dagen etter.

Så langt er minst 100 bekreftet omkommet og flere enn 4000 skadet, etter at 2750 tonn ammoniumnitrat som hadde vært lagret i havnen i seks år, eksploderte.

En talsperson for libanesisk Røde Kors sier til nyhetsbyrået AP at tallet er ventet å stige.

Havnen i Beirut 5. august 2020
Havnen i Beirut 3. april 2017

Havnen i Beirut før og etter eksplosjonen

Foto: PATRICK BAZ / AFP

Mellom 250.000 og 300.000 mennesker har mistet hjemmene sine. Over halve byen har fått skader av eksplosjonen, ifølge guvernør Marwan Abboud.

Mange mennesker kan ligge fanget i ruinene og ha behov for helsehjelp.

Ambassaden holdes stengt

Norges ambassade i Libanon fikk store skader i eksplosjonen og holder stengt onsdag, men alt personell er i god behold. Utenriksdepartementet har imidlertid folk i arbeid på bakken i Beirut likevel.

– Vi har gjort rede for alle ansatte og deres familie ved den norske ambassaden i Libanon. Alle er i god behold, og vi har foreløpig ingen indikasjoner på at det er noen alvorlig skadde nordmenn i Beirut. Dette er en situasjon vi følger tett, sier Søreide.

Den norske regjeringen donerer 40 tonn medisinsk utstyr til å behandle sterkt skadde pasienter. I tillegg sender de 25 millioner kroner til bistand og humanitærhjelp, det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse onsdag.

– Vi fokuserer på de akutte behovene som mat, helsehjelp og husly til de 200.000 som i første omgang er rammet av denne tragedien, sa Søreide.

Søreide sier det foreløpig er for tidlig å si om Norge vil sende personell til Libanon. Hun skal snakke med den libanesiske utenriksministeren om situasjonen senere onsdag.

– Som i en skrekkfilm

Men den enorme eksplosjonen rammet også helsevesenet i byen.

Ifølge Al Jazeera er tre av sykehusene i byen helt ødelagt.

– Vi har måttet evakuere pasientene derfra til andre sykehus. I tillegg er to andre sykehus delvis ødelagt, forteller Mirna Doumit i sammenslutningen av sykepleiere i Libanon.

– Så dette er en katastrofe og et kraftig slag mot helsevesenet som fra før er sterkt presset, sier Doumit til kanalen.

Hun forteller at hun vet om tre sykepleiere som så langt er bekreftet omkommet.

– Jeg har ikke ord for å beskrive det som har skjedd. Det føles som om vi befinner oss i en skrekkfilm, sier Doumit.

Frykter smittehopp

Saint George universitetssykehus, et av de største private sykehusene i byen, er ett av sykehusene som nå er ute av drift.

Sykehuset som har hatt flere koronasmittede til behandling, ble delvis ødelagt av eksplosjonen.

SE VIDEO: Guvernør Marwan Abboud blir sterkt berørt av å se ødeleggelsene av byen hans.

En lege ved sykehuset sier til AP at 16 ansatte og pasienter ved sykehuset er døde.

Katastrofen kommer på verst tenkelig tidspunkt. Libanon er allerede på randen av økonomisk kollaps. Sykehusene var allerede sterkt presset som følge av koronapandemien.

Frykten nå, er at smittetallene skal øke ytterligere.

– Det var som Hiroshima

Libanesere NRK møter i gatene i dag er knust over å se hjemmene sine i ruiner.

– Dette var hjemmet mitt. Jeg bodde her med familien min. Mor, far og søster ble sendt på sykehuset, forteller en kvinne til NRK.

Hun har måttet flytte inn til en tante. Hennes eget hjem er ubeboelig.

– Jeg vet virkelig ikke hvordan vi skal ordne dette. Jeg tror ikke den libanesiske regjeringen vil hjelpe. Kanskje europeiske land vil hjelpe, sier kvinnen.

Walid Aoun gir uttrykk for maktesløsheten i det kriserammede landet når NRK møter ham.

– Man kan gråte av det man ser her. Landet sliter. Men hver gang vi kjemper oss ett skritt fremover, blir vi presset ti skritt tilbake. Det er ikke mer å si. Måtte Gud hjelpe oss og Libanon, sier han.

Han beskriver eksplosjonen som atombomben over Hiroshima for 75 år siden.

– Det er noe man bare ser på film. Vi har opplevd masse krig. Vi har levd gjennom borgerkrigen og hørt lyden av krig. Men vi har aldri opplevd noe lignende dette, sier Aoun til NRK.

– Svært dårlig rustet

Norsklibanesiske Rania Maktabi er midtøstenforsker ved Høgskolen i Østfold.

Hun sier dette var det siste Libanon trengte nå:

– Landet er svært dårlig rustet på alle fronter. Ikke minst økonomisk er de helt på knærne.
Så kommer koronaen oppå der igjen. Vi snakker om et land som ikke har et offentlig helsesystem. Du er nødt til å ha helseforsikring, hvis ikke står du på bar bakke, forteller Maktabi.

Maktabi forteller at de som ikke har forsikring er prisgitt helsehjelp fra de ulike religiøse gruppenes og hizbollahs veldedighetsorganisasjoner.

Mange vil hjelpe

Flere land har varslet at de vil sende medisinsk hjelp. Franske hjelpearbeidere er allerede på vei, ifølge president Emmanuel Macron.

Irans president har tilbudt seg å sende medisinsk personell til Libanon.

– Vi vil også tilby behandling av de skadde og annen nødvendige medisinsk hjelp, sier Hassan Rouhani, ifølge statlig TV.

Russland opplyser at de sender fem fly med leger og søk- og redningseksperter, samt annen hjelp og utstyr til å reise et feltsykehus i byen.

Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

Gjennom sosiale medier forsøker libanesere å få kontakt med slektninger og venner som er savnet etter eksplosjonen.

En egen Instagram-konto har så langt publisert rundt 100 bilder av savnede.

Gjennom natten har programledere på radiostasjonene lest opp navnene på savnede og sårede.

SISTE NYTT

Siste nytt